Byggahus.se

Obefintligt drag i självdragshus.

 1. lsoderlund
  Husägare · 2018 · 99 inlägg

  lsoderlund

  Husägare
  Hus från 68, köpt för 2½ år sedan, bott i det i två nu till jul. Ett trevåningshus där botten delvis är suterräng, ventilationen består av självdrag.
  Varit tämligen dålig ventilation sedan dag ett. Alla Fönster har varit utan ventilation, dessa är nu bytta till passivvariant (var tvåglas tidigare) med ventilationsventiler i fönstren. Har även öppnat upp för ytterligare ventilation flertalet av rummen för att tillgodose god friskluft.

  Problemet är att luften står helt stilla. När köksfläkten är i gång, så blåser den delvis ut luft i källaren, så det luktar matos i hela huset. Dock känner man att nya ventilationen suger in luft i huset.
  Monterat en Pax-fläkt som är fuktstyrd i badrummet på övre plan, när fläkten går så blåser den ut luft ur frånluftsventilen i badrummet på mellanplanet. Eftersom personen vi köpte huset, som även bott där sedan det byggdes, har i princip inte gjort något sedan 1968, bortsett från något fönster och monterat en radonsug som suger från bottenplattan.

  Insåg nu i helgen hur illa det faktiskt är. Byggde ett pepparkakshus med barnen, idag på morgonen så hade huset kollapsat totalt.
  Ringde den rekommenderade sotaren enligt brandförsvaret och förklarade läget, de skall rengöra imkanalen och även rensa ventilationen under morgondagen.
  Kan det vara så illa att det är helt stopp i ventilationen? , luftflöde in har vi ju, men verkar inte vilja gå ut i tillräcklig fart.

  Lyckades ta ett foto i källarens frånluftslåda, plockade bort ventilationslocket och stack in mobilen. Ser ju ganska rent ut här, men stoppet torde väl vara i slutet av frånluftsventilationen?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ventsjdrag.jpg
   
 2. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 10 633 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Det där ska typ aldrig kunna ske.
  Imkanalen ska vara skiljd från övrig ventilation om det inte är en central fläkt som suger luft från fläktkåpan samt tex våtutrymme.

  Det låter som om någon har monterat in en köksfläkt istället för en fläktkåpa samt stängt av den gemensamma frånluftsfläkten. Samt att den gemensamma frånluftskanalen ut genom taket är hel/delvis igensatt.
   
 3. P
  Medlem · 270 inlägg
  Går alla pipor, ink i kanalen i en gemensam murstock?
  Kanske får du ett sådant undertryck i huset när köksfläkten går att luftflödet i övriga självdragspipor vänds.
  Då kan en del av matoset som trycks ut ur i kanalen sugas ner i övriga pipor.
   
 4. lsoderlund
  Husägare · 2018 · 99 inlägg

  lsoderlund

  Husägare
  Imkanalen är skild från det övriga systemet.
  Hade dock en besiktning idag enligt OVK, och imkanalen fungerar som den skall enligt besiktningen. Har även ok flöde från ena frånluftskanalen i tvättstugan. Dock inget drag alls, 0L/sekunden i frånluften från mellanplanets toalett och övervåningens toalett och dusch.

  Allt har tydligen att göra med att jag har en radonsug som suger ut bottenplattan (markradon) med 28l/sekunden och att denna troligen gör att självdraget i övriga huset är obefintligt.

  Lutar till att installera en mekanisk fläkt på frånluftskanalerna så att jag erhåller ett drag i huset.
   
 5. lsoderlund
  Husägare · 2018 · 99 inlägg

  lsoderlund

  Husägare
  Fick även rådet att sätt en dragförbättrare på kallvinden, då ventilationen där kunde förbättras.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.