Byggahus.se

Nytt hus som förbrukar EXTREM EL, elpanna?

 1. Ussee
  Medlem · 13 inlägg

  Ussee

  Medlem
  Ta det här på rätt sätt nu.
  Forumet är absolut till för att hjälpa varandra men har du köpt ett hus hus utan att ha någon som helst grundläggande kunskap om vare sig hur saker fungerar och vilka lösningar som finns installerade i huset?

  Om så är fallet är mitt enda råd att flytta tillbaka till lägenhet och skaffa dig kunskaper innan nästa husköp.

  Mvh

  Vida
   
 2. D
  Medlem · Örebro · 32 inlägg

  deas34

  Medlem
  Det är helt normalt, Elptronen är på 9000w och går i olika steg. Huset förbrukar energi men exakt hur mkt är svårt att säga troligen 50-60kwh per kvadratmeter yta. Energi i form av ström försvinner inte den omvandlas till energi och kan inte förstöras utan det är solklart elpatronen som slukar energi vilket inte är konstigt. Golvvärme i källare med oisolerat golv (om det nu är oisolerat) drar mkt energi. Även om den är på lägsta så är det svårt att gissa hur många kWh det går åt i källaren. Luft/luft pumpen är 3ggr så effektiv som elpatronen i tanken du har så kör på den så mkt som möjligt istället
   
  • Laddar…
 3. G
  Medlem · 390 inlägg

  Granström2

  Medlem
  Golvvärme i källaren måste vara en energitjyv. Är du rädd för fuktskador där så kostar två elvärmefläktar mindre än 300 och har då 100% verkningsrad. En enkel avfuktare till källaren köpte jag på Jula för 1400, på den kan man avläsa fuktighetsgraden. Blir det inte varmt i källaren när du sätter igång pelletsen?
  Fukt i källaren är mest risk på sommaren om man vädrar där och får in riktigt fuktig sommarluft.
  Försvinner inte halva golvvärmen i källaren till Kina?
  Konstigt värmesystem verkar det vara men finns det pellets finns det hopp. Den Geely luftvärmepump är nog inte särskilt gammal
   
 4. Ussee
  Medlem · 13 inlägg

  Ussee

  Medlem
  Obs jag säger inte detta för att vara dryg utan faktiskt av ren omtanke. Jag kan bara föreställa mig din stress och ångest och detta är bara början. Att vara husägare är ett deltidsjobb.
   
  • Laddar…
 5. L
  Medlem · Sörmalds lä · 275 inlägg

  Limpan4all

  Medlem
  Nope, om det är en oisolerad källare som har inretts utan att man tagit ett fullständigt grepp om hela fuktproblematiken så är just golvvärme ett utmärkt sätt att slippa problem. Men det är inte ett billigt sätt att slippa problem...

  Fukt i källaren för dessa konstruktioner är det störst risk för när marken utanför är mättad med vatten och det inte är tjäle dvs höst och tidig vår.
  I en riktigt byggd källare som är konstruerad som boyta så håller jag med dig helt och hållet, då är tiden mellan midsommar och hela september värst.

  Billiga avfuktare typ Jula har jag förbrukat ett antal av, de håller i två till tre år sedan packar dom ihop och de har urusel kapacitet och verkningsgrad samt lönar sig aldrig att reparera och de låter högt. Jag är mer än nöjd över min uppgradering till en WOODS DS38FW och räknar med mer än 10 års livslängd...
   
  • Laddar…
 6. N
  Medlem · 55 inlägg

  niinos112

  Medlem
  Jo jag håller med dig helt och hållet. Men någonstans måste man ju endå börja. Lite viste jag men inte allt. I lägenheten öppnade man kranen, och fick varmvatten. Har inga fördjupade kunskaper om det. Fick info om det jag tjatat om i tråden gällande elpanna och Pelletspanna vilket är helt nytt för mig men när jag får frågor om var rören är dragna och leder till eller olika begrepp jag aldrig hört talats om innan såklart har jag inget svar till det. Men lärt mig ett och annat nu tack vare forumet, kommer säkerligen stöta på andra konstigheter i framtiden men man lär sig väll med tiden :) ingen föddes med kunskap hur mkt man än läser och hör .
   
 7. N
  Medlem · 55 inlägg

  niinos112

  Medlem
  Tack för råd. Kanske en underlig fråga för alla här i forumet som verkar ha koll på allt hur ser man eller vet man om det är oisolerat eller inte
   
 8. N
  Medlem · 55 inlägg

  niinos112

  Medlem
  Värmepumpen är ny och har fortfarande fri service 2ggr så ny är den :)
   
 9. Ussee
  Medlem · 13 inlägg

  Ussee

  Medlem
  Absolut!. Har du råd att ha "training on the job" så håller jag helt med dig. Men om du inte har ekonomiskt utrymme eller socialt utrymme när det skiter sig akut eller förfaller långsiktigt är det inte lika lyckat att ge sig in i detta.
   
  • Laddar…
 10. L
  Medlem · Sörmalds lä · 275 inlägg

  Limpan4all

  Medlem
  Det ser man inte tyvärr.
  Det måste man gräva för (och eller bila upp golvet) eller titta på bilder från föregående ägares renoveringsarbete och/eller omdränering av fastigheten.
   
 11. Ussee
  Medlem · 13 inlägg

  Ussee

  Medlem
  Har anmält dig som troll nu.
   
  • Laddar…
 12. useless
  Lök. · Gävleborg · 22 726 inlägg

  uselessPremiumikon: Badkar

  Lök.

  :thinking: Som exempel på att det är tillåtet att pilla på allt som rör hus i Sverige väljer du alltså elinstallationer som inte alls är tillåtet?
   
 13. N
  Medlem · 55 inlägg

  niinos112

  Medlem
  Ekonomiskt är de inga problem alls. Men såklart vill jag veta varför elräkningen skenar. Slitit för det här med att driva eget företag samtidigt jobbar jag heltid på annat håll utöver min firma så ge upp ska jah inte göra utan får bita ihop och lära mig :love:
   
 14. Ussee
  Medlem · 13 inlägg

  Ussee

  Medlem
  Det går visst!
  Man hittar mitten på slingan och läser av synvinkeln!
   
 15. N
  Medlem · 55 inlägg

  niinos112

  Medlem
  Förvånad över hur vuxna människor kan bete sig. Tragiskt! Men absolut. Resterande som tror att jag är troll kan haka på.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.