Byggahus.se

Obrutet vitt på väggarna eller Fluggers "Råvit" NCS S0500-N? Och snickerierna?

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Pass på, här kommer en liten roman:

  Efter ett missförstånd mellan oss och målarna behöver vi ta ett beslut om färg i köket såväl som på snickerier. Beslutsångesten kryper sig närmare och alla trådar i världen delar sina åsikter likamycket som de snurrar i mitt huvud.

  I en tidigare lägenhet av ateljékaraktär målade jag vitt-vitt-vitt, en helt obruten riktigt provocerande vit färg på väggar såväl som i tak. Kan gissa att den va GL7.

  När jag så sa att jag ville ha råvitt, helt obrutet, i hela vår lägenhet för en rå industriell känsla inte minst i köket så tog målarna mig på orden och köpte Fluggers färg som heter "Råvit" som har färgkod S0500-N.

  Fullt ovetande om färgkoder (nu vet jag efter några timmar på google) reflekterade jag aldrig över detta tills den kom upp på väggen. I kontrast mot takfärgen som är vit-vit/obruten/supervit så uppfattar jag Fluggers "Råvit" som bestämt bruten och inte alls särskilt råvit (samma färgkod heter hos Beckers ex "Mjölk" som en parantes). Gråjordtonig, ja fortfarande fin, men inte vit.

  Målarna kunde inte vara bättre killar med god smak och de är superduktiga, det kräver sin kunskap att göra ett sånt underlagsarbete som de gjort i lägenheten då huset är från 1896. Min oro är inte att det inte kommer bli fint, det är klart det blir, men inte som jag hade tänkt mig - jag ville ju ha det lite mer som väggarna i ett avskalat galleri.

  Så nu närmar vi oss en kompromiss då sambon gillade vad han såg. Hallen och sovrummet blir vitt-vitt i taket, pudrigt matt enligt konstens alla regler, en vit färg som målas ner till överkant fönsterlist (rundad skarv mellan vägg och tak istället för stukaturer i berörda rum). Därefter följer på väggarna i dessa rum just Fluggers "Råvit", S0500-N.

  I köket däremot - med IKEA's Abstrakt Högblank Vit kökslucka (som IKEA inte kunde svara på vad de är närmst i färgkod - jag vet att de är folierade eller vad det kallas) och en mörk, nästan svart, granitskiva samt rostfria vitvaror - vad ska vi göra här? Vår vilja är ett industriellt kök, det kommer vitt kakel från spis/bank hela vägen upp till taket, spisen är en stor 100cm rostfri bjässe från SMEG med tillhörande fläkt, blandaren är sån där med dusch - ja ni fattar...

  Målarna rekommenderar GL 7 på väggar och tak i glans till skillnad från hall och sovrum, men vilken eller vilka färger? De påstår att en vitare vit än Fluggers "Råvit" blir smutsig snabbt i en matlagningsmiljö, att den kommer skrika/nästan blända, men samtidigt sager de att GL7 räcker.

  Jag tanker att mina frågor ser ut såhär:

  - Fortsätta med Fluggers "Råvit" S0500-N GL7 på väggarna men en vitare vit i taket enl samma princip som i hall och sovrum dock med GL7?

  - Rentav köra Fluggers "Råvit" S0500-N GL7 på såväl väggar som tak (det var målarnas tanke)?

  - Välja en helt obruten vit på väggarna såväl som tak?

  - Ändra glans oavsett hur vi bestämmer kring vit nyans?

  - Någon som har erfarenhet av att måla med S0300-N? Enl Flugger (over telefon) bara en droppe umbra istället för två som i S0500-N (finns ej som standard hos Flugger) men mina målare menar på att den absolut är mörkare än Fluggers "Råvit" S0500-N då de målat en hel lägenhet i den färgen nyss.

  - OCH INTE MINST - va sjutton ska det vara för färg (och glans) på alla snickerier? Målarna har tänkt Fluggers "Råvit" S0500-N, halvblank. (Dörrar med speglar, djupa fönster, höga socklar, breda dörrfoder - allt i sekelskiftesstil)

  All input är bra input! Tilläggas kan att vi bor med fönster åt syd-syd/öst och att golven är gammeldags vitoljat trägolv, alltså ganska ljusa.

  Vi har helgen på oss att bestämma!

  Allt got
  Lisa
   
  Redigerat 14 jan 2016 13:51
 2. L
  Medlem Nivå 2
  Enklaste att göra är ju att lägga en eller två tusenlappar på att köpa dig en massa olika burkar i olika kulörer och glans. Måla upp och jämföra vad som DU tycker är snyggast.

  Oftast skall man inte lita på en målares tycke och smak, men lyssna på dem nu och måla inte med s0300-n om du kan få det brutet.

  Sen skall du aldrig välja kulör efter namn utan att ha sett hur den ser ut först.