Byggahus.se

Obrukbar infiltrationsanläggning - försäkringsskydd?

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Vi bor i en tämligen nybyggd villa med eget vatten och avlopp. Avloppet består i en trekammarbrunn och en infiltrationsanläggning av fabrikat Fann Indrän. Vi delar infiltrationsanläggningen med vår granne som också har trekammarbrunn.
  Vi den halvårsvisa slamsugningen i början av december så upptäcktes att vår trekammarbrunn var på väg att svämma över. Efter felsökning - bl a med hjälp av konsulter i branschen - är vi nu övertygade om att infiltrationsanläggningen är igentäppt vilket med all sannolikhet inte går att reparera/åtgärda. Vi har nu en mycket temporär lösning som gör att vi kan använda toalett, tvättmaskin, diskmaskin osv men vi måste hitta en ny lösning så fort som möjligt. Alternativen som finns är att gräva upp nuv anläggning och ersätta med en ny eller att istället välja ett minireningsverk.
  Oavsett vilket val vi gör så tycker vi att detta måste vara ett försäkringsärende eftersom man pratar om att en sån här anläggning har en livslängd på minst 20 år.
  Är det någon som varit med om eller hört om något liknande och kan ge oss råd om hur vi ska agera?
   
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Lär vara ganska vanligt efter att de började med slamavskiljning, dvs slambilen tar med sig slammet och ni får tillbaka vattnet. Problemet är att ni får även tillbaka fint slam som sätter igen markbädden. Så för historiens skull kan det vara värt att ta reda på om och när de började med detta.
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem Nivå 4
  • Laddar…
 4. L
  Medlem Nivå 1

  Bra input!

  Bra input! När vi hade en "avloppskonsult" på plats idag nämnde han detta problemet men jag vet faktiskt inte om Renova hör i Göteborg använder den tekniken. Vet du möjligtvis hur vanligt det är i Sverige? Låter ju som att det inte är hållbart i längden för att byta infiltrationsanläggning är ju inget man vill göra för ofta...
   
 5. C
  Medlem · Nivå 8
  Kolla med Renova.

  I Sundsvall används förtjockningsmedel.

  Det finns många möjligheter till igensättning av infiltration,jag har råkat ut för ett antal.....

  På vilket sätt anser du att det här skulle kunna var ett försäkringdärende?