Nytt kök - oändliga möjligheter!

1k läst  16 svar

 1. whork
  Husägare · Nivå 7
  Hej på er!

  I vår familj är det jag som står för matlagningen. Har alltid älskat att laga mat, nördar gärna ner mig i konstiga subkulturer kring käket, men hatar att följa recept. I helgen har jag och hustrun kommit fram till att det snart är dags för vårt 60-talskök att moderniseras ytterligare.

  Vi har gjort en facelift, typ 2012 då vi bytte bänkskivan, ersatte kombiskåpet med kylfrys mot enskilda enheter och bytte diskmaskin. Vi bestämde då att satsa på laminatgolv, svinbillig färg på väggarna och spara pengarna till roligare saker (som god mat typ?), och nu är golvet slitet, fläkten låter astmatiskt och suger inte upp nåt längre, bänkskivan ser tråkig ut och jag trivs faktiskt inte där inne längre.

  Jag vet att alla är skitduktiga på att använda sketchup och Ikeas köksplaneringsprogram, men jag ritar i blyerts..
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  A8EF598D-A3D8-47FE-BCC5-6C9E99F7729D.jpeg

  Förutsättningarna då; längst upp till vänster i vild är ett fönster som mäter typ 125x125 cm. Element under. Nedanför detta är det en balkongdörr ut mot balkongen som löper längs med hela baksidan/övervåningen av suterränghuset. Denna vill jag spara då jag vill ha tillgång till mina kryddlådor som växer där utanför. Efter balkongdörren kommer två fönster, 80x160 med element under som gärna kan ersättas av ett större fönster om man kan ha skåp under.

  Planen är att byta alla fönster i huset samtidigt som köket renoveras.

  Rummet nedanför köket är vardagsrummet. Mina tankar är att väggen mellan vardagsrum och kök tas ner och ersätts med en köksö med skåp mot köket. Hustrun vill stå med ansiktet ut mot fönsterna när hon diskar/lagar mat. Jag vill ha ett skafferi för torrvaror, en 90 cm bred häll, en rejäl fläkt och helst inte ett enda överskåp. I vardagsrummet finns det en dörr till balkongen också, tillsammans med ett stort fönsterparti med fler 80x160-fönster. I drömvärlden hade jag velat ersätta detta parti med skjutdörrar för att kunna öppna upp mot balkongen.

  Vi är liksom inte ens i idévärlden med det här än, därför känns det lite dumt att engagera en säljare på hth eller Ikea för att rita på ett kök vi knappt själva ser framför oss än, jag vill gärna ha galen input och bra idéer.

  Vilka är självklarheterna vid köksplanering 2018?
  Vilka är återvändsgränderna?

  Hit me!
   
 2. whork
  Husägare · Nivå 7
  Perspektiv är svårt som f*n, men såhär är layouten idag rätt framifrån. Jag ber ödmjukast om ursäkt till alla stilpoliser som gnisslar tänder nu.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  Köket är förresten ett Kvänum-kök med solida trästommar och luckor. Otroligt fin kvalle men nu börjar det bli tråkigt..
   
 3. Ögonfröjd
  Medlem Nivå 6
  Hej, det första ni behöver kolla upp om ni vill ha diskhon under fönstret är; går det att flytta vattnet?och Hur gör ni med elementet? Ska/kan fläkten flyttas?
  Sen kolla in bilder på vad ni tycker är snyggt, vilken stil vill ni ha?! Vi finns nog många här som gärna hjälper er att rita upp förslag om ni lägger ut mått på rummet och var dörrar och fönster kommer.....
   
 4. whork
  Husägare · Nivå 7
  Tack för svar!
  Måtten finns tillgängliga, bara fråga :)

  Det går absolut att flytta vatten och avlopp, elementet får bli till golvvärme.

  Fläktens position är otroligt svår, efter vad jag har hört ska man vara väldigt försiktig med att förlänga anslutningen till köksfläktar. Alternativet är väl att plocka upp ett nytt hål i taket. Har papptak idag, så det är väl egentligen bara en formsak. Tanken är att leja bort hela detta jobb till en snickare som vi litar på till 100%.
   
 5. whork
  Husägare · Nivå 7
 6. P-plats
  Medlem · Nivå 14
 7. Larsa
  Medlem Nivå 12
  Tycker du gjort utmärkta ritningar/skisser. Jag hade satsat på arbetsbänk under fönstret. Varför stå och stirra in i en vägg när man jobbar? Spisen blir ju då på kortsidan för att få bra arbetsyta, och vasken i övre högra hörnet. Högra väggen skulle kunna ha grunda hyllor/skåp för förvaring
   
 8. P-plats
  Medlem · Nivå 14
  Så tänkte vi också och har nu diskhon rakt framför fönstret.
   
 9. whork
  Husägare · Nivå 7
  Första skissen som sköts ner;
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg

  Anledning; för lite arbetsyta vid spisen. Helt korrekt analys.

  Förvänta er nästa skiss inom en timme. Lauders whisky och Granit står för motivationen. :p
   
 10. whork
  Husägare · Nivå 7
  Tilläggas bör väl att vi tittar snarare åt hth än Ikea.
   
 11. P-plats
  Medlem · Nivå 14
  Flytta skafferiet ner till vänstra hörnet och ha bänkyta där istället för det behövs alltid.
  Varför inte ha spisen 45´ i hörnet där du ritat skafferiet...
   
 12. whork
  Husägare · Nivå 7
  Nä, spis i hörn hoppar jag över. Har gärna sällskap vid spisen, samt barn och annat löst folk som ska lägga sig i när man lagar mat :)

  Det som gör allt så svårt och spännande är att jag har möjlighet att riva väggar, flytta avlopp, precis vad jag vill. Bara fantasin som sätter begränsningarna egentligen. Nu är det 100% funktionalitet som ska up pnås, jag vill ha ett modernt och lättarbetat kök. Släta luckor, linoleumgolv eller liknande, kakel på stänkytor, gärna en golvbrunn. Känns kul att kunna planera utan panik för en gångs skull :)
   
 13. T
  Medlem · Nivå 10
  Jag har ett par saker jag är extra nöjd med från när vi byggde kök.
  • Rejält med el. 3*10A till köksbänkarna gör att jag kan köra kaffebryggare/brödrost/vattenkokare samtidigt utan att säkringarna går
  • Högt monterad diskmaskin, väldigt skönt att slippa vika sig dubbel. lådan för tallrikar är precis bredvid så det är enkelt att plocka ur.
  • Stor diskholåda med plats för en plåt och en liten på 15cm brevid med avfallskvarn. Väldigt skönt att bara ha torra saker i soporna.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20171019_171935-1.jpg
   
 14. nino
  Renoverare · Nivå 17
  Går även att ha 16amp uttag om man vill säkra upp ordentligt
   
 15. Ögonfröjd
  Medlem Nivå 6
  Hej det är väldigt svårt att få till alla dina önskemål på ett bra sätt. Här kommer ett förslag men då inte alla detaljmått fanns med så chansade jag lite. Däremot så är här inte mycket förvaring, mitt råd är att ta en delad kyl och frys så får du ett 60cm högskåp till förvaring
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: