Byggahus.se

Nytt hus, Tv via fiber eller parabol?

 1. P
  Medlem · 1 inlägg
  Hej på er alla.
  Här kommer en kort sammanfattning innan jag kommer till mina frågor:

  Vi håller på att bygga ett nytt hus, och har därför fullt av möjligheter med planering av uttag, dragning av kablar och annat skoj [​IMG]

  Vi har fått möjlighet att få fiber in till huset, och detta genom Värnamo Energi som leverantör. Och genom dessa kan man få bredband, TV och telefoni som ett paket. Jag har dock Canal Digital idag och deras stora utbud. Jag bara älskar när man ser på FullHD och ser på en fotbollsmatch, eller en riktigt bra film i Full hd.. då njuter jag [​IMG]

  Jag vill (inte min sambo) ha möjlighet att ha TV på 5 ställen. Alltså förbereda för uttag där Tv kanske kommer att stå.

  Men nu kommer mina frågor:
  1. Skall jag välja att ta TV via Fiber eller skall man behålla parabol-tänket? Om jag skulle välja Tv via fiber behöver jag en sån här har Värnamo Energi sagt: http://www.varnamoenergi.se/images/...struktionsbok_kabel-tv_version_4 2-090526.pdf Se på sidan 5. Är det en denna man skall välja eller finns det andra som är bättre om jag väljer Tv via fiber?

  2. Oavsett vilket alternativ jag väljer så behöver jag dela upp min inkommande TV signal. Gör jag detta med hjälp av en multiswitch http://www.satpro.se/detailes/detailes.asp?art_nr=4908 eller tänker jag helt galet?

  3. Sedan har jag läst och hört att man kan köra TV signalen via ett system som använder sig av Cat7 kablar (ex LexCome home eller Elko) eller skall man använda vanliga antennsladd (Coaxial)


  Hur hade ni andra gjort? Är min tankar helt tokiga eller vad skall man göra för att få ett bra och framtidssäkert system?

  Detta är mitt första, men långti från mitt sista inlägg [​IMG]
  tacksam för alla svar, tips och tankar.

  Ha det bäst
  //P
   
 2. X
  Medlem · 51 inlägg
  Det finns nog inget enkelt svar. Jag rekommenderar dig att läsa de andra trådarna på detta forumet som behandlar ämnet. Bland annat skrivs det mycket om hur mycket rör och vilken sorts kabel du ska dra i huset.

  Om du ska ha ett framtidssäkert system så gäller IP-TV, bredband och IP-telefoni via fiberkabel till huset och ett LAN inom huset. För fibern gäller att det ska vara anslutet i det öppna nätet, alltså inte en fiber som är låst till någon av de stora leverantörerna av fiber och tjänster! Finns mycket skrivet om detta på Internet, bl a på PTS.

  Jag noterade att det på sidan 19 i dokumentet du hänvisat till, skriver Värnamo energi att att deras när INTE klarar IPTV utan det är ett gammalt kabel-TV-system, dvs DET nätet är inte framtidssäkert! Innan du betalar till dem bör du ha skriftligt på att det i framtiden blir ett öppet nät där du själv kan välja tjänsteleverantör av bredband, IPTV och IP-telefoni.

  Å andra sidan är det tyvärr så, att idag finns det ingen standardbox för IPTV och varje tjänsteleverantör tycks ha sin egen "digitalbox". Men det finns en sammanslutning där alla de stora tillverkarna deltar, vars mål är att få ihop en standardbox bör IP-TV mm. Så någon dag kanske alla TV har denna "box" inbyggd och man kan fritt välja tjänsteleverantör.

  Jag läste något hos Öresundskraft i Helsingborg om ett fibernät som är "öppet". Titta också hos Telia på deras beskrivning av Fiber-LAN, där framgår vilka sorters boxar man behöver idag.
   
 3. I
  Medlem · 23 inlägg
  Varför inte göra både och ?
  Förbered med kanalisation till vinden eller dit där du tänker dig att sätta en parabol.
  Se sedan till att det görs ett stjärnnät för TV så kan du själv välja om du till att börja med bara ska ha Värnamo Energis TV. Sedan kan du ju alltid sätta upp en egen parabol med ett "vanligt" LNB som du kopplar till det rum där du ska kolla på Canal Digital. Det går ju även att koppla ihop parabolsignalen med VMO Energis så att du kan se "allt" i det rum som du drar parabolsignal till, behövs bara en combiner och ett kombinerat TV/Sat-uttag.
  Att sätta en multiswitch för bara 5 rum är lite overkill, det är billigare med ett Quad-LNB som i och för sig bara har 4 utgångar men jag gissar att du inte tänker ha CD överallt ändå.

  /Calle
   
 4. J
  Medlem · 1 249 inlägg
  Lite off-topic..men i Varberg Energis stadsnät finns det i nuläget 4 olika TV-leverantörer (som täcker hela viasat och hela canal-digital), men man behöver bara köpa en box per TV och sen kan man ha kanaler från en eller alla leverantörerna i denna box.
   
 5. M
  Medlem · 38 inlägg
  Jag är inte fientlig till kabeltv via fiber, tvärtom. Jag har dock provat telias variant via bredband och jag har inte varit nöjd med tekniken.
  För vår del så är det fortfarande parabol som gäller. Boxer är jag heller inte nöjd med. Däremot så funkar vår Viasat problemfritt.
  Jag är fortfarande av den skolan att var och ett av tekniksystemen skall ha sitt eget system. Bredband för sig, TV för sig OSV.
   
 6. mycke_nu
  Medlem · 12 285 inlägg
  Varför i hela friden då?

  Det enda skälet jag kan tänka mej skulle vara redundans, men det behövs knäppeligen för TV. Möjligen för telefon, men där har man ju mobilnätet.
   
 7. C
  Medlem · 150 inlägg
  Jag kommer att få villafiber snart med TV, Internet och telefoni. Dock funderar jag på om man ska köra TV via parabol istället för IPTV?

  Jag har kunnat summera till följande för och nackdelar (genom att läsa bland annat här).

  Fördelar Parabol:
  + Bättre bild (stämmer det?)
  + Större utbud av kanaler
  + Större utbud av boxar (bättre boxar?)

  Nackdelar Parabol:
  - Störningskänsligt (väder och vind)
  - Fult (huset är snyggare utan parabol)


  Fördelar IPTV:
  + Ingen extern installation
  + Ej känsligt för väder och vind

  Nackdelar IPTV:
  - Buggigt
  - Mindre utbud av boxar (sämre boxar?)
  - Sämre bildkvalité
  - En felkälla om någon gräver av kabeln


  Jag kan förstå resonemanget med att sprida ”riskerna” då jag har haft Comhem med både TV, Internet och telefoni via samma kabel. Och det är ganska sårbart när grannen får för sig att klippa av kablarna…

  Vet inte riktigt hur man ska göra men det lutar åt parabol alternativt att jag inväntar fibern för att testa hur det fungerar.
  Eller kan någon komma med några bra förslag!?
   
 8. peternicklas
  Bannad · 4 469 inlägg
  Oavsett vad du väljer så se till att dra in fiber. Du kommer att ångra dig i framtiden om du inte har gjort det.
  Tror själv att parabol kommer att minska framöver till förmån just för fiberbaserad kommunikation. Informationsmängden som kan skickas i fiber är nästan obegränsad.
   
 9. Nyfniken
  Medlem · 10 926 inlägg
  För mig vore valet enkelt. Satellit = Trådlöst. Fiber = Trådbundet.

  Trådlöst är alltid skit. :D
   
  • Laddar…
 10. F
  Medlem · 651 inlägg
  har inte läst igenom de länkar du skickat med men lägger ändå in mina 2 cent.

  Har parabol i huset idag och tycker det fungerar bra, dock är den kännslig och har inte fått in HD kanalerna som jag önskar (blir ett senare projekt). Parabolen i sig är ful på huset, och kablarna(dubbla) som jag dragit syns på väggen. Dessa kan man självklart måla över. Sen att faktiskt få fram dubbla kablar till boxen på ett okay sätt har varit ett härke. Kan sägas att det är ett gammalt hus så har fått försöka lösa det på ett snyggt sätt med vad man har. Men är överlag nöjd så länge jag inte behöver komma i kontakt med deras kundtjänst.....

  Hade Telia fiber i nybyggd lägenhet och hade aldrig strul med det, fungerade toppen i under hela perioden vi bodde där (9 månader). Hyra film fungerade bra och snabbt med. Dock extremt dyrt. Uppstart av box var extremt långsamt också, men då den oftast var i standby så var det lungt.

  Jag håller med föregående talare, förbered för båda. Dra absolut in fiber i huset. Du skulle bara veta hur avundsjuka vi villaägare som sitter på ADSL är på dig ;) Snåla inte på VP rör utan ta tillräckliugt tjocka för att dra dubbla kabalar, och se till att du får ut det till varje rum som du överhuvudtaget kan tänka dig att du eventuellt kanske möjligtvis någon gång i framtiden (inom 50 år) kan behöva ett uttag i. Finns inget mer frustrerande än att behöva lägga en kabelkanal pga att det inte finns möjlighet att dra kabel invändigt. och igen, snåla inte på diametern på vp röret i väggen! är toook irriterande om man måste kämmpa i timmar för att få igenom en kabel.
   
 11. C
  Medlem · 150 inlägg
  Tack för svaren.
  Att dra in fiber är det ingen tvekan om att jag tänker göra. Har redan signat upp mig för detta hos Telia.
  Utan frågan var väl snare om man ska köra TV:n via parabol. Men det lutar åt att det blir fiber-TV och att jag kör Boxer i väntan på att fibern blir klar.

  Dock kan jag säga att jag kör en 4G lösning under tiden och det fungerar faktiskt över förväntan (25 Mb/s ner och 5Mb/s upp). Så helt värdelöst är inte trådlöst ;)
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem · 270 inlägg
  Vi har IP-tv genom Umenet och canal digital och vår uppfattning är att det funkar mycket bra. Mycket bättre än vad vi hade trott faktiskt.
   
 13. D
  Medlem · 16 inlägg
  Vi har Tv via fiber i vårat nya hus (via Telia trippel) och jag upplever bilden som klart sämre än digitalTV via antenn!
  HD-kanalerna är som vårt gamla system. Men självklart ska du dra in fiber så du kan ansluta i framtiden!
   
 14. skalman1
  Medlem · 2 955 inlägg
  Jag har Boxer med en antenn sedan december och det har funkat fint.
  Har varit bra bild oavsett väder.

  Fick bli så för min del då jag varken har fiber eller teleledning in i huset, eller ja teleledningen är dragen fram till ett dike vid min tomt men jag har inte sett någon vits med att dra in det i huset då tv:n gick att fixa ändå och resten har jag mobilt bredband till.
   
 15. F
  Medlem · 5 106 inlägg
  Kan bara hålla med, en mobiltelefon är mycket bättre med 3km kabel......