Nytillverkad kakelugn, vad ska man tänka på?

697 läst  16 svar

Sida 1 av 2
  1. K
    Husägare · Nivå 6
    Hej,

    Vi vill installera en nytillverkad kakelugn. Har tänkt att köpa färdig med installation.

    Men vad ska man tänka på? Verkar finnas några tillverkare att välja på.

    Gabriel,
    Bodums,
    Cronspisen

    Någon som nyligen tittat på olika alternativ och vill dela med sig av sina erfarenheter?
     
  2. K
    Medlem Nivå 6
    Har vänner som har Gabriels runda moderna variant. De är väldigt nöjda.
     
  3. G
    Medlem · Nivå 5
    Du kan också välja att sätta in en gammal, den blir också ny. Det är endast ytskiktet som är den ugn man köper, själva innanmätet, ugnen, byggs alltid upp ny från grunden. Priset bör bli detsamma.
     
  4. G
    Medlem Nivå 2
    Vi håller på att bygga hus och har valt att sätta in en ny och en begagnad kakelugn. De ska monteras nu i dagarna.

    Anledningen till att det blev så är att vi inte får plats med en rektangulär i ett rum och de moderna runda ugnarna som är tillräckligt höga har (enligt oss) oproportionerligt stora luckor. Förvisso av en god anledning men med luckorna stängda tyckte vi inte om det.

    I det andra rummet som ska ha kakelugn har vi valt en ny rektangulär från Gabriel, för vi tycker de rektangulära har bra proportioner.

    Kostnadsmässigt skiljer det inte så mycket för vår del. En tumregel som vi fick förhålla oss till är att om kaklet till en begagnad kostar hälften av vad en ny kostar (inkl material) så blir slutpriset detsamma. Och en ny kostar ungefär 70' från Gabriel.
     
  5. K
    Husägare · Nivå 6
    Intressant.
    Vad valde ni för modell från Gabriel, och vad fick ni betala för montage?
     
  6. G
    Medlem Nivå 2
    Vi valde en Strömsrum, helvit.

    Vet faktiskt inte exakt vad vi betalar. Murningsarbeten ligger som en klumpsumma och med i det är det även skorsten och lite annat smått och gott :)
     
  7. K
    Husägare · Nivå 6
    Ok, samma modell som vi tittar på. Fick pris på ca 120 000kr inkl montage och skorsten.

    Tittade ni på fler tillverkare av nya kakelugnar?
     
  8. G
    Medlem · Nivå 5
    Deras ugnar är rätt trevliga, har själv sneglat på dem. Vad jag förstår kan man, till skillnad från en gammaldags konstruktion, elda rätt hårt i dem?
    Vore intressant med totalpris om ni kan läsa ur det när fakturan landar.
     
  9. G
    Medlem Nivå 2
    Nja, inte direkt. Googlade lite men fastnade rätt rejält för Gabriel :)
     
  10. N
    Medlem Nivå 7
    Vi har en rund cronspisen kakelugn. Den fungerar bra och håller värmen bra. Har haft den i 5 år nu och den eldas en gång i dygnet när det inte är riktigt kallt då kan det bli 2 gånger om någon är hemma.

    Tycker dock att verkningsgraden är ungefär densamma som på dom gammla som vi hade i förra huset.
     
  11. G
    Medlem · Nivå 5
    Kakelugnar har ofta över 90% verkningsgrad. Svårt att få det där vedträt att ge mer...
     
  12. N
    Medlem Nivå 7
    Visste inte att den var så hög. Är det samma för nya o gammla ? Jag trodde att utvecklingen gått framåt en del på dom sista 50 åren eller så.
     
  13. G
    Medlem · Nivå 5
    Nej, den har alltid varit hög. Det som skiljer är snarare hur bra de magasinerar värme och där en troligtvis en traditionell ugn om inte lika bra, bättre.
    Det är helt enkelt billigare att fylla en ugn med sand eller cementbaserade material än att förhand bygga upp den med tegel och lera.
     
  14. K
    Medlem Nivå 6
  15. G
    Medlem · Nivå 5
    De påstår att.en modern kan ha 5-10% högre verkningsgrad. Så ok, 85% då...
     

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: