Nybyggnation av lösvirkeshus

14k läst  65 svar

 1. L
  Medlem Nivå 3
  Då har beslutet tagit, vi ska bygga hus!
  Vi har fått en tomt via familjen och bestämt oss att lösvirke blir det som passar oss, vi vill kunna bestämma hur allt ser ut och inte behöva välja på husföretagens tillval. Villa på 184kvm och garage med loft på 54kvm.
  Tomten är på 968kvm och vi hoppas kunna använda tomten som insats vid lån. Budgeten vi vill hålla är 4 -4,5 miljon, helst 4. Vi är precis klara med planritning, elritning och fasadritningar som vi ritat själva. Ni får gärna kolla ritningarna och säga vad ni tycker om dem :)
  Det som är nästa steg är att ta fram konstruktionsritningar och vvs-ritning, där velar vi lite hur vi ska göra och tänkte höra hur andra har gjort. Ska man kontakta ett företag som gör ritningar eller ska man gå via byggföretagen och se om de kan hjälpa till med konstruktion och vvs, hur har ni gjort?

  Tänkte också vi skulle lägga upp den budgeten vi har gjort och höra om ni tror den är realistisk, vi har tänkt att vi ska ha totalentreprenad då vi inte har någon kunskap om husbygge sedan tidigare samt jobbar heltid.
  Här kommer lite ritningar som ni gärna få kolla på:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Översikt.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0607.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0608.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0606.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0604.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0603.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0600.PNG
   
  Redigerat av moderator 20 okt 2018 16:18
 2. P
  Medlem · Nivå 10
  Ett ståtligt och snyggt hus!
  Snyggt med "fönsterkuporna" på taket

  Gaveln däremot är väl inte riktigt lika snygg om man ser hur det ska gå ihop med hela huset.
  Fönster på ovanvåningen tycker jag ska sitta 1i mitten alternativt 2 st mindre ovanför de fönstren på nedervåningen.
  I detta fallet så hade jag nog satt 1 i mitten och 2 st mindre vid sidan om.
  Smaksak, men så hade nog jag gjort men fram/baksida ser fantastiskt ut.

  Lycka till (y):D
   
 3. A
  Medlem Nivå 2
  Snyggt!

  Tror dock inte ni behöver ha så pass många spotlights som ni har ritat ut. Personligen så tycker jag taken förstörs med för många. Jag hade hellre gått ner i antal med ökat på effekten per spot (7w +) för att få till städbelysning när det behövs.
   
  • Laddar…
 4. G
  Medlem · Nivå 14
  Om det är möjligt så skulle jag absolut rekommendera att bygga samman garage och hus, även om det bara blir en sluss/passage mellan så är det guld värt!
   
  • Laddar…
 5. P
  Medlem Nivå 5
  Fint hus! :)
  Hur mycket, eller lite isolering har du i taket? VIlken typ av isolering?

  Kolla av din budget på forumet här är ett tips. Ser inte ut som det där huset får en produktionskostnad under 4,5 miljoner, och då återstår garaget i min bedömning. Ska du göra något själv?
   
 6. L
  Medlem Nivå 3
  Hej! Tack :)
  Vet inte hur mkt isolering det blir ännu, inte färdig med konstruktionsritningarna. Vi har gjort de flesta ritningar själva och det är väl ungefär det som vi tänkt vi ska göra, vi har verken tid eller kunskap om resten. Vi har räknat att huset inte borde gå för mer än 20000-22000kr kvm dvs 3 680 000- 4 048 000 eftersom vi försökt ha standardmått i ritningen och ca 450000kr för garaget. Vad är det som du tror gör det dyrare? Kan se om jag kan lägga ut vår budget, vi har försökt kolla runt rätt mycket vad saker kostar
   
 7. J
  Medlem · Nivå 6
  Kan du lägga upp en tydligare ritning på bara köket? Såg ut att finnas lite förbättringspotential med några småjusteringar.
   
 8. FreQa
  Renoveringsnovis · Nivå 11
  Grattis till ett spännande hus! Men bli inte ledsna om kvm priset blir högre med tanke på högkonjunkturen. Vi ska bygga ut med 74 kvm (plus ny vatten- och energibrunn) och kvm priset blev ca 35 000!!! Alla seriösa byggare...
   
 9. B
  Medlem · Nivå 16
  Det ser inte ut som att duschrummet vid ytterdörren uppfyller tillgänglighetskraven.

  Angående spottar så håller jag med anderrs om att de är för många och dessutom kan de som verkligen behövs placeras på bättre och trevligare sätt. Risk för känsla av operationssal när allt är lika mycket upplyst. Jag föreslår att du läser hide-al-lites guide som finns på deras webbplats.
   
 10. P
  Medlem Nivå 5
  Förstår det, såg bara tunt ut i sneda yttertaket..
  Ni har ju ritat ett väldigt fint hus med utsmyckningar i form av takkupor.. Ni har tre badrum, stort kök, stora fönster, skorstenen. Sen eftersom du skriver att ni inte vill begränsa er till leverantörens tillval, gissar jag att ni vill välja lite exklusiva detaljer och material här och där.

  Vill du inte posta hela budgeten, kan du ju välja ut dina mest osäkra, Sen är ju alltid risken att man missat en hel budgetpost iofs..

  Gå genom allt en gång till och priser ökar mycket över tid, så information online kan vara lite missledande..
  Exempel; OSB- skivor har från mina två bygghandlare ökat 15-20 procent från i våras :(
   
 11. J
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Snyggt hus! Gällande ritningar, så ritade vi vårat hus själva också (utan någon tidigare erfarenhet), sedan tog vi våra ritning till olika husföretag för offerter. När vi sedan bestämt oss för företag tog vi hjälp av deras arkitekt (som kom med smarta tankar/justeringar samt hade förslag på kostnadseffektiva lösningar). På så sätt så blev arkitektnotan lite mindre, men det innebar också att bygglovsprocessen startade lite senare (våra ritningar höll inte 'bygglovsstandard'). Gällande budget, är markarbete inräknat? Och hur ser marken ut? Ur egen erfarenhet var det denna posten som tokspräckte vår budget då vi fick spränga, och trots högt räknat, drog iväg rejält i kostnader. Det fins med lösvirke är att det kan finnas sätt att spara pengar, då allt inte är en färdig paketlösning. Exempelvis ordnade vi själva med köksleverantör, vitvaror och badrumsinredning från olika ställen (med bäst priser och erbjudanden) samt golv mm. Bara på golvet (som vi köpte upp ett restlager utav) sparade vi 100' (ett Kährs enstavs ekparkett, inget ovanligt). Det kräver dock att man samordnar lite själv (men behöver för den delen inte betyda att man måste göra saker själv). Det beror på förhållandet man har till sina snickare, husfirma och att man köper in material som de monterar och använder.

  Lycka till!
   
 12. L
  Medlem Nivå 3
  Tack för tipset! Du har rätt, vi kollade och fick ändra var toaletten stod så var tur vi fick ert tips! Vi har nu kikat på hide-al-lites guide och både minskat antal och placering.. så bra med tips härifrån :)
   
 13. L
  Medlem Nivå 3
  Bra tips! Vi har tänkt lite liknande samtidigt som byggaren kommer få hålla i det mesta, som tur var är vår tomt redan markförberred så där ska vi slippa oförutsägbara kostnader, är ju tyvärr som du skriver en post som gärna blir dyrare.
   
 14. L
  Medlem Nivå 3
 15. Z
  Husägare · Nivå 6
  Glöm inte frakterna. Både på material och ev bortforsling av massa och rester. Säkert 20-30 tusen bara material till hus/garage
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: