Byggahus.se
Hej,

Vi planerar nytt kök och behöver lite input. Efter mycket om och men har vi kommit fram till följande ritning:

https://kitchen.planner.ikea.com/se...98669C8-E07F-4B68-97BC-5AC362371E85&ref=share


Våra preferenser
 • Vi gillar att laga mat och vill kunna jobba flera i köket samtidigt.
 • Vi vill att man vid matlagning ska ha möjlighet att konversera med de vid bordet och därför vill vi inte ha några arbetsstationer med ryggen mot matsalsdelen
 • Vi är 2 vuxna + 2 barn
 • Uterummet används mycket
Ändringar i planlösning
 • Nuvarande vägg mot matsal rivs helt. Vi kommer även byta innertak i både kök/vardagsrum
 • Stora fönstret på ritningen är nytt, idag sitter altandörr + fönster där.
 • Altandörren i köksdelen på ritningen är "ny", där sitter idag ett fönster med samma bredd på karm som altandörren vi tar bort, lutar därför åt att vi återanvänder den. Oavsett kommer det bara vara fönster på övre halvan av dörren pga insyn men finns inte i IKEA-verktyget så visar fel i ritning nu.
 • Båda altandörrarna kommer gå utåt med ett trappsteg utanför innan man når nivån för altan/uterum
 • "Pelaren" är bara skiva på reglar runt rökkanal för öppen spis i källaren och tidigare panna. Skulle gå att smalna av men då vi eventuellt vill sätta öppen spis även i vardagsrummet i framtiden låter vi det finnas gott om plats, kan även "vara bra att ha" när man ska lägga till ventilation.
Designval
 • För att slippa hörnskåp så öppnas lådorna i hörnet mot matsalen, ovanpå planerar vi att ha kaffebryggaren så den nås från båda håll
 • Bänken mot fönster kommer ha en låg skvättkant i samma material som bänkskivan längs hela väggen (visar lite fel nu pga verktyget)
 • Ovanför bänk vid spis blir det kaklat (men bara ovan bänk och inte hela väggen som visas nu)
 • Osäker på om vi vill ha återcirkulerande fläkt, nuvarande är inte återcirkulerande utan leds ut. Planen är att sätta in FTX system i framtiden så får se vad som är bäst för det. Tar gärna input på detta av någon som kan.
 • Belysning är kvar att lösa, likaså placering av uttag för el men vi kommer att ta i samtidigt som vi vill att de är hyffsat dolda. Vill dock inte fälla in i bänkskivan utan behålla ytan slät
Kompromisser och Val
 • Skåpen närmast dörren hamnar delvis för öppningen, vi kommer främst använda det skåpet till "sällan" grejor
 • Diskmaskinen är placerad så att den ska kunna stå öppen.
VVS
 • På vänster sida om diskmaskinen funderar vi på att sätta ett element/handdukstork någon kunnig som kan ge input kring det? Finns idag ett element i köket under fönstret men det kommer vi ta bort.
 • Vatten/avlopp finns idag längs med den sida vi har kyl/frys på ritningen och går ner mot undervåning i hörnet närmast innerdörren
 • Att lyfta golvet är nog oundvikligt då vi behöver dra om/stänga elementrör, avlopp och vatten.
 • I pumprummet under finns golvbrunn men inget smidigt sätt att ansluta avlopp utan öppna upp golvet. Nuvarande brunn är dock gammal men vill man byta den så vill man nog byta rören ut mot gatan som är i betong och över sin beräknade livslängd. Vill helst inte göra det nu
 • Däremot relativt enkelt att dra vatten och radiatorrör underifrån.

Nuvarande planlösning är bifogad
 
 • MED876212C95A354E8EB0FB152A0548A257.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
G g.kraft skrev:
Vi vill att man vid matlagning ska ha möjlighet att konversera med de vid bordet och därför vill vi inte ha några arbetsstationer med ryggen mot matsalsdelen
Står man vid spisen tror jag det är mycket svårt att prata med några som sitter vid bordet, det är långt bort och en del platser är något snett bakåt. Dessutom låter fläkten så det blir svårt att höra vad som sägs på det avståndet.
G g.kraft skrev:
Osäker på om vi vill ha återcirkulerande fläkt, nuvarande är inte återcirkulerande utan leds ut.
Alltid bättre med riktig fläkt än återcirkulerande. Även med en återcirkulerande fläkt ska det finnas en imkanal i närheten av hällen.
G g.kraft skrev:
Belysning är kvar att lösa, likaså placering av uttag för el men vi kommer att ta i samtidigt som vi vill att de är hyffsat dolda. Vill dock inte fälla in i bänkskivan utan behålla ytan slät
Om eluttagen inte ska vara i bänkskivan måste de sitta på väggen och blir då rätt synliga.
Kanske går att ha infällda uttag på kortänden av kökshalvön, men kanske upplevs som störande när man går där (det är ju rätt smal öppning).

Bra arbetsbelysning kan vara besvärligt att få till utan överskåp.
G g.kraft skrev:
"Pelaren" är bara skiva på reglar runt rökkanal för öppen spis i källaren och tidigare panna. Skulle gå att smalna av men då vi eventuellt vill sätta öppen spis även i vardagsrummet i framtiden låter vi det finnas gott om plats, kan även "vara bra att ha" när man ska lägga till ventilation.
Tänk på brandskyddet. Det kanske behövs en större oanvänd yta om det ska gå att ha en öppen spis i vardagsrummet.
G g.kraft skrev:
På vänster sida om diskmaskinen funderar vi på att sätta ett element/handdukstork någon kunnig som kan ge input kring det?
Och var är diskmaskinen placerad?
 
Tack för bra svar Birgit S!

Kök.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Klistrade in en planlösning även på det nya så blir det kanske enklare att se placeringen. Diskmaskinen hamnar tillvänster som huvudvasken. Bordet i ritningen ser väldigt stort ut, idag har vi ett relativt stort bord för 10 personer där och det är inte trångt vilket det ser ut att vara på bilden. Är vi flera planerar vi att "bygga på" med ett bord till ut mot vardagsrumsdelen.

När vi provat lite, så tycker vi att det känns ok att prata när man står där spisen hamnar, men viss det är ju inte som att sitta vid bordet. Bäst blir det såklart när man står vid den del som går ut som en köksö, vi vill dock inte ha spis där. Även skönt att ha viss koll på ungarna om de sitter vid bordet när man lagar mat eller fixar.

Eluttag har vi lite idéer kring. Vi får några distansbitar i bänkstommarna där man kan klämma in några. Men det gäller att tänka till så att det inte hamnar i vägen för lådor när apparater inkopplade osv. Men vid kaffebryggaren i hörnet på bänkskivan så blir det nog ett på väggen.

Pratade med sotaren om befintliga rökkanaler och han sa då att det inte bör vara några konstigheter. En av kanalerna är inaktiv idag eftersom värmepannan är utbytt mot bergvärme. Men jag är beredd på att det behöver rivas ut en del. Förhoppningsvis kan man göra det från vardagsrummet där det bara är målade ytskikt. Det är dock inget vi gör inom de närmsta åren, bara skönt att man inte bygger bort möjligheten så därav vill vi inte minska volymen på "pelaren" även om det kanske är möjligt nu när bara en kanal används.

Lutar åt att det blir "riktig" fläkt med rejäla kanaler så att ljudvolymen blir så bra som möjligt.

Belysning blir något som hänger ner en bit så att det blir bra arbetsbelysning men vi har inte spikat hur det blir, håller med om att det är en utmaning.
 
BirgitS
Menar du att handdukstorken ska sättas på sidan av diskmaskinen eller på väggen?

Jag tror att en täcksida, vilket man vanligen har på sidan av diskmaskinen, är för vek för en handdukstork som ska sitta kvar även om någon som faller greppar tag i den, alltså stora utåtgående laster. I så fall behöver man nog bygga upp en stabil vägg där.

Väggen ser för smal ut, dels blir det just ingen uppvärmning av den och dels riskerar handduken att fastna mellan dörren och dörrkarmen när man stänger dörren.
G g.kraft skrev:
Men vid kaffebryggaren i hörnet på bänkskivan så blir det nog ett på väggen.
Just där kanske en hörnbox i vägg-bänk-vinkeln kan passa?
Det blir ju just inget kladd på bänken där så det är lätt att hålla rent ändå.

Tänk på sånt som var man ställer fryslådor, det man tar fram från kylen, plåtar man tar ut ur ugnen. Det är nu rätt långt att gå med sånt.

Var ska tallrikar och glas förvaras?
Kan en tömma diskmaskinen samtidigt som en annan börjar med maten utan att hela tiden gå i vägen för varandra?
Det kan vara mer praktiskt att ha diskmaskinen närmare matplatsen med förvaring i lådorna som också är nära matplatsen.
 
BirgitS BirgitS skrev:
Menar du att handdukstorken ska sättas på sidan av diskmaskinen eller på väggen?
Ja exakt, tanken är att bygga upp en ordentlig "täcksida" och fästa element eller handdukstork i den, sen låta bänkskivan skjuta ut en aning och gå ut över elementet.

BirgitS BirgitS skrev:
Tänk på sånt som var man ställer fryslådor, det man tar fram från kylen, plåtar man tar ut ur ugnen. Det är nu rätt långt att gå med sånt.

Var ska tallrikar och glas förvaras?
Kan en tömma diskmaskinen samtidigt som en annan börjar med maten utan att hela tiden gå i vägen för varandra?
Det kan vara mer praktiskt att ha diskmaskinen närmare matplatsen med förvaring i lådorna som också är nära matplatsen.
Ja, helst vill man ha allt nära hela tiden. Tanken är att främst förvara det man använder ofta i lådorna under den delen som går ut som en köksö. Då är det rimligt nära till bordet och maskinen. Helst skulle man kanske vilja ha diskmaskinen närmare mitten men då blir det rätt bökigt när den står öppen. Så vi prioriterade att den kan stå öppen.

Lagar man mat, tänker jag att man främst gör det i området kring spisen, står någon och bakar vilket är enklast att göra på köksön, kan man stå från andra sidan om någon tömmer maskinen. Fylla maskinen går alltid bra och det göra man ju lite mer "duttvis" och inte i ett svep.

Köket är rätt stort så det är en utmaning att få till att allt ska vara nära, fönstrens placering gör också att det finns rätt begränsat med möjlighet till högskåp varför ugnen hamnar lite off. Men vi tänker att plåtar kan "landa" vid spisen. Men kom gärna med förslag planlösningen. Vi har bollat en hel del, men har säkert missat några varianter :)
 
BirgitS
G g.kraft skrev:
Lagar man mat, tänker jag att man främst gör det i området kring spisen,
60 cm arbetsyta, som det är bredvid spisen, är väl för lite för att få plats med allt som man behöver till en middag. Rekommendationen är minst 80 cm och jag skulle inte vilja ha mindre än 100 cm för att få plats med skärbräda, sånt som ska skäras, sånt som har skurits, kött som ligger i marinad, en ugnsform som håller på fyllas etc.
G g.kraft skrev:
Men vi tänker att plåtar kan "landa" vid spisen.
Fast det är väl bara 30 cm avställningsyta till höger om hällen och hällen brukar vara upptagen med något annat man tillagar ;)
Jag har sett att andra har skrivit om utdragsskivor i högskåp just för att ställa en plåt eller en ugnsform på.
G g.kraft skrev:
Men kom gärna med förslag planlösningen. Vi har bollat en hel del, men har säkert missat några varianter :)
Jag tror att ni redan har övervägt för- och nackdelar så mycket att ni kommer att tycka nackdelarna med en helt annan planlösning är för stora, och jag har nu studerat ert förslag så mycket att jag har blivit lite insnöad. Men gå till en köksfirma och ge dem helt fria händer :)

Men en variant är att byta plats på kök och matplats, flytta dörren till uterummet så att det kan bli ett sammanhängande U-kök i stället för uppbrutet av en altandörr och en dörröppning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.