Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Öppen spis förlag på renovering (ommålning)

 1. M
  Medlem · 29 inlägg
  Hej!

  Vi står inför att göra om den gamla öppna spisen i vårt nyinköpta 40-talshus som är under renovering. Behöver lite inputs till hur vi på bästa och enklaste sätt fixar till denna snyggt. Inte snyggt med det rödvita i det befintliga skicket. Invändigt?! Är det bara den gula färgen som gäller där? Fotot togs i går kväll och visar bara en del av spisen.

  Tar tacksam emot tips.
   
 2. torparavgrund
  Medlem · 274 inlägg
  ... nu får du nog förklara lite mer.

  Hur menar du "invändigt"? Inne i själva spisen, där man eldar? Vad pratar du om för gul färg? Med "det rödvita", menar du tegelstenarna och fogen emellan?

  En första fråga är, kommer ni att elda i den alls?

  Jag kan lägga lite goda allmänna råd: Helst målar man inte en öppens spis eller murstock, man putsar den med mjuk kalkputs. Jag vet ärligt talat om sådan går att få som infärgad om ni vill ha den i anna färg än vit, men kanske. Vanliga plastfärger (dvs nästan alla som finns i vanlig färghandel) går absolut inte då dessa förstörs av värmen när man eldar (efter ett tag iallafall). Detta både pga att plasten i färgen inte tål värmen och att själva tegelstenarna växer, krymper och rör lite på sig när man eldar. Det finns traditionell limfärg, men denna har jag hört är lite klurig att använda och aldrig använt själv. Det finns även något som kallas silikatfärg, men vet ej om den fungerar här eller om det håller sig snyggt över tid. Även något som heter KC-färg som jag heller aldrig använt.

  Om ni helt enkelt vill dölja det röda teglet kan ni ju putsa det som är utvändigt. Invändigt blir det snart svart ändå om man eldar. Vill ni inte se in i den kan ni sätta upp ett rejält gnistgaller som skymmer antar jag.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · 29 inlägg
  Tack snälla för svar.

  Ska försöka vara ännu tydligare på vad jag menar. Ja, invändigt menar jag teglet inuti. Vad jag förstår är det som gäller gulfärgat ( dvs det värmebeständiga) men som sagt blir allt svart ändå och spisens djup kanske bidrar till att man inte tänker på det gulfärgade. Ett galler skulle kunna vara en lösning. Bra tips! Sen kan man som du säger putsa spisen utvändigt i vitt.
  Så fel av mig att syfta eller förmedla att det handlade om att måla om invändigt, vilket inte verkar möjligt. Så putsa om är nog det som gäller sen måla det i matt vit färg. Då den delen inte kommer bli lika varm. Borde kanske gå med matt vit takfärg. Det tipset fick jag från en färgbutik. Stort tack för din input.
   
 4. torparavgrund
  Medlem · 274 inlägg
  Njae inte nödvändigtvis att det måste vara gulfärgat tegel invändigt. En snabb googling på de olika handlarnas alternativ verkar dock vara gult alltihop... men som det ser ut nu är det ju rött tegel, och det ser ut som att man eldat i den utan att den spruckit? För det är enda risken så vitt jag vet. Jag har sett gott om fungerande rörspisar och öppna spisar som var rött tegel rakt igenom. Kanske vanligare förr?

  När man eldar i spisen hettas teglet upp och expanderar lite, för att sedan krympa igen när den svalnar. Skillnaden på eldfast tegel och vanligt murtegel är att det eldfasta är lite "mjukare" och tolererar dessa rörelser bättre. Det är t.ex därför man aldrig ser ugnar eller murstockar helt i betong; betong är väldigt hårt, och därför stelt, och skulle snart spricka sönder när man hettade upp det. Samma sak med fogbruket/putsbruket - Det måste vara "mjukt" så att det tolererar rörelser.

  Och igen, jag skulle rekommendera att skippa målarfärg helt och hållet. Vill du ha det vitt har jag läst att man kan använda pipsputs utvändigt på spisen för att få det helt kritvitt. Jag googlade lite mer igår och fann att det fortfarande utan större svårighet går att få tag på infärgningspigment till puts. Här t.ex har de en guide (för betong, men principen är densamma) https://www.wsochcompany.se/guider-och-inspiration/betong-och-puts/farga-in-betong-med-fargpigment/

  Jag har lärt mig på det svåra sättet att ta vad de säger i färgaffärer med en nypa salt. De är inte hantverkare, de är säljare som fått lära sig vissa grunder och de mest typiska standardfallen. Deras mål är att sälja färg till en kund som helst blir nöjd. Dessutom är jag inte imponerad på deras prissättning i förhållande till kvalitet (exempel: i Trygg Hansas undersökning 2018 var Biltemas superbilliga fasadgrund bland de bästa!). Men färg och träbehandling är en jungel med många förståsigpåare som anser sig veta bäst.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · 29 inlägg
  Tack för all information! Jättebra att få så gedigen input. Vi kommer definitivt att elda i den. Ja, du har rätt angående färgbutikssäljarna. Sen finns det många som tycker olika bland fackmännen också. Tror det blir ny puts samt ev laga befintligt tegel invändigt då det är ganska stort mellanrum mellan vissa. Dock har spisen godkänts av sotaren.
   
 6. torparavgrund
  Medlem · 274 inlägg
  Topp! Om du med "mellanrum" mellan stenarna menar att det blivit lite tomt mellan dem är det helt enkelt att fylla på med eldfast bruk (kostar ca 150 kr för 5kg i bygghandel). Lätt som en plätt, bara att borsta rent i fogarna med en tunn stålborste, dammsuga ur, blanda nytt bruk och fyll i. Dammsug med s.k "asksug" eller motsvarande; en vanlig dammsugare tar skada av att suga i sig aska och andra extremt fina partiklar som slipdamm när man slipat på t.ex spackel (partiklarna är så små att de går igenom ett vanligt filter och hamnar i motorn). Har du redan en dammsugare skulle jag säga att du gör reparationen själv för ca 200-250 kr i verktyg och material.

  Kan för övrigt säga att en rejäl och stark grovdammsugare, jag lade 3000kr på min tror jag, är en av de enskilt bästa investeringar jag någonsin gjort. Så många gånger varit så glad att jag hade en ordentlig maskin som klarar allt - grus, damm, slipdamm, jord, sågspån, t.o.m vätska. När man bygger om, målar, tapetserar eller bara ska städa ur bilen. Haft min i snart 4 år och kört rejält mycket och hårt med den i perioder, går fortfarande som ny.
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · 29 inlägg

  Hej och tack för svar!
  Har varit lite upptagen, därför lite sent svar.
  Vad bra att det går att fixa så enkelt. Ska ta mig till byggmarknaden idag och köpa eldfast bruk.
  Vi har byggdammsugare dock endast en 1000- kr modell. Huruvida den har bra filter och suger upp damm effektivt är jag osäker på. Men hellre att ta den än den vanliga dammsugaren.

  Hur skulle du göra med framsidan? Dvs att få bort det röda teglet runt kanterna. Mura över men med vad? Och hur får man det helt rakt? Dum fråga kanske men finns det bra verktyg för detta eller gäller enbart god och noggrann precision?

  Stort tack för dina bra tips och råd.
   
 8. torparavgrund
  Medlem · 274 inlägg
  Hm. Få bort det helt blir nog väldigt svårt; hade det stuckit ut mer kanske man hade vågat sig på det med en vinkelslip, men här hade jag nog inte vågat det.

  Jag hade nog gjort så här: när ni ändå sätter putsbruk (eller gipsbruk eller vad ni nu vill köra på) på utsidan, sätt det på det utvändiga röda teglet också men låt allt på insidan förbli rött. Kanske inte precis som ni vill ha det, men det är nog bästa tillvägagångssätt i det här fallet. Den hardcore versionen är förstås att ta in en murare som gör om den precis som ni vill ha den, men det kostar.

  Alternativ två är att putsa även en bit in i spisen, men det får ni nog räkna med kommer vara svart av sot och glöd. Det lär även skapa en "kant" med puts som både gör det svårt att raka ur askan ur spisen, och ni lär dessutom dra med askrakan på denna kant och rätt snart peta sönder den ändå. Förutsatt så klart att ni använder en raka och inte dammsuger varenda gång.

  Att få det rakt brukar faktiskt vara lätt så rätt. Putsbruket lägger sig oftast väldigt jämnt och fint med konturerna på det man sätter det på. Vill du ha en helt rak kant där putsen slutar kan du sätta dit en brädbit eller till och med lite målartejp du sedan drar loss (förutsatt att du inte putsar jättetjockt bör kanten förbli rak när du tar bort tejpen).

  Förresten, jag glömde säga: se noga till att murstocken och allt inte redan är målat innan ni börjar putsa! Finns det gammal färg på redan kommer inte putsen fastna ordentligt och snart ramla av. Prova att skrapa lite på ett inte så synligt ställe, puts lossnar bara som fint pulver eller kanske en lite rund smula om man tar i. Färg lossnar som små flagor.

  Tillägg: vill ni att stenarna framtill inte ska synas ALLS kan ni lägga på puts i flera lager tills det ser helt slätt ut (kommer slutta från öppningen utåt lite grand, kan komma att se rätt så "lent" och smidigt ut faktiskt). Dock svårt att avgöra utifrån bilden om det är lämpligt; på bilden ser det ut att sticka ut max någon centimeter eller så, och mycket tjockare än så kan bli svårt.
   
  • Laddar…
 9. M
  Medlem · 29 inlägg

  Hej!

  Stort tack för alla bra tips! Jättetacksam för att du tar dig tid att ”hjälpa till” att komma på lösningar.

  Tror det blir att putsa upp/ ”fylla ut” det röda ’med bruk. Tror inte heller på att göra något inuti. Kanske ev laga lite där det är trasigt, men annars får det vara. Blir nog ett fint galler sedan.

  Vad bra att höra att bruket flyter ut relativt jämnt för det vore inte allt skoj att få det alltför ojämnt där. Det är målat idag så frågan är om det räcker att bara rugga upp ytan dvs sandpappra eller om all färg måste väck.

  Sotarn som var och inspekterade spisen sa att det inte alls var svårt att laga sprickor m m. Men allt beror ju på talang och noggrannhet. Det vore ju inte snyggt med en alltför ojämn spis som är vit och dessutom i ett vardagsrum.


  Murare for vi avvakta med, är dessutom säkert rätt dyrt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.