Nyfiken på ev fuktgenomträngning vid håltagning

2k läst  18 svar

 1. U
  Medlem Nivå 4
  Jag har funderat över detta med punktering av tätskikt på en vattenbegjuten plats, exempelvis duschen.
  Normalt sett så gör man ju sitt tätskikt enligt konstens alla regler, fix och keramik alternativt våtrumsmatta ovanpå.
  På alla ställen som man sedan punkterar tätskiktet fyller man naturligtvis hålet med våtrumssilikon innan skruv och ev plugg dras in. Det oroar mig inte det minsta på ställen som inte utsätts för strilande vatten, exempelvis en rörklammer högst upp vid taket.
  Men i duschen där blandaren sitter, där kan man lätt bli lite orolig, trots att man har silikonerat in halva tuben i väggen.
  Förvisso bara två skruvar, men det räcker ju men en liten läcka för att vattnet skall gå in i väggen.
  Och det är ju svårt att inspektera om tätskiktet verkligen blivit tätt med hjälp av silikonet.
  Kan någon med erfarenhet att badrumsrenoveringar p g a vattenskada säga hur det fungerar rent praktiskt, håller det verkligen tätt på sådana här ställen? Eller brukar man kunna se att vatten har trängt in?
   
 2. J
  Medlem Nivå 15
  Det håller tätt om man är mycket noggrann i utförandet, blåser ur hålet noga och är generös med silikonet. Hålet får inte heller vara genomgående så man riskerar att trycka ut silikonet på baksidan av skivorna.

  Men det är en definitiv riskfaktor, det är vanligt att man får en liten läcka där. Detta är en av de stora anledningarna till att fuktkänsliga skivor förbjuds i de nya branschreglerna.
   
 3. U
  Medlem Nivå 4
  Tack för det svaret.
  Just att inte borra ett genomgående hål för att på så sätt inte trycka ut silikonet på baksidan är ju en god tanke, samtidigt som att man omöjligen kan få in en medelstor plugg i ett sådant hål. I sådant fall får man skippa pluggen och köra bara med skruv direkt i skivan. Med eventuella nackdelar som det medför.
   
 4. J
  Medlem Nivå 15
  Det är därför som de nya branschreglerna föreskriver att man måste ha massiv konstruktion där man ska göra infästningar. I fallet med skivväggar så ska man alltså ha regel eller kortlingar bakom.

  I ett befintligt badrum med gipsväggar utan kortlingar bakom så får man göra så gott man kan. Eller rättare sagt, låta bli att borra några nya hål i den våta zonen.
   
 5. B
  Medlem Nivå 1
  Plåtreglar då eftersom man inte får ha organiskt matrial bakom.
   
 6. J
  Medlem Nivå 15
  Man får inte ha träbaserade skivor eller klä väggen med råspont bakom våtrumsskivan, men man får ha träreglar och kortlingar bakom. Inkonsekvent nog.
   
 7. B
  Medlem Nivå 1
  Det var lite det som jag ville få fram. En träregel borde ju vara lika känslig för fukt som en träskiva. Vem skapar dessa regler?
  Och för vem? Ska ringa mitt försäkringsbolag imorgon för och höra deras ståndpunkt.
   
 8. J
  Medlem Nivå 15
  Det är byggkeramikrådet som skapat reglerna vi pratar om nu. Samma sak med kartonggipsen, det är i deras regler som den förbjuds.

  Men egentligen är det inte så konstigt med den här inkonsekvensen, man vill ha så lite fuktkänsligt material i väggen som möjligt, men man inser att det vore våldsamt opraktiskt, i praktiken omöjligt, att förbjuda träreglar. Alltså är trä tillåtet där det behövs för att bära väggen och som kortlingar, men inte som skivmaterial.
   
 9. B
  Medlem Nivå 1
  Tas dessa regler fram tillsammans med försäkringsbolagen? Är BKR´s regler normgivande och måste följas eller hur funkar det.
   
 10. J
  Medlem Nivå 15
  Ja, de tas fram i samarbete med försäkringsbolagen, materialleverantörer, och medlemmarna i PER. De är normgivande, men inte lagkrav. De måste inte följas, men det kan vara så att ditt försäkringsbolag kräver att de ska följas för att det ska betraktas som fackmässigt utfört.
   
 11. U
  Medlem Nivå 4
  I det specifika fallet med träbaserade skivor är det väl (om jag inte är helt felunderrättat) så att dessa innehåller diverse lim och kemikalier som kan påskynda mögelbildandet. Vanligt trä är ju just bara trä och inget annat men även om det kan börja mögla så är det mindre risk än med en träbaserad skiva som innehåller lim.
   
 12. J
  Medlem Nivå 15
  Det är möjligt, även om jag tror att skillnaden är marginell. Om tätskiktet är tätt så möglar inte träbaserade skivor, och det krävs inte mycket otäthet innan både sådana skivor och vanligt trä möglar. Det är nog ett i sammanhanget ganska snävt spann där träbaserade skivor tar skada, men inte massivt trä.

  Och, som sagt, vanligt trä i form av en heltäckande råspontsbeklädnad till exempel är ju inte heller tillåten enligt BBV.
   
 13. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Sen är det trots allt lite mer luftigt och ventilerat runt trät om det endast gäller reglar och inte skivor/råspont.
  Kanske ingen superstor skillnad i vissa fall, t.ex. om det finns en diffusionspärr på andra sidan om reglarna, men lite bättre måste det väl ändå kunna vara.
   
 14. B
  Medlem Nivå 1
  Men om jag reglar upp på cc30 och sedan sätter kortlingar i varje fack (45*195) med 5 mm glipa vad räknas det då som?
  Och varför tillåts golvspån? Då borde man ju kräva Eps eller liknande?
   
 15. J
  Medlem Nivå 15
  Visst, då skulle man säkert kunna komma undan om ens mål är att lura Byggkeramikrådet, så att säga.. Reglerna blir ju lite absurda om man drar dem till sin spets. Man får helt enkelt försöka ta dem för vad de egentligen vill, att man sätter så lite fuktokänsligt material som möjligt bakom skivorna.

  Vad gäller golvspån så är det också inkonsekvent, men där är det helt enkelt inte praktiskt genomförbart att förbjuda det. Att skippa träbaserade skivor på vägg är inga problem, men det vore svårt att föreskriva någon annan lösning på bjälklaget.

  Edit: Och golvspånskivan ska vara av en mindre fuktkänslig klass, P5.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: