Byggahus.se

Nytt hus som förbrukar EXTREM EL, elpanna?

 1. Göran.W
  Verktygstokig · skåne Tomelilla · 2 988 inlägg

  Göran.W

  Verktygstokig
  Gissningsvis är golvet i källaren o isolerat och då är det komplett vansinne att installera golvvärme för då går det åt massor med värme till att värma upp marken under huset.
  Stäng av golvvärmen helt och ersätt den med en avfuktare istället som drar bråkdelen av vad golvvärmen drar.
  Om man gör så och använder luft\luft värmepumpen så slipper man elda med pellets och kan nog nästan halvera förbrukningen.
   
 2. K
  Självbyggare · Skåne · 2 491 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Låter inte så dumt. Vi har fyra dubbla altandörrar i vårt hus och om det läcker värme någonstans så är det dessa. I ett par har jag tejpat för nyckelhålet för att jag upplevde att det drog där. Svårt att se hur vi skulle kunna sätta dubbla där tyvärr.
   
 3. P
  Husägare · 2 590 inlägg

  Pin

  Husägare
  Men vad har ni för dörrar egentligen? Är det från 2010 ska det väl vara bra isolerat och inget drag? Det låter som ett gammaldags nyckelhål från 1890 som man kan se rakt igenom :surprised:
   
 4. K
  Medlem · Stockholm · 132 inlägg

  kardborren

  Medlem
  Redigerat 24 mar 14:02
  • Laddar…
 5. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Byggföretaget skötte allt. Hade tre krav bara, billigt att driva, utan öppen planlösning och passande oss. Jag är av den personligheten som brukar överlåta det mesta till proffs istället och inte fråga och ifrågasätta och rodda i saker själv och bestämma fel och planera huset fel. De gjorde en perfekt lösning och körde över oss på ett vänligt sätt när vi hade några små protester som sedan visade sig vara fel av oss. Och det blev perfekt allt! Jag är inte arkitekt utan amatör och kan inget om det, så varför hålla på med det?
   
 6. Randomguy
  Medlem · 6 inlägg

  Randomguy

  Medlem
  80% av all förbrukning i ditt hus går till värme/varmvatten. Tanken som står i källaren är dessutom på 500l, klart det kostar pengar att hålla den varm. Släng ut skiten och sätt in en luft/vatten-vp. Alt. en Nibe vvm310. Finns ingen anledning att ha en tank på 500l till ett hus på 100kvm
   
  • Laddar…
 7. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Det är nog att de är av trä? Byggarna satte in aluminiumdörrar till altan och PVC fönster som ser ut trä. Går inte att se skillnad. Ville ha träfönster och dörrar, men de sa att trä slår sig. Bäst att låta proffsen bestämma.
   
 8. K
  Självbyggare · Skåne · 2 491 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Ser ut så här. Elitfönster
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210324_134830.jpg
   
  • Laddar…
 9. R
  Medlem · 1 inlägg

  rundan56

  Medlem
  Det jag kan se på bilden är
  Det är ingen elpanna på dina bilder, det är en ackumulatortank.
   
 10. P
  Husägare · 2 590 inlägg

  Pin

  Husägare
  Liknar nyckelhålen på mina lås från ca samma år men annan leverantör av dörrarna. Handtag och lås tror jag dock är samma hos många olika dörrleverantörer. Inget drag någonstans på mina dörrar eller fönster.
   
 11. P
  Medlem · 141 inlägg

  Peter787

  Medlem
  Det var bara skinnet kvar men elräkningen var "kvar" på kanske 10 gånger normala beloppet, så det var många Ampere som gått genom pälsen.
   
 12. Mikael Vesala
  Medlem · 3 inlägg

  Mikael Vesala

  Medlem
  Tycker förbrukningen är rimlig. Och att det drar det typ 45 kw när du inte är hemma är också helt normalt, för du har väl värmen på då med? Det är faktiskt så att huset bör dra aningen mer energi när du inte är hemma eftersom du tillför värme med din kroppsvärme vilket gör att det drar mindre energi att värma.
  Nästa fråga är varför du inte kör luftvärmepumpen? Det kostar bara en tredjedel så mycket att skapa en kw värme med Luftvärmepupen som det kostar med Elpannan, DEN är en riktig svartepetter!
  Mitt råd är att sätta elpannan på 55-60 grader och sänka golvärmen till det lägsta du kan acceptera, samt köra luftvärmepumpen på 21 grader.
   
  • Laddar…
 13. J
  Medlem · 12 inlägg

  Johan 81

  Medlem
  Jag vill inte verka dryg på något vis, men äger man ett småhus kan det vara bra att veta att man inte betalar för golvvärmen via kallvattenräkningen, förstå att det är billigare att låta luft-luft-pumpen vara igång än att försöka värma hela huset med golvvärme i källaren och känna till att man över huvud taget har en pelletskamin och att man vanligtvis inte behöver fylla på den varje dag... Jag kan varmt rekommendera boken Husets ABC, den tar upp det grundläggande man bör ha koll på som småhusägare.
   
 14. K
  Medlem · 2 inlägg

  Karin Wogen

  Medlem
  Du kan ju ta kontakt med dem ni köpte huset av och fråga. De kan svara på hur allt fungerar o råda dig i vad du bör göra.
   
 15. J
  Medlem · 7 inlägg

  Jhgbgvvvgvvkh

  Medlem
  I mitt hus hade vi inte på radiatorerna de första två åren. Det var ca 21g nere men ca 18-19 grader uppe.
  Dock välisolerat (samt pax ventiler).
  Bara av den värme som strömmade upp.
  Platta på mark med övervåningen dock.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.