Byggahus.se

Nytt hus som förbrukar EXTREM EL, elpanna?

 1. K
  Självbyggare · Skåne · 2 513 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Nice, det låter ju som vårt. Jag fick dock ge mig angående golvvärme i badrum och tvättstuga. Det kostade ju inte många kronor att lägga ut en slinga just där för att göra frun glad..

  Vi satsade på solfångare som ger oss gratis varmvatten istället för solceller som jag tycker är lite för dyra än.. räknar med att göra av med ungefär hälften så mycket el som du per år.

  Vad är poängen med dubbla dörrar? Luftsluss?
   
 2. P
  Medlem · 9 inlägg

  Primusemma

  Medlem
  Använd luft/luftvärmepumpen ! Vi hade 32000 kwh/ år i vårt hus, takvärme !!! 1977. För övrigt ska den aldrig stängas av, sätt ner den på minumum när ni går hemifrån. Det är i te bra för pumpen att sättas av och på, ni jan förlora medium. Men dammsug filtret inomhus en gång/ vecka.
  Satte in den första l/l- pumpen som kom, minskade med 10000kwh till 22000 kwh. Och de idag är energisnålare och effektivare. Termostat. Sätt golvvärmen i källaren på 5 grader. Ni sitter väl inte där nere ? Golvvärme drar alltid mycket. Lycka till. Anette
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · 180 inlägg

  Peter787

  Medlem
  Ni kanske skulle kolla elcentralen.
  En god vän undrade om jag kunde kolla hans hus efter det att han fått en elräkning på 30000 (en större normal villa). Jag hittade resterna av en mus i centralen mellan fasskenorna. Muspäls leder mycket ström...
   
 4. G
  Medlem · 218 inlägg

  Du läste aldrig tråden först innan du svarade va? :) Då hade du läst att källan till den höga förbrukningen är funnen
   
 5. Ö
  Medlem · 11 inlägg

  Örjan Bånge

  Medlem
  Det är UNGEFÄR lika stor förbrukning oavsett om ni är hemma eller inte. Detta eftersom den enskilt största elförbrukaren är UPPVÄRMNINGEN. Och som jag uppfattat dig så är uppvärmningen (dvs golvvärmen i källaren) igång hela tiden.

  Du skulle kunna prova med att stänga av golvvärmen ett dygn och sedan berätta här hur det påverkade elförbrukningen.

  70kWh på ett dygn vintertid i ett eluppvärmt hus låter högst rimligt. Det kan till och med räknas som lågt.

  En luftvärmepump skall i normalfallet leverera mer energi än vad den förbrukar. Varför använder ni inte luftvärmepumpen?
   
 6. G
  Medlem · 218 inlägg
  Hur mycket ström leder muspäls då? På ett ungefär?
   
 7. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Man hade ofta dubbla ytterdörrar på 60 och 70 tals hus, eller vilket år det var? Nu går allt ut på att spara pengar, som öppen planlösning.
  Ytterdörrar är el-tjuvar för de blir inte riktigt täta och de slits snabbt i tätningarna. Luften emellan isolerar bra.. Ytterdörren har en liten svale innanför där man kan ta på sig skorna eller ställa in matkassar. Sedan är det en till dörr in till huset.
  Altandörren går utåt på utsidan. På insidan går den andra dörren inåt. Massor av isolerande luft emellan. Det är lösa glasrutor i innerdörren och på sommaren sätter man in ramar med myggnät istället.
  Vi har inte modern öppen planlösning, gillar inte matos och lyhört i huset och vill ha fler rum m.m.. Men tydligen skall det spara en del el på att inte ha öppen planlösning, kanske på vintern och blåst?
   
  • Laddar…
 8. MultiMan
  Realist · Västernorrland · 2 919 inlägg

  MultiMan

  Realist
  Vilka strömmar menar du tagit vägen genom musen? Det måste genererat motsvarande värme i musen och det behövs inte särskilt stora strömmar för att det ska börja brinna. Eller så torkar musen ut rätt fort och överledningen slutar.
   
 9. S
  Besserwisser · 205 inlägg

  sjoelund

  Besserwisser
  Notera att det var kallt i år. Jag har fjärrvärme (värme+varmvatten): 7 332 kWh/år för <130 m2 (endast värme; ej el). Februari 2021 låg på 1 515 kWh (feb 2020 var det 800 kWh). Även om du fortsatte köra på eluppvärmning direkt istället för pellets eller luft-luft värmepumpen för att minska förbrukningen skulle du knappast komma upp i 33000 kWh/år.
   
 10. P
  Husägare · 2 667 inlägg

  Pin

  Husägare
  Jag hade dubbel ytterdörr (ytterdörr + innerdörr alldeles innanför) på hus byggt 1970. Det var för att dörrarna på den tiden var dåligt isolerade. Att det är bara en dörr idag är inte alls för att spara pengar, utan för att det inte behövs. Och det behövs inte för att vi lägger betydligt mer pengar/material på själva ytterdörren, för att få den så bra isolerad.

  Din lösning med svale är dock annorlunda och har ju en funktion i sig själv.

  Samma med altandörrar. Hur mycket el sparar du på det, och hur mycket kostade de extra dörrarna?
   
 11. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Vet att det är ganska normalt med 30000 kWh/år för en 50-60-70 tals villa. Har själv haft något liknande. Gick åt 3- 3,5 kbm olja/år och sedan med el-kassett var det 30000 kWh.
   
 12. B
  Husägare · Västerbotten · 259 inlägg

  Beemaster

  Husägare
  Varför har du inte läst resten av tråden?
   
  • Laddar…
 13. Magnus Filip
  Medlem · 302 inlägg
  Det var byggföretaget som gjorde så med dubbla dörrar. Om det behövs eller inte kan man hålla på att diskutera. Men bättre ha det än inte ha det. Vet inte vad extrakostnaden var? Men man slipper kallras, blåst och arga ord från familjen när man skall bära in saker vintertid. Värt mycket!
   
 14. P
  Husägare · 2 667 inlägg

  Pin

  Husägare
  Har du låtit bygga ett nytt hus där byggföretaget sätter in dubbla dörrar utan att förklara varför :surprised: Nu menar jag inte din svale, det är ju som en liten hall så inga konstigheter. Men dubbla altandörrar? Extrakostnaden är väl ganska enkel att uppskatta? Besparingen tror jag däremot är knappt mätbar. En nackdel är väl även att den inre altandörren måste gå inåt och då stjäl utrymme.
   
 15. J
  Medlem · 12 inlägg

  Johan 81

  Medlem
  Du betalar ju inte för den vattenburna golvvärmen via vattenräkningen...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.