Byggahus.se

Nytt försök med barnsäkra fönster

 1. M
  Medlem · Östergötland · 84 inlägg

  Magasinetblogg

  Medlem
  Hej, har inte lyckats få svar av någon kring hur man ska tyda BBR19 vad gäller fönster och barnsäkerhet.

  1. Det verkar finnas två nivåer av säkerhetskrav beroende på om fönster sitter över eller under 60 cm från golv. Vad skiljer dessa två nivåer exakt? Det beskrivs av Boverket som att fönster som sitter lägre än 60 inte ska gå att öppna medan fönster över 60 cm från golv ska vara "svåra" att öppna. Vem avgör det och hur? Vad skiljer beslagen åt till de två nivåerna?

  2. Hur ska barnsäkra fönsterbeslag enligt ovanstående två nivåer se ut? Får man bara använda beslag som enligt tillverkaren är "barnsäkra" (och vem utser i så fall dessa beslag), eller kan man konstruera egna - och vilka regler ska man då följa?

  Jag har inte hittat någon som kan ge ett säkert och exakt svar på vad som gäller utan får bara tolkningar eller att man helt enkelt får välja ett färdigt, barnsäkert beslag. Har man byggt ett helt hus för hand och på egen hand, valt riktiga träfönster med äkta spröjs, en antik glasveranda osv så vill man ju INTE skruva fast vita plastbeslag i sina fönster... Hjälp någon som vet hur reglerna egentligen ser ut? Vill så gärna veta vad som gäller enligt reglerna och förundras över att man inte kan hitta ett svar någonstans...
   
 2. M
  Medlem · Östergötland · 84 inlägg

  Magasinetblogg

  Medlem

  Så här säger Boverket

  I utrymmen där barn kan vistas ska öppningsbara fönster vilkas karmunderkant sitter lägre än 1,8 meter över golvet ha säkerhetsbeslag, spärranordningar eller andra skydd som begränsar risken för att barn ska falla ut.

  Balkongdörrar och öppningsbara fönster där avståndet mellan glasytan och golvet är mindre än 0,60 meter ska ha säkerhetsbeslag och spärranordningar som hindrar barn från att öppna och passera dörren eller fönstret.

  Säkerhetsanordningar behöver inte finnas på fönster eller fönsterdörrar i markplanet.

  Allmänt råd
  ]Med säkerhetsbeslag avses här ett beslag med en spärr som fixerar t.ex. ett fönster i stängt läge. Med spärranordning avses en anordning med en spärr som hindrar t.ex. ett fönster från att få mer än 10 cm fri öppning. Båda dessa anordningar bör vara utförda så att spärren inte kan hävas av barn men ändå kan nyttjas av personer med nedsatt rörelseförmåga. Barnsäkerhet, hållfasthet och beständighet kan provas enligt SS 3587 och NT CONS 018.

  Min kommentar:
  Låter lite luddigt. Är det egentligen så att det inte finns en exakt definition? Men varför står det då exempelvis på en fönsterkedja att den inte är barnsäker - den uppfyller ju ovanstående?
   
 3. D
  Anonym

  DIY_freak

  Anonym
  Tycker ju det står två standarder som man kan prova efter....
   
 4. M
  Medlem · Östergötland · 84 inlägg

  Magasinetblogg

  Medlem

  Förtydligande

  Om det nu finns någon som har svar på frågan så ska jag försöka vara tydligare med vad jag förstått respektive inte förstått.

  Fakta:
  1. Fönster som ej är i markplan och har mindre än 60 cm från underkant till golv måste ha ett säkerhetsbeslag som hindrar barn från att öppna fönstret och en spärranordning som gör att fönstret kan öppnas som mest 10 cm (av ett barn) om det står öppet.

  2. Fönster som ej är i markplan och har mer än 60 cm från underkant till golv måste ha en spärranordning som gör att fönstret kan öppnas som mest 10 cm (av ett barn).

  Min undran:
  Det är ju bara ovanstående som står som ett krav, den andra informationen anges som "allmänna råd" och det står exempelvis att beslagen "kan" provas, inte att det krävs. Måste man använda beslag som är godkända enligt Boverkets angivna standarder eller får man konstruera egna beslag som fyller samma funktion?
   
 5. S
  Anonym

  SBH

  Anonym
  säkerligen så ska det vara standardbeslag. om man gör det åt någon eller byta när man flyttar från huset.

  egna belsag när du själv bor där.
  men om gör egna, och barnet faller ut och bryter ben så kommer det säkerligen ej gå på någon försäkring
   
  Redigerat av moderator 28 okt 2013 11:24
 6. I
  Medlem · Uppsala · 4 834 inlägg

  injonil

  Medlem
  Lagen kräver inte att beslagen är godkända.

  Men kommunen som är den myndighet vid ett nybygge som ser till att lagen efterlevs kan ändå tolka bestämmelserna som att beslagen ska vara godkända.

  Eller åtminstone kräva av er att ni ska visa att beslagen klarar bestämmelserna, i värsta fall med intyg fråg sakkunnig.
   
  Redigerat 28 okt 2013 11:30
 7. M
  Medlem · Östergötland · 84 inlägg

  Magasinetblogg

  Medlem
  Tack injonil, vi tänkte nog att det var så ungefär. Samma som alltid alltså, om man fjäskar tillräckligt kanske man får göra som man vill, så verkar det i alla fall fungera i vår kommun. Fjäsk är inget för oss så vi får helt enkelt välja fula beslag. Om vi var rika så kunde vi konstruera egna och sedan låta dem testas :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.