Byggahus.se

Nytt tak fortsätter läcka trots "åtgärder"

 1. T
  Medlem · 30 inlägg

  thatkrille

  Medlem
  Hej

  För att läsa en lite mer omfattande beskrivning: https://www.byggahus.se/forum/threads/nytt-tak-laecker-om-och-om-igen.429848/

  För att dra det lite kort bara: vi håller på att lägga nytt tak. Det har hela tiden varit problem med att det har läckt in, både när man rev det gamla taket, men även efteråt när allt ska vara tätt med underlagsduk. Takläggarna säger att dom åtgärdar läckagen, men varje gång det regnar så regnar det antingen in på ett nytt ställe eller på samma ställe igen. Saken är att det bara är en liten del av taket som har vind där vi kan titta in och se läckagen. Har det läckt in på andra ställen på taket kan vi inte se det pga att det är öppet till nock. Vi känner oss inte alls trygga med takläggarna eller att det kommer bli tätt. Samt att vi starkt misstänker att det läcker in på fler ställen, bara att vi inte kan se det... än.

  Vidare är det nu försenat 4 veckor (skulle ta 6 veckor). Och det lär ju inte vara klart på minst 2 veckor till i den takt dom jobbar, samt med tanke på vädret nu.

  Vi har skrivit på Hanverkarformuläret -17 som avtal och har ju även Konsumenttjänstlagen att luta oss mot. Frågan är väl vad vi kan göra:
  • Kan vi häva avtalet med hänvisning till §21 ("Har tjänsten utförts till en del och finns det starka skäl att anta att den inte kommer att fullföljas utan fel av väsentlig betydelse för konsumenten får denne häva avtalet beträffande återstående del.")?
  • Kan man vi begära avdrag på priset med hänvisning till 21§ ("Avhjälps inte felet enligt vad som sägs i 20 §, får konsumenten göra avdrag på priset."). Hur många gånger kan dom "åtgärda" felen?
  • Om det nu visar sig (antar att vi får bekosta att titta på det) att det har läckt in på flera ställen på taket, kan vi begära ett prisavdrag för att ha pengar till att låta någon annan åtgärda felen med hänvisning till 22§ ("Ett prisavdrag skall motsvara vad det kostar konsumenten att få felet avhjälpt...")?
  • Kan vi häva avtalet/kräva skadestånd mtp förseningarna med hänvisning till 25§, 26§, 29§ och 31§)? I avtalet har man tagit höjd för att "pga. Covid-19 samt om arbetet utförs utvändigt och är beroende av vädret...". Det har förvisso regnat några dagar. Men dom har absolut inte förlorat mer än en vecka arbetstid på det. Däremot har dom varit iväg på andra uppdrag och jobbat vissa dagar trots att vädret har varit bra.
  Jag vet inte, vad gör man? Tar tacksamt emot tips och råd!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.