Byggahus.se

Nytt hus som förbrukar EXTREM EL, elpanna?

 1. K
  Självbyggare · Skåne · 2 497 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Kan det vara så att det ska sitta något tätkladd där som inte blivit rätt?
   
 2. M
  Medlem · 20 inlägg

  matswalker

  Medlem
  Om du inte eldar i pelletspannan så proppa rökgången uppåt med en plaskasse med gullfiber isolering annars försvinner varmluft den vägen på 8000-10.000 KWh.
   
 3. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Eller så får man mögel någonstans på köpet? Anlita ett proffs istället är mitt tips
   
 4. Frassefräs
  Medlem · 4 inlägg

  Frassefräs

  Medlem
  Helt normalt!
   
 5. F
  Medlem · 3 inlägg

  Fredd86

  Medlem
  Känns som alla är inne på att det är golvvärmen i källaren som är boven, den drar nog en del men kan inte värme hela huset. Och om ni har så varmt att barnen går utan byxor så måste det finns en annan värmekälla som är på.

  Såg att det var någon annan som också var inne på om det inte faktiskt är vattenburengolvvärme i vanliga våningen också.

  Jag har ett hus från 2000 med vattenburen golvvärme. De valde att bara sätta in en elpanna som värmekälla. Förra vintern som inte var särskilt kallt så snitta vi 80-100 kwh per dag. Så om det är en vattenburen värme på elpanna är inte 75 kwh per dag inga konstigheter.

  Vi bytte till luft/vatten i november och ligger nu i Mars på ca 30 kwh per dag. Men i februari, under de riktigt kalla dagarna, hade vi ändå 60-70 kwh per dag.

  Så har du så pass varmt som du har, verkar allt väldigt rimligt.
   
  • Laddar…
 6. F
  Medlem · 9 inlägg

  frippmeister74

  Medlem
  Är luft/luft pumpen i samma system som värmepannan? För om det är så och den är avstängd kör du ju bara på elpatronen och då drar ju förbrukningen iväg..
  Du får helt enkelt sätta dig in i hur din anläggning fungerar och ev kolla med förra ägaren hur de gjorde. Det är ingen större konst att göra av med mycket el..
   
  • Laddar…
 7. MultiMan
  Realist · Västernorrland · 2 844 inlägg

  MultiMan

  Realist
  Låter i princip omöjligt att så stor effekt kontinuerligt tagit vägen genom en mus utan att den fattat eld. Måste varit något annat.
   
 8. Alti
  Verktygstokig · Stockholm · 146 inlägg

  Alti

  Verktygstokig
  Pröva att stänga igen alla dörrar och övriga öppningar mellan källaren och övriga huset. Då bör värmen från värmegolvet stanna i källaren utan att värma upp resten av huset. Se hur det fungerar under några dagar och experimentera vidare med de tips du har fått i tråden.

  Jag såg också att säljaren ska besöka dig för att lära upp dig. Utmärkt!
   
 9. MultiMan
  Realist · Västernorrland · 2 844 inlägg

  MultiMan

  Realist
  Jag har sex öppna pipor i min gamla skorsten som jag bara delvis satt ventiler för. Total förbrukning i hela huset förra året 11700kWh. Måste vara ett fantastiskt drag i en rökkanal om det ska försvinna 10000kWh bara genom den. Låter nästan orimligt.
   
 10. P
  Medlem · 143 inlägg

  Peter787

  Medlem
  Det var jag som plockade bort musresterna så, jo det var musen som kostade en rejäl slant. Centralen var av den gamla Eldonvarianten gjord av plåt och porslin, inget brännbart.
   
  • Laddar…
 11. H
  Medlem · 1 261 inlägg
  Musen är dock brännbar.....
   
 12. K
  Medlem · Mölndal · 560 inlägg

  Krypstocken

  Medlem
  Hej

  låter inte onormalt men lite mer info om del av landet, ålder, isolering mm hade varit bra.

  k
   
 13. Mats Engquist
  Medlem · 154 inlägg
  Nej, så fungerar det inte...
   
 14. Mats Engquist
  Medlem · 154 inlägg
  Trollet verkar ha lämnat nu...
   
 15. A
  Husägare · Landskrona · 36 inlägg

  a_c

  Husägare
  Ring dit en lokal rörfirma som hjälper dig att titta, kanske gärna ihop med förra ägaren om det är möjligt. Då borde du få koll på nuläget, och även hur du kan förbättra situationen längre fram.
   
 16. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 450 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Det här känns lite udda att säga på ett forum :thinking:

  Men du har väldigt många ”kockar som lagar din soppa” just nu. Folk är väldigt hjälpsamma och har mycket bra tips och info..

  Men.. mitt råd är lyssna inte på allt/alla! (Inget ont till någon som svarat härinne dock).

  .. försök inte göra allt som alla säger.. bara för de säger det!

  Du behöver förstå (du ska bo ett tag till), vad det är du gör och varför och lyssnar du på alla på en gång blir du troligen mer förvirrad än du var innan! Alla svarar på olika nivåer.,

  Värmesystem är inte så svårt att förstå hur det funkar om man har någon som förklarar.. och i ditt fall.. börjar från noll.. så att du får chansen att smälta lite info i taget, förstå just ditt hus (inte alla andras hus/system).

  Absolut inget fel i att börja från noll :) vi är alla nybörjare från början!

  När du förstått dig på ditt hus, vet vad du har för pryttlar.. då kan du ta ställning till OM något är fel i förbrukningen.. och var du ska felsöka.. (lättare att göra det då.. felsöka alltså).

  Jag försökte läsa inläggen, men jag blev snurrig av din värmesituation ;) jag har inte riktigt fattat hur uppvärmningen eg sker i ditt hus :oops::thinking: mer än att allt utom golvvärmen verkar vara avstängt och huset är mystiskt uppvärmt ändå.. med konstig hög förbrukning som följd..

  UPPSNAPPAT:
  Du har pelletspanna, men du har inte vattenburen värme allmänt i huset? Dock har du vattenburen golvvärme i källaren? El-element med termostat finns, men är avstängda? Likaså en luft/luftvärmepump, som är avstängd ? Pannan går enbart på el idag? Värmer också upp ert varmvattn?

  Försök hitta någon som vill gå igenom systemet med dig.. eller förklara för dig.. så du ser vad som hänger ihop.. och hur det påverkar din plånbok och inomhusmiljö!

  Men gör inget konstigt, som du inte förstår varför du gör det.. och gör inte som alla säger (du får skilda saker o råd beroende på vem du läser från.. och deras förslag är säkert bra var för sig - men inte alltid ihop!).

  Ta några lugna andetag nu :cool:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.