Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Öppen spis, i stället för kasett: Rör? Järnlåda?

 1. N
  Medlem · sthlm · 4 inlägg

  nyigammalthus

  Medlem
  Hej!
  Jag har en öppenspis (tegel) som är väldigt djup. I ett gammalt hus, men byggd på 70 talet. Som en ram mitt i en 1 meter tjock vägg. Ska man sätta in kasett måste jag bygga om skorstenen, varför jag tittar på andra lösningar & undrar om någon kan beskriva lite mer?

  Jag har fått berättat att man kan sätta in ngt som liknar ett uformat rör som dels hämtar luften i rummet, värmer upp den i brasan och "skickar tillbaka" den varma luften ut till rummet igen? Stämmer det här? Är det vanligt? Vart vänder jag mig för att se/köpa en sådan lösning?

  Jag såg på TV att man i många hundra år gamla, stora spisar kunde sätta in ngt som hette en fire-basket, som en järnlåda på ben. Den värmdes också upp & (antar jag ) strålade ut värmen. Finns sådana numera?

  Någon som har ngra andra förslag hur jag kan tillgodogöra mig värmen i min öppna spis.
  MVH
  ny i gammalt hus
   
 2. K
  Medlem · - · 432 inlägg

  Karakorum

  Medlem
  Det är spiskråka alternativt eldkråka som du ska googla på. Finns säkert trådar här på forumet som handlar om kråkor. Att sätta in luckor kan också förbättra verkningsgraden.
   
 3. P
  Medlem · västernorrland · 1 270 inlägg

  PX-21

  Medlem
  Varför knussla in med en kasett och det finns slang(rör istället om det blir väldigt dyrt att fixa skorstenen....Det är det jag skulle satsat på i alla fall....Du får både nytta och nöje av kasetten....Nu om något i dessa uppvärmningskostnaders dagar....
  Kör så det ryker......http://www.handol.se/modeller/spiskassetter.asp
  Ett alt tex

  Mvh
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.