Hej!
Vi håller på med en husrenovering och har anlitat ett företag som har lagt in golvvärme till oss, samt gjutit betong. Detta gjordes första veckan i jan 2021. Huset är fortfatande oisolerat och har varit ganska så kallt i vinter med temperaturer som gått ner till -7 grader.
Vi blev plötsligt oroliga över att man provtryckt med vatten, då det finns en risk för att det skulle ha fryst. Så, vi ringer företaget. Säljkillen som vi haft kontakt med svarar och säger att de aldrig, aldrig någonsin, skulle provtrycka med vatten om vintern p.g.a. risk för att det ska frysa. Men när vi tittar på vårt certifikat ser vi att man kryssat för rutan för "vatten" under provtryckning. Säljkillen ringer upp personen som gjorde installationen och ringer oss tillbaka efteråt. Hans svar är att luft-tryckaren var sönder den morgonen, så de hade valt att provtrycka med vatten. Installatören såg risken för frost väldigt liten då rören ligger under betong. Det finns dock rör i vardagsrummet som inte ännu gjutits i betong.
När vi kommer till huset är pilen som visar trycket helt böjd över på högsta möjliga. Denna hade satts på 3 bar vid provtryckning. Nu är den över 6 bar. Vi kontaktar företaget och de säger att de är säkra på att inget är fel på systemet och att vattnet inte har fryst i rören.
Men de kan ju egentligen inte vara säkra. Tänk om det finns sprickor i rören som inte kommer att visa sig förrän om flera år? Hur sannolikt är det? Borde de inte ha provtryckt med luft eller med vatten som innehöll glykol? Varför har trycket gått i taket på visaren? Vad tror ni kan ha hänt?
Mvh,
Sophie & Ben
2 993 läst · 30 svar
3k läst
30 svar
Nyinstallerad golvvärme provtryckt med vatten mitt i vintern
-
18 feb 2021 15:26 #1
-
Medlem · 3 487 inlägg 18 feb 2021 15:3618 feb 2021 15:36 #2
Manometern lär ha "sprängts" av is.
Hur är det säkra på att inget är fel? Har det provtryckt igen eller vad menar dem?
Jag hade inte godtagit det. Hur mår fördelaren?
https://www.vvsforum.se/nyheter/2018/april/golvvarmen-fros-sonder/ -
18 feb 2021 15:43 #3
De har inte provtryckt igen. De menar att rören inte kan ha skadats av den "lilla" frost som vi har haft då de legat under betong, men vi har även rör i vardagsrummet som ännu inte sitter i betong.
Vi är rädda för att även om man provtrycker igen, så kanske problemet inte syns förrän flera år framåt om rören har fått små sprickor... -
18 feb 2021 16:21 #4
Golvvärme rören lär nog klara sig då de kan "fjädra" lite. Det är nog snarare metallrören/skarvarna/kopplingarna och betongen som kan ta skada. Eftersom inget av detta kan "fjädra" utan spricker vid för hög spänning från isen. Sedan vad som är för hög spänning är lite lurigt mer is är inblandat. Mätaren ser i alla fall ut att inte ha klarat spänningarna från isen. Den sitter också sämst till med fritt tillträde för kyla och kanske vind (?).
-
18 feb 2021 16:27 #5
Kan eventuellt skadade metallrör/skarvar/kopplingar bytas ut utan att man måste göra om hela jobbet?
Precis, mätaren sitter dumt till nära en kall vägg och golv. Kan man konstatera att systemet definitivt har fryst eftersom mätaren har "sprängts"?
Ledsen för de många frågorna, vi har bara så lite kunskap inom området... -
18 feb 2021 16:29 #6
-
18 feb 2021 16:33 #7
Jag har 1 bekant som byggt och gjort misstaget att provtrycka med vatten och där det sedan frusit.
Vart skador på slingor som man lyckades lokalisera så man kunde bila upp platta och laga. Det hade gått sönder på ett flertal ställen.
Så jag hade nog rett ut deras ansvar -
18 feb 2021 16:35 #8
Ja, vi måste nog gå vidare med deras ansvar för detta... -
18 feb 2021 16:39 #9
Alla ingående kopplingar skall vara synliga och åtkomliga så de borde gå att byta om de har fryst sönder. En ny provtryckningen kommer att avslöja eventuella skador. Dock måste man med säkerhet veta att allt har tinat innan en ny provtryckning annars kan det finnas frysta delar som kan börja läcka efter provtryckningen när de har tinat.
På din bild skulle jag vilja påstå att tryckmätaren, ventiler och pumphus är de känsligaste för att skadas vid frysning men även andra delar kan skadas. I ditt ställe skulle jag täckt in allt på bilden med något vindtät och satt in ett litet element innanför som håller allt detta på bilden strax över nollan, mer behövs inte. Ju längre detta står utsatt för kyla (minusgrader) ju större är risken att något mer skadas.- Laddar…
-
18 feb 2021 16:44 #10
-
18 feb 2021 18:45 #11
Det är svårt att säga om de är ok eller inte, men ju längre de exponeras för kyla/minus grader desto större blir chansen att de tar skada. Har de redan frusit så gäller det att skydda och försöka tina rören så att påverkan av is minskar. Ett sätt att säkerställa om alt har tinat är att spola igenom slingorna en och en. Kommer det vatten så är slingan inte tät av is. När man har gjort detta och allt är "öppet" så går det att provtrycka igen men se till att de fyller på med glykol denna gång för det kan ju fortfarande komma mer kyla. Man kan också se till att det är cirkulation på vattnet i alla slingor samt kanske lite låg värme så att det inte fryser. Att fylla ett system som inte är färdigt att ta i drift under vinterhalvåret är vanskligt om det inte fylls med glykolblandat vatten. Detta vatten skall sedan spolas ur innan man tar systemet i drift.
-
18 feb 2021 19:17 #12
GV-slangar tål inte att frysa, sen klart hur länge och vilken temperatur som varit är avgörande, har sett ett flertal GV-slangar som fryst i betong. GV-slangar blir totalt stela i kyla och spricker lätt. Slangarn krymper även i kyla och när en frysning blir så spricker dom, Så det med att säga "" ingen fara dom klarar sig är inte bra " För att veta måste hela betongplattan värmas upp rakt igenom och det kan ta tid att göra. Så stå på er om att plattan ska värmas upp och slangarna ska provtryckas med därför avsett tryck som gäller för GV-slangar, inte 3 bar som är för lite. Och framför allt så måste ni skriva in i kontraktet " om det framkommer att slangarna läcker så är det entreprenörens skyldighet att åtgärda detta på egen bekostnad.
Ska inte måla gubben på väggen men finns vissa risker i det som gjorts, läs här, hur det kan gå.
https://www.vvsforum.se/nyheter/2018/april/golvvarmen-fros-sonder -
18 feb 2021 19:31 #14
Exakt, det där med kontraktet har vi redan nämnt. Det finns 2 års garanti för tillfället, men vi vill förlänga denna om de nu säger att systemet är okej. Annars hade det allra bästa kanske varit om jobbet gjordes om. För att lägga nytt golv och sätta in ett sprillans nytt kök känns sådär nu :/
Tack för länken, "TotalControl" delade den också innan - en riktig skräckhistoria! -
18 feb 2021 19:53 #15
Det hade frusit sönder på ett flertal ställen
Detta var ett garage så de bilade upp vid varje punkt där fuktmätare gav utslag och la i en skarv.....funkat i 20år nu