Byggahus.se

Nytt liv i vägsamfällighet vad gäller.

 1. V
  Medlem · 13 inlägg

  viktore2

  Medlem
  "Genom bestämmelserna i 67paragrafen EVL har fastighet A automatiskt fått del i en gemensamhetsanläggning och ingår då i aktuell deltagarkrets.
  För anläggningen har upplåtits utrymme på fastighet B."

  Så står det i papperna som införskaffats om denna vägsamfällighet, men fastigheterna har ej fått ngt andelstal som övriga har sen 1958 i %.

  Nu måste det väckas liv i den gamla vägsamfälligheten då kommunen slutar sköta vägen fr.o.m 1 jan.2014. Ny styrelse är vald.
  Min undran är måste fastighet A och B ( samtaxerad lantbruksfastighet, jorden utarrenderad) få andelstal och betala enl. dem till samfällighetsföreningen? Varken A eller B behöver den aktuella vägen för att bruka åkrarna som gränsar. Båda har sen tidigare varit knutna till en annan vägsamfällighet där jag förmodar båda har andelstal och där själva bondgårdarna låg.
  Börjar så här men finns många följdfrågor. Tacksam för hjälp och svar!
   
 2. TorpAnders
  Medlem · Västmanland · 1 136 inlägg

  TorpAnders

  Medlem
  Lantmäteriet har svaren och dom lär bli inblandade då det gäller en samfällighet!

  Det är inget ni kan/får koka ihop på kammaren själva.
   
 3. V
  Medlem · 13 inlägg

  viktore2

  Medlem
  Tack TorpAnders!
  Andelstalen har fastställts genom förrättning 1958, men styrelsen skulle ta fram en fördelningsnyckel och med det förmodar jag att de ska räkna om %-talen till de andelstal som gäller idag. Fastighet A och B har inget andelstal.Jag undrar därför om dessa fastigheter måste va med i samfällighetsföreningen och betala, när de inte är i behov av vägen, som det gäller.

  En annan jordbruksfastighet ( med andelstal från 1958) har lämnat in en skrivelse och vill utgå ur vägsamfälligheten, men det sas att det nog inte kommer att gå. Vad tror ni om det?

  Menar du TorpAnders att lantmäteriet svarar på sådana här frågor från oss okunniga? Jag hoppades att det fanns någon insatt här! Det var krångligt nog att få fram papperna på denna gamla vägsamfällighet bara.
   
 4. TorpAnders
  Medlem · Västmanland · 1 136 inlägg

  TorpAnders

  Medlem
  Är det en samfällighet så kan inte styrelsen sitta och ta beslut om andelstalsändringar och fastigheters medverkan eller inte utan Lantmäteriets medverkan.

  Gör man det ändå så är det bara att strunta i att betala (om man är oense) för de besluten/fakturorna har inget juridiskt värde, dvs kronolle bryr sig inte.

  En nyförrättning skall utföras av Lantmäteriet, punkt!
   
  • Laddar…
 5. V
  Medlem · 13 inlägg

  viktore2

  Medlem
  Om det måste till en förrättning från Lantmäteriet blir det en dyr kostnad förmodar jag.Har läst här på de olika trådar som finns om vägsamfälligheter eller så har jag sett det nån annan stans att det finns något formulär där gamla andelstal i % kan omräknas till de som används idag. Men du TorpJonas menar att det bara är Lantmäteriet som kan göra det.
  Men för de här två fastigheterna A och B som inte har något andelstal så har de kanske betalat slitagebidrag när de utnyttjat vägen och kan kanske fortsättningsvis också göra så. Hur man nu räknar ut ett sådant?
   
 6. O
  Bannad · Stockholm · 7 872 inlägg

  Odjuret

  Bannad
 7. Zixten
  Medlem · Västra götalands län · 1 334 inlägg

  Zixten

  Medlem
  Vad jag förstår är det helt ok (i alla fall ganska ok) om en vägförening själva kommer överens om andelstal, men som TorpAnders skriver, är man inte överens är det nyförättning som gäller.

  Som TS konstaterat kan en nyförrättning bli dyr, men man kan kapa kostnader om man gör grundarbetet själva, så lantmäteriet slipper att sitta med det. Vidare tror jag att man kan få vissa bidrag för att göra detta..

  Föreningarna jag har del i ser vi till att hålla kostnaderna nere genom att göra så mycket som möjligt själva, på det viset räcker det med bidragen vi får från stat och kommun, därför behöver vi inte ta ut några avgifter heller.
  Föreningarna har gamla andelstal, men eftersom om vi inte behöver ta ut någon avgift av delägarna har vi än så länge resonerat som så att vi inte vinner så mycket på att göra en nyförrättning, därför väntar vi.
   
 8. V
  Medlem · 13 inlägg

  viktore2

  Medlem
  Tack för länken som jag ej sett förut!
  Läser och försöker sätta mig in i detta så mycket jag har förstånd till! Ska försöka klara ut hur man räknar.
  Förstår om man gärna vill ha med lantbruk i en vägsamfällighet även om de ej behöver utnyttja vägen för att komma till sina åkrar. Ser ju hur deras andelstal slår ifråga om att betala för kostnaderna. Eftersom en jordägare vill utgå ur vägsamfälligheten och den har andelstal på ca 25% kommer det nog tyvärr bli tvister och den har nog råd med det också men övriga?
   
 9. Zixten
  Medlem · Västra götalands län · 1 334 inlägg

  Zixten

  Medlem
  Men om Jordägaren har andra vägar som han nytjar, varför skall han vara med i er förening för då?
  För du menar väl inte att han skall vara med bara för att ni andra skall slippa betala så mycket??
   
 10. V
  Medlem · 13 inlägg

  viktore2

  Medlem
  Det är det som eg. är huvudfrågan Zixten. Måste en lantbruksfastighet va med i en vägsamfällighet bara för att man har jord som gränsar till vägen, trots att man kan nå åkrarna från annan väg? Undrar om det finns ngn ny bestämmelse som säger det eftersom fastighet A från 1978 ingick i deltagarkretsen d.v.s. den aktuella vägföreningen utan att ha behov av det. Eller så betydde det att A fick rätt att utnyttja vägen 1978.
   
 11. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 463 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Fastighetens behov kan ha ändrats sedan 1978.
   
 12. H
  Medlem · Skåne · 258 inlägg

  Henrietta70

  Medlem
  Typ så här:
  http://www.lantmateriet.se/Global/Fastigheter/Ändra fastighet/Värdering/tonkm.pdf
   
  • Laddar…
 13. H
  Medlem · Skåne · 258 inlägg

  Henrietta70

  Medlem
  Lite mer att läsa:
  http://jonas106.files.wordpress.com...skilda20vc3a4gar20-20historia20och20fakta.pdf

  http://www.l100sff.se/dok/bulletinen_ omforattning.pdf

  http://www.tvingnet.se/2009/02/24/lantmaeteriets-information-om-vaegfoereningar/

  Statsbidrag:
  http://publikationswebbutik.vv.se/upload/1937/2001_36_handbok_for_enskild_vaghallning_handbok.pdf
  Vägar som HAR statsbidrag - klicka på Karta:
  http://www.trafikverket.se/Privat/Vagar-och-jarnvagar/Enskilda-vagar/Karta-over-enskilda-vagar/

  Om det finns lantbrukare eller andra verksamheter som har/får andelar:
  http://www.kth.se/polopoly_fs/1.158680!/Menu/general/column-content/attachment/05-146.pdf

  http://publikationswebbutik.vv.se/upload/1654/88413_enskild_vaghallning.pdf

  http://www.lantmateriet.se/Fastighe.../Fragor-och-svar-om-gemensamhetsanlaggningar/

  Andelstalen (hur stor del var fastighet/delägare av gemensamhetsanläggningen (alltså den enskilda vägen) i vägsamfälligheten/vägsamfällighetsföreningen är skyldig att betala i underhåll/ersättning/skadestånd/räkning till Lantmäteriet vid ombildning eller omprövning, det vill säga en ny beräkning av andelstalen) från 1950 talet är ju knappast aktuella idag - eller har det inte gjorts några som helst fastighetssammanslagningar eller avstyckningar av de befintliga fastigheterna?

  Prata/maila till Lantmäteriet! De kommer att försöka förklara för dig - men det underlättar om du förstår deras språk i förväg. Jag har bara stött på en (av fem) som tagit sig tid att beskriva allt i vanligt språk som jag begrep direkt =O)

  Ta dig tid att låna följande bok på bibblan:
  Lundén, Björn, Samfälligheter
   
  Redigerat 8 feb 2014 19:14
  • Laddar…
 14. H
  Medlem · Skåne · 258 inlägg

  Henrietta70

  Medlem
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.