Byggahus.se

Nytt hus som förbrukar EXTREM EL, elpanna?

 1. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Huset är varmt så har eg. Inget behov av luftluft golvvärmen ligger endast i källaren och är vattenburet å ytan är ca 40 50 kvm
   
 2. JA”Snabbe”
  Husägare · Skåne · 1 334 inlägg

  JA”Snabbe”

  Husägare
  Ta en bild på din panna.
   
 3. NICHOLAS J
  Medlem · 85 inlägg

  NICHOLAS J

  Medlem
  Om du nu har stängt av elemenen, luftvärmepumpen, pannan och satt golvvärmen på lägsta, hur kan du ha 21 grader inomhus undrar jag?
   
  Redigerat 23 mar 19:46
 4. Mattias Andreasson
  Medlem · 62 inlägg
  Varför är huset varm om ni inte använder elelementen eller luft/luft pumpen? Om det bara är golvvärmen som är igång och värmer huset. Golvärmen värms med en direktverkande elpanna?

  Då betyder det att ny har betalat runt tre gånger så mycket för varje grad ni har inne jämfört om ni bara hade kört luft/luftpumpen för den skickar ut mer värmen än vad den förbrukar i el.
   
 5. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
 6. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Jag har faktiskt ingen aning?
   
 7. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Men jag förstår inte. Borde jag stänga av golvvärmen i källaren? Den går på vatten. Jag Betalade 400kr vattenräkning. Fick veta att golvärmen qkulle va på nere pga det kunde orsaka fukt om det är alldeles för kallt.
   
  • Laddar…
 8. Mattias Andreasson
  Medlem · 62 inlägg
  Kan ni se strömförbrukningen i realtid? Antingen med en kw mätare på elmätaren i proppskåpet eller så är det en blinkande lampa
  Vattenräkningen är för kallvatten. Hade ni haft fjärrvärme och fått varmvatten skickat till er så hade den räkningen varit tio gågner så hög.

  Er Elpanna värmer med största sannorlikhet upp vattnet till golvvärmen och ni verkar se till att golvvärmen ska värma upp hela huset i princip så att elförbrukningen springer iväg är inte konstigt.

  Att ni är hemma eller ej bryr sig den kalla plattan inte om.
   
 9. Johanox1
  Medlem · 88 inlägg

  Johanox1

  Medlem
  Vattnet värms av elpannan som använder el. Din vattenkostnad har ingenting med din golvvärme att göra.

  Starta luftvärmepumpen omgående. Det är er primära värmekälla.
   
 10. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Ja vi kan se det i realtid

  Så du menar att trots att golvvärme finns endast i källaren om 40 50kvm och är på lägsta så skall de kosta 6000kr i månaden

  Vet inte pratat med en energirådgivare som kommunen erbjuder och han tyckte att förbrukningen var alldeles för hög med tanke på vad vi använder. Kollat lite offerter för värmepump likaså tycker dem det. Sen såklart vill dem tjäna pengar å sälja på mig en pump. Men endå
   
  • Laddar…
 11. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Ska jag stänga av golvvärmen i källaren menar du?
   
 12. JA”Snabbe”
  Husägare · Skåne · 1 334 inlägg

  JA”Snabbe”

  Husägare
  Öppna termostaterna på elementen. Slå igång Luft/Luften. Beroende på hur golvvärmen styrs så kan det va skitsamma att den står på lägsta. Den kan elda på 100% för att försöka komma upp i temp.
   
 13. J
  Medlem · 6 541 inlägg
  Med det montaget på en EL-patron så stannar den nog aldrig och det finns ingen automatshuntning, det blir konstant samma temp ut hela tiden, antingen det behövs eller inte,' och med kanske hög förbrukning som följd.
   
  • Laddar…
 14. Mattias Andreasson
  Medlem · 62 inlägg
  Ställ er framför elmätaren när förbrukningen är hög. Börja bryta säkrinar tills förbrukningen störtdyker, då vet ni vad som är boven(elpannan).

  Värmen stiger eftersom att restan av huset är "kallt" så värmen som skulle stannat försvinner från plattan upp i restan av huset så även om den är på lägsta möste den jobba 24/7 för att hålla uppe tempraturen.

  Ni vil inte använda direktverkande el(1kw el=1kw värme) istället ska ni använda er Värmepump(luft/luft) som då kanske ger 3kw värme för varme förbrukad kw el
   
 15. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Bara för att förstå rätt, bör jag stänga av golvvärmen? I källaren? För att, det blir ju kallt där nere då. Är det inte risky att det blir fukt där nere om de inte finns någon värme?

  För fick tipset av energirådgivaren att kolla elmätningarna när jag lämnar hemmet och återigen kolla när jag kommer hem. Och sedan köra samma test men att stänga av elpannan från brytaren enorma skillnader då.
   
  • Laddar…
 16. Johanox1
  Medlem · 88 inlägg

  Johanox1

  Medlem
  Jag förstår inte hur golvvärmen i källaren lyckats värma hela villan, men om den lyckas med det så går elpannan hela tiden. Om du startar llvp så värmer den upp huset mycket effektivare och då behöver golvvärmen bara värma golvet, inte hela huset. Då kommer elpannan köra mycket mer sparsamt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.