Byggahus.se

Nytt hus som förbrukar EXTREM EL, elpanna?

 1. Nissens
  Medlem · 2 488 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Nja, Bergvärme är väl det mest optimala. Billigt varmvatten och uppvärmning helt oberoende av utetemperatur.

  Ok, om du inte har värmeelement i luftvärmepumpen så betyder det att du får ont om varmvatten och värme om det blir en ”vargavinter”.

  För det är så att värmepumpar som tar värmen ur luften inte fungerar speciellt bra om det blir riktigt kallt. Det är då man behöver värmen som mest...
   
 2. J
  Medlem · Stockholm · 3 480 inlägg

  Josth

  Medlem
  Dagens luftvattenvärmepumpar har väldigt bra prestanda vid de temperaturer som är aktuella i Skåne. En stor del av året är också uteluften varmare än ett borrhål i berget.
   
  • Laddar…
 3. G
  Medlem · 1 451 inlägg
  Bergvärme liksom lvvp system med innerdel har i princip alltid elpatron, dels för att spetsa varmvatten och dels för att hjälpa till när det är riktigt kallt eller när värmen börjar ta slut i hålet.
  Bv låter mer inomhus lvvp mer utomhus.
  I södra Sverige är det tom så idag att llvp kan vara mer effektivt än bergvärme, oavsett så ha de flesta nya kvalitetssystem ett scop på en bit över 4 oavsett bv eller lvvp, så det är ett icke fråga. hos oss installeras det knappt längre bv. Med det sagt och innehavare av div värme lösningar, inkl lvvp så skulle jag gärna själv ha bv, det verkar vara en lyx när det gäller driftsäkerhet och livslängd
   
  • Laddar…
 4. Nissens
  Medlem · 2 488 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Eller hur. Blir borrhålet för kallt så är installationen felaktig.
  Jag har bergvärme och elpatronen går endast in om man använder extremt mycket varmvatten. Ev. När vattentempen höjs för att undvika Legionella.
  Jag har haft pumpen i snart 17 år, i stort sett helt fri från underhåll. Har gjort service två gånger. Aldrig någon förebyggande service. Lyxigt.
  Har murspis också, mest för mysfaktorn, men också för att toppa värmen vid behov. :)
   
 5. Krokben
  Husägare · Uppland · 444 inlägg

  Krokben

  Husägare
  Då får man gratulera att allt gått så bra för dig. Som någon här nämnde så är uteluften, speciellt i skåne, oftast varmare än borrhålet. Men ja, absolut är det mer driftsäkert eftersom bergvärme är oberoende av utetemperaturen. Men om du ser till klimatet vi har i skåne, och investeringen för luft/vatten kontra bergvärme så kommer du förmodligen aldrig kunna få bergvärmen att betala sig under sin livslängd, och det är det vi sitter och trycker på, har man riktigt bra med stålar så kan man ju självklart borra och vara nöjd. Jag skulle personligen inte borra för bergvärme idag trots att jag bor i Uppland.
   
 6. K
  Medlem · Stockholm · 1 102 inlägg

  Kirre2

  Medlem
  Men om man betänker vad det kostar att installera bergvärme kanske man kan lägga lite av de pengarna på en gnutta extra el om det är väldigt kallt ute. Inte många dagar i Skåne.
   
  • Laddar…
 7. Nissens
  Medlem · 2 488 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Vet inte om det var du eller någon annan i tråden som förespråkade luftvärmepump utan elektrisk reservvärme, men det var det diskussionen handlade om...
  Oavsett, så har man endast luftvärmepump så behöver man ha en värmekälla till, så man får ju lägga till den investeringen då. :)
   
 8. Jonas Persson
  Intresserad · Stockholm · 1 056 inlägg

  Jonas Persson

  Intresserad
  Det enda argumentet för att köpa BVP i Skåne är att den låter mycket lite inomhus jämfört med LVVP som kan låta rejält illa utomhus. Inte kul att ha i trädgården om man vill ha tyst omkring sig.
   
 9. Krokben
  Husägare · Uppland · 444 inlägg

  Krokben

  Husägare
  Men jösses, alla luft/vatten förutom monoblocks har en elpatron i sin innedel. Det blir ingen extra investering då den redan finns. Och det var jag som körde på LUFT/LUFT värmepump.

  80-100kkr - Luft/Vatten
  150-200kkr - Bergvärmepump med borrhål

  Jag förstår att du älskar bergvärme och verkar förkasta övriga värmekällor, men du får jäkligt mycket tillskottsel för 50-60 tusen kronor.
   
 10. Nissens
  Medlem · 2 488 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Det gör ju dig rätt unik. Så du tror då inte att det kan knäppa till och bli kalla vintrar?
  Kom inte och klaga när det inträffar. Stora bält har varit isbelagt. På fyrtiotalet var det några grymma vintrar, även på åttiotalet knäppte det till rätt bra några vintrar. Är man född på 90- talet eller senare så tror man kanske inte att det kan hända, liksom att bostadspriser kan sjunka. :)
   
 11. K
  Medlem · Stockholm · 1 102 inlägg

  Kirre2

  Medlem
  Förespråkat vet jag inte, jag trodde du menade vanliga elelement. Att det skulle finnas element i llvp hade jag ingen aning om. Tveksamt om vår har det.
  Men jag tror ändå att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att stödköra med nåt element om det behövs än att borra för bergvärme.
   
  • Laddar…
 12. Nissens
  Medlem · 2 488 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Ja, om du tror att någon elradiator kan ge dig varmvatten och värme i huset när det knäpper till så är det ju bra. :)
  Ett borrhål är en engångskostnad och det höjer värdet på huset också. Snar byter jag värmepump, men återanvänder förstås borrhålet som redan finns och är avskrivet. Har för mig att hålet kostade 25 papp för 17 år sedan. Bättre investering än fiber. Som jag förstås också har. :)
   
 13. K
  Medlem · Stockholm · 1 102 inlägg

  Kirre2

  Medlem
  Där ser man. Jag hade fel.
   
 14. Jonas Persson
  Intresserad · Stockholm · 1 056 inlägg

  Jonas Persson

  Intresserad
  Tror vi kan glömma de kalla vintrarna från förr. Stockholm har de senaste åren haft mer av Skånska vintrar med värmerekord än det normala från när man var ung. Skulle det vända är det för att Golfströmmen klappat ihop och då blir det rejält kallt:(
  [​IMG]
   
 15. K
  Medlem · Stockholm · 1 102 inlägg

  Kirre2

  Medlem
  Jag har naturligtvis en varmvattenberedare. Blir inte mycket till varmvatten från min llvp ändå.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.