Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Öka effekt från vattenmantlad vedspis

 1. ecmik
  Medlem · 35 inlägg

  ecmik

  Medlem
  Tjenare! Vi är nyinflyttade i en villa med en fin vattenmantlad vedspis från Wamsler. Den är kopplad till vår varmvattenberedare som står inställd på 60c på elpatron. När vi eldar i vedspisen så skickar en cirkulationspump det eldningsuppvärmda vattnet till tanken för att sedan också kunna gå ut i tre fläktradiatorer (förutom till varmvatten i kranarna etc).

  Min fråga är vad man kan vänta sig för temperaturer på varmvattnet ut ifrån en vattenmantlad vedspis? Just nu när vi eldar kontinuerligt ligger temperaturen på runt 55-60c på vattnet, men det innebär ju att att elpatronen ändå måste jobba lite grann i vv-beredaren vilket känns onödigt. Vedspisen har ett stort lock över spisplattorna, så mycket av värmen går till att värma upp vattnet, vilket är positivt.

  Om man ska försöka boosta effekten av eldningen och undvika elpatronen så är frågan:

  - Kan man sänka flödet på cirkulationspumpen för att öka vattentempen?
  - Är enda lösningen att elda mycket hårdare helt enkelt?
  - Eller kan jag sänka inställningen på vv-beredaren till lägre än 60c? En bakteriefråga tänker jag..

  Hade varit spännande att höra era tankar!
   
 2. A
  Anonym
  Det beror lite på hur ni eldar också...
  Har ni bara 60 grader på både el och ved så är veden inte optimalt förbränd eller så snåleldar ni..
   
 3. T
  Medlem · 60 inlägg
  Första steget bör vara att sota/skrapa ur rökgångarna ordentligt inne i vedspisen. Om det är mycket sot och avlagringar blir värmeväxlingen dålig.

  Möjligen kan som du skriver farten på cirkulationspumpen också vara inställd för högt.

  I tredje hand, om det mot förmodan finns en laddomat eller motsvarande (då bör systemet ha två cirkulationspumpar) så skulle den kunna ha en trasig termostat.
   
 4. ecmik
  Medlem · 35 inlägg

  ecmik

  Medlem
  Ja, det känns lite som det. Men 60c från elpatronen i en varmvattenberedare är väl inte konstigt ändå? Fast med eldningen borde ju bli varmare kan man tycka.
   
 5. A
  Anonym
  Ja utan att tveka..
  Jag kan få så hett vatten i min anläggning att det ångar när man tömmer hetvatten ur kranen... dvs det bränner rejält om handen är där..

  Så något måste vara lite hicka någonstans
   
 6. ecmik
  Medlem · 35 inlägg

  ecmik

  Medlem
  Det är bara en cirkulationspump, och den sitter i anslutning till vedspisen, inte kring vv-beredaren. Så jag gissar att denna pump bara cirkulerar vattnet fram och tillbaka till vedspisen från inkommande vatten eller från vv-beredaren. Trycket till fläktradiatorerna gissar jag sköts av det kommunala nätets tryck. Men jag har inte hunnit djupdyka nog ännu, så jag får återkomma där.

  Enda nackdelen med att sänka cirk-pumpens tryck i så fall är ju om den faktiskt även sköter cirkulationen i fläktradiatorerna. Då tappar väl dom effekt istället. Får labba lite!

  Sota ut vedspisen är nog inte gjort på länge! Sotaren gör nog inte sånt, och hon som bodde där innan har nog inte heller gjort det. Så det är absolut ett ställe att kolla! Tack!
   
 7. A
  Anonym
  aska ur och skrapa ska sotaren göra..
  Om inte eldstaden... :thinking:..
  Men hela pannan i övrigt skall askas ur..
  Men vore det aska eller sot, koks så borde det vara svår eldat och dåligt drag...
   
 8. A
  Anonym
  har du lite bilder?
   
 9. M
  Medlem · 98 inlägg

  Move105

  Medlem
  Den mikroorganism som ni behöver oroa er för är legionella. Den sluta växa vid 45C och dör vid 50C (fast väldigt sakta). Dvs alla temperaturer över 45C är relativt säkra och 50 säker.
  Jag håller dock med övriga om att något är fel om det inte går högre, så undersök. Men det är inte farligt sänka till 50C på vvb.
   
 10. ecmik
  Medlem · 35 inlägg

  ecmik

  Medlem
  Upplever draget som väldigt bra, så det tror jag inte är något problem med. Får se hur det ser ut sen när vedspisen är riktigt ursotad!
   
 11. ecmik
  Medlem · 35 inlägg

  ecmik

  Medlem
  Absolut! Men jag får återkomma till helgen, för vi är i gamla huset nu och grejar under veckan. Så jag fotar på lördag/söndag!
   
 12. ecmik
  Medlem · 35 inlägg

  ecmik

  Medlem
  Bra, det va gött att höra. För jag känner att prio 1 är att inte patronen måste gå på samtidigt som jag eldar. Rätt onödigt.. Då kan jag sänka den till dryga 50c i alla fall och låta eldningen sköta uppvärmningen helt och hållet.

  Desto fortare cirkulationspumpen pumpar bort vattnet desto svårare blir det ju för spisen att värma upp vattnet, så det kan ju såklart va en bov.
   
 13. A
  Anonym
  testa med tändsticka.
  slocknar den inne i eldstaden då är det drag..
  brinner den utan problem då är det dåligt drag.

  Jag tror inte erat problem ligger där utan jag är mer fundersam på om det inte sitter en ventil någonstans som man stryper värmen på vattnet med..
  Jag har en sådan jäkel på mitt system..
  Den skruvade jag upp på max och då blev det fart på värmen...
   
 14. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 2 263 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Det är förmodligen inget direkt fel på pannan, den kan helt enkelt inte åstadkomma mer värme än så. I mitt förra hem satt en liknande modell av ett annat märke än Wamsler, och den var ingen vidare panna. Ingen vidare spis heller, i ärlighetens namn. Om vi eldade så spishällen glödde blev det 55, max 60 om det var en bra dag, grader i värmesystemet.
  Och det kan ju räcka för att hålla huset varmt ändå.

  Gör gärna lite följa John med alla rören, för att förstå hur det är kopplat och hur systemet fungerar, då blir det också lättare om du vill ändra på något.
   
 15. A
  Anonym
  under dimensionerad panna?
  pannan bör ju ha ett visst antal Kw så den orkar värma kåken... :thinking:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.