Byggahus.se

Ölandssten

 1. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Ska lägga ölandssten med klovyta på framsidan av huset ca 40m2. Försöker hitta partier på blocket av privatpersoner att köpa men det är oftast i mindre mängder. Blir inte riktigt klok på färgsättningen. Det brukar finnas röd eller grå, men en del anger även rödgrå. Några frågor som dyker upp:

  Är det stor naturlig variation på färgerna i ölandssten med klovyta?
  Dvs kan man förvänta sig allt från ganska röd till rödgrå och rent grå?
  Blir det stor variation om man mixar olika partier (om jag tex köper från olika säljare på blocket)?
  Finns det för/nackdelar (förutom det uppenbara att priset är lägre av privatpersoner) att köpa "nytt" från stenbolag alternativt köpa från någon som privatperson som haft plattorna legat på sin uteplats?

  I min enfaldiga värld är det ändå sten som är tusentals år gammalt och borde inte ändra i utseende oavsett vem man köper från, men det kanske är skillnad pga när och var markstenen bröts / tillverkades.

  Mycket tacksam om någon har förslag på svar eller reflektioner i ämnet.
   
 2. J
  Medlem · Blekinge · 8 981 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Stenens yta har naturligtvis inget med färgen att göra, men går man tillbaka till 50- och 60-talen tror jag att röd Ölandssten med klovyta var kolossalt vanlig, i varje fall i södra Sverige. Mina föräldrar hade sådan sten både på garagenedfart och entrégång, lagd i slutet av 50-talet. För att få en bättre uppfattning om färgvariationerna måste du nog söka på stenleverantörernas hemsidor. Att ha olika skiftningar i rött på samma stensättning borde kunna se snyggt ut. Personligen tycker jag att hyvlad Ölandssten kan bli betydligt trevligare och ge ett mer ombonad intryck.
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · 11 760 inlägg
  Ölandssten är väl dessutom inte "inne" nu, så det borde gå att hitta billigt. Personligen tycker jag att den är snygg.
   
  • Laddar…
 4. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Tack :)
   
 5. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Ja turligt för mig verkar det vara svart granit och betong som är hett "just nu", men det är lite larvigt för det ska väl ligga några decennier förhoppningsvis
   
 6. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 11 152 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Här är en tråd med bilder på ölandssten i olika färger.
  https://www.byggahus.se/forum/threads/mitt-lilla-uteplatsbygge.293078/
  Stenens färg beror bla var stenen är bruten, runt Räpplinge är det mestadels rött (om jag minns rätt, är nu många år sedan jag åkte förbi stenbrottet), uppåt Sandvik (Löttorp) har jag för mig att det är mer grått.
   
  • Laddar…
 7. Pabcat
  Medlem · 3 inlägg

  Pabcat

  Medlem
  Hej!
  Jag vet inte mycket om Ölandssten och de olika färgerna. Men jag har ca 30-40 kvm till salu. Det är den röda färgen. Nästan allt ligger på pallar och möjlighet att få hjälp att lasta med maskin finns. Stenarna finns 4 mil norr om Uppsala. Jag vill ha 150:-/ kvm.

  Mvh Cattis

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_04131.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_04141.jpg   
 8. Fulkemisten
  Husägare · 1 731 inlägg
  Har lagt en hel del röd ölandssten med klovyta på tomten, gångar, grillplats och en patio, ungefär 40 kvm. Hade lite hemma som låg under altanen när jag köpte kåken men har köpt i åtminstone tre omgångar på blocket och fick gratis av grannen. Ser ingen skillnad, det skulle kunna vara nyare och mer "färsk" klovyta på nybruten sten men den kommer att vädras raskt. MItt råd är att köpa/hämta billigt/gratis på blocket, det finns massor. Hör av dig i PM eller efterfråga tips på läggning i tråden så kommer jag med input.
   
 9. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Toppen tack!
   
 10. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Lysande tack.
   
 11. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Tack! Vi har nu bestämt oss för grå, men tack ändå.
   
  • Laddar…
 12. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Tack för alla svar. Vi har nu bestämt oss för GRÅ ölandssten och har lagt upp en annons i "Köpes". Om någon har, eller har tips, på var jag hittar grå ölandssten, hör gärna av er. Behöver ca 40m2 men kan tänka mig att köpa mindre partier. Bor i Stockholm, södra sidan.
   
 13. Fulkemisten
  Husägare · 1 731 inlägg
  Jag kan säga att grå är betydligt mer sällsynt på begagnatmarknaden. Jag har surfat efter sten under typ 2015-2018 (nu har jag nog så det räcker) och det är sällan man stöter på den varianten. Jag tror det har att göra med att folk är mer toleranta mot en grå yta jämfört med en röd. Själv tycker jag att den röda är underbar, dessutom är den billig, totalt har jag nog betalat under 50 kr/kvm för all sten. Nån gång fick jag pröjsa 500 kr för 5 kvm, när jag kom dit för att hämta var det närmare 15 kvm, folk som säljer underskattar hur mycket det är när den ligger på hög.
   
 14. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Det låter som ett rimligt antagande. Jag tycker också att rött är fint, men givet övriga färger så kommer det passa bättre med grå. Och ska man lägga nåt som ska ligga i decennier kan jag likaväl avvakta en stund tills jag kommer över ett grått parti, tänker jag.
   
 15. G
  Medlem · Stockholm · 35 inlägg

  goran123

  Medlem
  Tack för allt engagemang i frågan. Det visade precis som sagts här ovan att det är svårt / omöjligt att hitta större mängder grå ölandssten. Nytt är inte värt. Samtidigt har vi svängt till ett annat alternativ; grus. Jag lägger upp en ny tråd med mina frågor om det...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.