Byggahus.se

Nytt hus som förbrukar EXTREM EL, elpanna?

 1. D
  Medlem · 291 inlägg

  droopy

  Medlem
  Då får ta ur aska och rengöra någon gång i veckan också.

  Förmodligen är Pelletspannan grundvärmen i huset och kompletteras med luftvärmepumpen.
  Dessa skall klara husets värmebehov normalt och förmodligen även varmvattnet ni använder i hushållet.

  Golvvärmen i källare och ev. undervåningen är med all säkerhet kopplat på pelletspannan och nu kör du på elpatronen enbart vilket är rent att elda för kråkorna.

  När du värmer med en elpatron så får du 1kw värme i din vattentank för just 1kw. sedan förlorar du en del i form av läck från tanken som värmer utrymmet runt tanken.

  En luftvärmepump som din suger in 1kw från elnätet och ger ut i huset 3,5 kw dvs du betalar för 1kw men får 3,5 kw värme (din luftvärmepump tycks inge ge mer än så) Dock finns det luftvärmepumpar som kan ge runt 4-5 kw pär inmatad kw även då det är -10 - -15 grader ute.
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 952 inlägg

  yonna

  Medlem
  En liten jämförelse för TS: jag bor på skånska östkusten, 130 m från "havet". Denna vinter har jag förbrukat drygt 1 pall pellets för uppvärmning, normala år knappt 2 pallar. Tillkommer elgolv i badrum, varmvatten och hushållsel. Med liten skötselinsats kommer TS få god ekonomisk driftkostnad. Utmärkt att ta hjälp av proffs på fredag! Inget att skämmas för - vi har alla gått igenom teknikstrul med mer eller mindre lyckat resultat.
   
 3. M
  Renoverare · Norrköping · 232 inlägg

  MrDizzy

  Renoverare
  Jepp att vara husägare är oftast att hela tiden få lära sig något nytt man inte kan, då huset hittar på nya bus (speciellt om det är äldre hus) ;)
   
 4. kvirre
  Medlem · 28 inlägg

  kvirre

  Medlem
  hej
  en sak jag inte sett berört ännu är hur golvvärmen temperaturregleras. Har själv golvvärme, även om den "eldas" med fjärrvärme och där sitter en extra circulationspump, en termostat och en shunt för att få ned temperaturen på vattnet i golvslingorna. Det är för att man har olika temperatur på det vattnet och varmvattnet.
  Det borde ju finnas nån sån anordning här också så att man kan ställa in en lägre temperatur på just slingorna. Då borde ju vattentemperaturen i ackumulatortanken kunna hållas tillräckligt hög för att varmvatten ska fungera bra men utan att elpatronen får jobba hela tiden för att golvet är på "full fart" jämt. Dessutom borde man där också kunna se vart värmeslingorna tar vägen.
   
 5. Blaser338
  Medlem · 3 inlägg

  Blaser338

  Medlem
  :) Verkar ju helnojigt. Jag har gamla eldonskåp överallt utom där värmepumpen är inkopplad. Elcentralen till värmepumpen (L/V) är dock kopplad via den gamla centralen. Nu är det väl 12-13 år sedan vi installerade värmepumpen och då tömde vi ut en jäkla massa musskellet ur centarlen. Efter det så har jag fått för vana att tömma centralen varje vår och brukar hitta i snitt 4 kadaver. Jag har aldrig märkt en direkt ökad energiförbrukning, gör av med ca 14 000 KWh/år i allt i en gammal skånelänga på 145 m2. Jag var med för 35 år sedan också. Jag säger inte emot Dig, jag tycker dock att det lter helsikes s otroligt men osvuret är ju bäst eller som kirurgerna säger "Oskuret är bäst".
   
 6. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Gav några exempel. Du får kolla upp mer själv om du gillar att fördjupa dig i detta ämne.
   
 7. P
  Medlem · Stockholm · 84 inlägg

  Pelk

  Medlem
  Som flera skrivit redan, så är golvvärme i äldre hus med dålig eller obefintlig isolering av källare/platta ofta
  en energibov som ökar förbrukningen rejält, då man inte bara värmer rummet utan också jordmassorna utanför och under.

  Stänger man av golvvärmen i sådana hus, är risken stor för omvänd fuktvandring upp i källare/platta.
  Är nog därför gamla ägaren påtalat att värmen inte skall vara avstängd.
   
  • Laddar…
 8. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Detta forum är fantastiskt. Hur kan någon orka lägga tid och energi på pilla så som ovan? Imponerande!
  Jag hade ringt VVS-firman och bett dem skicka en tekniker så har man det på skrift sedan + avhjälpt.
   
  • Laddar…
 9. M
  Renoverare · Norrköping · 232 inlägg

  MrDizzy

  Renoverare
  Fråga:
  Om man minskar ner på värmen i början av sommaren för att sen stäng av golvvärmen i sådana hus mitt på sommaren då det varit torrt ett bra tag ... riskerar men även då att få omvänd fuktvandring genom källare/platta?
   
 10. Blaser338
  Medlem · 3 inlägg

  Blaser338

  Medlem
  Det är väl för tusan inget skoj att anlita expertis i 1a stadiet :D
   
  • Laddar…
 11. M
  Renoverare · Norrköping · 232 inlägg

  MrDizzy

  Renoverare
  För min del är det dels för att jag tycker roligt att pilla på saker och förstå hur de fungerar och hör ihop och dels för att jag vill göra saker själv så mycket det går och jag får.
   
  • Laddar…
 12. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Otroligt! Imponerande! Själv är jag intresserad av böcker och aktiviterer på vatten, både vatten i flytande form och fast form och lägger ev. ledig tid på det.
   
 13. Blaser338
  Medlem · 3 inlägg

  Blaser338

  Medlem
  Alla är olika, själv anser jag att om man människan skulle vara skapt till att ta sig fram på frusen nederbörd så hade våra fötter sett helt annorlunda ut från födsel.
   
 14. M
  Medlem · 18 inlägg

  matswalker

  Medlem
  Nja knappast mögel i en murad skorsten möjligen fukt högst upp om inte skorsten har svep högst upp så det skyddar mot regn. Men vill man värma skorsten och tycker det är värt 8000-10.000 KWh så ok! Fick tipset av en sotarmästare!
   
 15. jbr
  Besserwisser · 897 inlägg

  jbr

  Besserwisser
  Du gav inga exempel alls, du berättade bara att man måste spara kvitton i Schweiz. (vad nu det har med saken att göra...)

  Har du några exempel på att det förhåller sig så... att få länder i EU tillåter folk att pilla i allt som rör huset så som i Sverige.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.