Byggahus.se

Nytt golv på ojämt trägolv, vad kan man lägga?

746 läst  9 svar

 1. F
  Medlem Nivå 1
  Hejsan,
  Jag och sambon försöker komma undan med en snabbrenovering av ett litet hus medan vi renoverar den byggnad vi tänkt göra till vårt hem. Bara så vi kan flytta in och bo närmare bygget. Min fråga är vad kan vi göra för att enkelt och relativt billigt kunna lägga nytt golv i ett kök där golvet fått något av en pucken när huset satt sig över en jordkällare. Kollat lite med laser och verkar diffusa 70mm mellan högsta och lägsta punkt. Ca 2 meter mellan toppen på puckeln och där det dippar mest.

  Köket är ca 4x4 meter med högsta punkten i mitten. Dippen är värst mot ena hörnet men golvet lutar lite åt alla håll. Att flytspackla känns inte som ett alternativ då vi inte vill spackla igen skåpen. :) Plus att få en 7 cm hög tröskel mot hallen är inte önskvärt.

  Vi har tittat på de vanligaste golven, bland annat byggmax billigaste. Men alla pratar om +-3mm. Men det kanske är ok eftersom golvet är relativt slätt förutom att det är böjt som en båge. :crysmile: XL bygg tyckte att vi kanske kunde lägga en flytande matta och hålla fast den med listerna runt om.

  Tacksam för alla tips och förslag jag kan få.
   
 2. B
  Medlem · Nivå 18
  Hej och välkommen till forumet!

  På vilket sätt går det inte att leva med det nuvarande golvet?
  Du får ju inte bort en så stor puckel genom att lägga på ett nytt golv ovanpå. En heltäckningsmatta (om det var vad XL bygg menade) låter ju inte så hygieniskt och trevligt i ett kök.
   
 3. holmberg87
  Självbyggare · Nivå 14
  Om du vill få bort pucken finns inga genvägar direkt. Riv upp och rätta till golvåsarna med nya om du ändå ska ha nytt golv. Eller rikta huset där det satt sig
   
 4. Stickan56
  Husägare · Nivå 9
  En idé. Går det att ställa köksbordet över puckeln?

  Stickan
   
  • Laddar…
 5. F
  Medlem Nivå 1
  Hejsan, Tackar så mycket. Läst mycket bra här men första gången jag frågar något.
  Det är inte att vi vill ha bort puckeln utan mer ersätta den gamla, sunkiga och trasiga plastmatta som låg där. Nu måste vi ersätta med något för den gamla mattan är redan borta.

  Puckeln kan vi leva med, frågan är bara om det går att lägga något golv på som inte kostar skjortan och som inte ser helt för****igt ut.

  Vi har gjort ett test med billigt klickgolv från byggmax (bara ett paket) och det ser ut som det kanske kan fungera. Tänkte köra på samma klickgolv i övriga rum så nu tänkte vi att vi köper det, börjar lägga det över puckeln och ser det ut att hålla så kör vi så. Funkar det inte så använder vi bitarna som går i andra rum istället. I köket funderar annars vi på att ta fram undergolvet, slipa och använda det som färdigt golv.

  Mattan som XL rekommenderade var någon form av plast men med tygbotten. Men den var rätt dyr. 400kr/kvm om jag kommer ihåg rätt.
   
 6. F
  Medlem Nivå 1
  Hejsan, puckeln är inte så stort problem. Vill bara ha ett helt golv över den. Vill hålla detta snabbt och enkelt så vi kan bo där temporärt medan vi lägger energi på att få klart totalrenovering av stora huset. (I stora huset har vi tagit bort pucklarna i golven. )
   
 7. holmberg87
  Självbyggare · Nivå 14
  Okej men då är det bara att prova med något. Gissar att en matta skulle vara enklare att följa över en puckel.
  Men prova som sagt med golvet
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Nivå 18
  Kolla vad det står i läggningsinstruktionen för linoleummattor och plastmattor (vinylmattor) för kök. Mycket mer praktiskt än någon sorts parkett/faner/laminatgolv i kök också.

  Att golvet lutar gör väl inget för ett klickgolv men det kan ju bli stora problem just över puckeln och det blir sprickor efter ett tag.
   
 9. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Klicklaminat är ju svårslaget prismässigt, finns ju många att välja på neråt 30-40kr/kvm.

  Däremot är de nog inte speciellt bra för att klara av stora ojämnheter, först lär det ju bli ett litet helvete att lyckas lägga det över en puckel, sen är det nog stor risk att det spricker upp i skarvarna senare.

  En vanlig PVC plastmatta är nog ett mycket säkrare kort, mer snabbt att rulla ut också. Dock dyrare.
  https://www.bauhaus.se/golv-och-kakel/matta/pvc-golv.html
   
 10. F
  Medlem Nivå 1
  Tackar så mycket för era tankar och förslag. Ska kanske ge plastmatta en chans till och kolla om vi hittar någon som vi vill ha. Annars får det nog bli att köra med klickgolvet trots risken för att det spricker upp med tiden.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka