Byggahus.se

Nybygge - Tomtgräns

 1. Nomis90
  Medlem · 39 inlägg
  Uppdatering:

  Vi skickade vårt mail till områdesansvarige, som tydligen valt en annan väg i yrkeslivet.
  Bra start på det hela!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.jpg


  Vi kommer istället att skicka ett mail till byggledaren, som dessvärre brukar vara väldigt ignorant eller är en mästare på att undvika konflikter/problem. Så vi kommer att CC:a Trivselhus VD för att få igång processen ordentligt.

  Vi har tidigare försökt att få fatt i byggledaren utan vidare framgång när jag en dag gick ner i trappan från ovanvåningen, halkade och tog tag i trappräcket, och trappräcket lossnade. Inga större personskador, men tänk om jag haft vår lilla knodd i famnen. Det visade sig att där ej var uppreglat bakom trappräckesinfästningarna. Och då byggledaren försökt skämta bort hela scenariot efter en tids jagande, så kontaktade vi VD:n direkt och fick direktrespons och man såg på situationen mycket allvarligt. Därav kontaktar vi honom i detta ärende, och för att få den nya kontaktpersonen som är ansvarig.
   
 2. Nomis90
  Medlem · 39 inlägg
  Absolut Daniel, det är fullt förståeligt att vi ansvarar för planingen/höjningen utav vår del. Dock blir det näst intill en oväsentlig slänt jämfört med nuvarande slänt. Jag skall ha detta i åtanke när vi får ett svar utan Trivselhus!

  Tack!
   
 3. D
  Besserwisser · 14 434 inlägg
  Justera gärna texten lite först.
   
  • Laddar…
 4. Nomis90
  Medlem · 39 inlägg
  Uppdatering:

  Vi hade en mark&trädgårdsentreprenör som var förbi för att lämna en offert. Även han konstaterade att tomtgränsen såg förjävlig ut och att vi definitivt skulle ta detta vidare. Han påpekade att vi förlorar 36m2 av tomten (om inte detta ordnas av Trivselhus), av ett värde på 50.000:- med hänsyn till inköpskostnaden.

  Känns bra att driva denna fråga mot Trivselhus med så mycket support & bekräftelse.
   
  Redigerat 1 mar 2019 14:00
  • Laddar…
 5. Nomis90
  Medlem · 39 inlägg
  Uppdatering - 2019.03.12

  Vi har nu haft ett möte med Trivselhus, med byggledare samt den nya projektansvarige. Vi berättade allting som har varit problem med vårt husköp, och att vårt förtroende för Trivselhus är lika med noll. Ska försöka att hålla mig kort så att det inte blir en väldans massa text.

  Huvuddiskussionen var såklart tomtgräsen, precis som tråden här på forumet. Den projektansvarige var väldigt snabb med att lägga fram "Vi kommer ej att bekosta en stödmur vid tomtgränsen, det är för stora summor".
  Jag berättade att vi vill ha förslag ifrån Trivselhus, på hur tomtgränsen löses på ett juridiskt sätt, och att vi får tillbaks "släntbiten" på ca: 39m3, sen hur det löses är upp till Trivselhus att presentera. Vi vill ej ha några konsekvenser ifall BRF:en om låt oss säga ett år skulle klaga på att det dagliga vattnet ansamlas på granntomten.

  Trivselhus var väldigt snabba med att försöka avleda oss i frågan och började ifrågasätta om övrig kompensation, så som om vi var intresserade i frågan om plattsättning, trädgård och dylikt. Jag berättade återigen att vi vill säkerställa att tomtgränsen löses på ett juridiskt sätt och att vår relation med Trivselhus sen skulle avslutas.

  Trivselhus la fram att enligt någon byggnadsnorm eller regel, så är det den högsta tomten som ansvarar för tomtgränsen, precis som tidigare. I detta fall var det den nya ansvariga som berättade det. Vi kontrade eller motsade att det inte framgår i någon juridisk köpehandling som vi blivit tilldelade, inte heller muntligt. Han sa dock att det finns på situationsplanen, att man på husplattorna kan tyda att där skulle framgå en viss nivåskillnad, och att man därigenom kunde räkna ut att tomterna skulle få en slänt. Jag berättade återigen att det är ingenting som vi blivit tilldelade, eller att någon berättat det för oss, utan att vi fått söka upp det via kommunen i efterhand när detta väl kom på tal och blev en diskussion.

  Nu ska Trivselhus efter en överenskommelse på två veckor, ta fram förslag på huruvida detta kan lösas/kompenseras då dem erkänner sin dåliga återkoppling och kundhantering.

  Kan det verkligen vara juridiskt hållbart från Trivselhus sida att man enligt situationsplanen berättat nivåskillnaderna på fastighetsplattorna, utan att på något juridiskt sätt meddela konsumenten?
  Vi förstår givetvis att vi har undersökningsplikt, och därav hittat informationen i efterhand. Men den har aldrig presenterats för oss varken muntligt eller skriftligt, och under byggnadsprocessen har där ej funnits några avsevärda skillnader, inte förens tomterna blev anlagda så har de stora nivåskillnaderna uppkommit.

  Situationsplan - Vår tomt (51) - Granntomten (52)

  Bilaga.pdf - Vår tomt.
  Bilaga 1.pdf - Granntomten
   
  Redigerat 12 mar 2019 11:44
 6. D
  Besserwisser · 14 434 inlägg
  Där framgår ju att plattorna ör i olika höjd. Men varje fastighet ska ju ta hand om sin höjdförändring om inget annat avtalats. Dvs. Du kan inte kräva att de tar hand om din höjning.
   
 7. harry73
  Allvetare · 11 693 inlägg
  Och även om höjdskillnaden skulle vara ditt ansvar, får man inte gräva på din fastighet utan ditt tillstånd
   
  • Laddar…
 8. Nomis90
  Medlem · 39 inlägg
  Vi har väl delvis gett dem tillåtelse att beträda vår tomt för att korrigera grannens häck. Dock förflyttades hela slänten in på vår tomt när detta arbete utfördes, utan att meddela oss om vad som utfördes. Detta kan tydas på tidigare bilder där häcken satt en bit in på granntomten, men senare förflyttades 20cm från tomtgränsen. Men återigen diskuterades/godkändes aldrig någon slänt-förflyttning.
   
 9. Nomis90
  Medlem · 39 inlägg
  Absolut, men är inte detta något som bör presenteras vid försäljning, slutbesiktning osv. Kan man bara i efterhand komma och säga, att det framgår i situationsplanen, som aldrig presenterades för oss konsumenter, sen överlåta hela ansvaret till oss?
  Är väldigt skeptisk till det...
   
  • Laddar…
 10. harry73
  Allvetare · 11 693 inlägg
  Det är en skillnad mellan att ge tillträde för att utföra åtgärdar på granntomten och att ge tillträde för att gräva en slänt på din tomt
   
 11. Nomis90
  Medlem · 39 inlägg
  Självfallet, ville bara få det bekräftat utifrån någon annans perspektiv på det hela. Får helt enkelt invänta förslagen ifrån Trivselhus, och kanske överse en kompensation angående trädgård/plattsättning, om dem kan skriftligt & juridiskt avskriva mitt ansvar ifrån vatten avrinning/dränering till granntomten/BRF:en.
   
  • Laddar…
 12. D
  Besserwisser · 14 434 inlägg
  Du har en tämligen långtgående undersökningsplikt. Men höjd på platta säger ju inget om hur gränsen ska ordnas.
   
 13. M
  Medlem · 1 432 inlägg
  Intressant tråd som jag ramlade på så här dryga 1,5 år senare. :)

  Det skulle vara intressant med återkoppling från TS om hur ärendet har fortskridit.
   
  • Laddar…
 14. Nomis90
  Medlem · 39 inlägg
  Redigerat: Såg att alla bilder blev små i inlägget, bifogade dem senare i efterhand så att längst ner i inlägget är bilderna i en större upplösning.


  Hej,

  Jag skall försöka att skriva en så informativ men kort uppdatering som möjligt med hjälp av bildmaterial.
  Men skulle vilja nämna att detta är inte löst ännu, och mer om varför kan du läsa här nedan.

  Vi arbetade tillsammans med grannen för att upprätta en stödmur och började med att göra alla förberedelser med markarbetet för att i princip kunna lyfta L-stöden på plats ca:44m som tomtgränsen sträcker sig.
  Bygglovet är vårt men trots detta förlitade vi oss på att samarbeta med vår granne (8:71) vilket senare visar sig vara ett dumt beslut, då saker och ting från hans sida började att gå överstyr.

  Bild 1
  Urgrävning av slänt, ordentligt markarbete utförs inför dragning av dräneringsrör med tillkopplad brunn.
  Även ett ordentligt fast markunderlag säkerställs och paddas ordentligt för att få ur allt vatten från massorna.
  [​IMG]

  Bild 2

  Vår granne förverkligar en av sina idéer och gräver en ytterligare dräneringskanal på sin sida tomtgränsen.
  Detta för att delvis få ur det sista vattnet ur den paddade massan.
  Denna dräneringskanal täpps sedan hastigt igen i protest efter att vi beslutat att slutföra arbetet på egen hand,
  detta för att man inte höll den budget och ville implementera egna lösningar som inte var enligt överenskommelse.

  [​IMG]

  Bild 3

  Provmontering av det första L-stödet för att loda in höjd och säkerställa så att markarbetet var korrekt utfört.
  Här kan man se att det inte längre finns någon dräneringskanal, då den fyllts igen i ren protest.
  Vi fick senare byta ut denna mindre grävare till en större modell för att orka bära L-stöden.
  [​IMG]

  Bild 4

  Stödmuren är upprättad och vi har ännu inte påbörjat någon planing av vår tomt.
  Man kan se att ungefär på mitten av stödmuren har där skett en inbuktning mot granntomten 8:71
  [​IMG]

  Bild 5.

  Här kan man tydligare se att muren har avvikelse.
  [​IMG]

  Bild 6
  En GEO-mätning beställdes för att se hur pass allvarlig denna avvikelse var.
  Detta används senare i en konversation med en professor inom ämnet för att diskutera våra rättigheter.
  [​IMG]
  Såg att bilderna blev väldigt små i inlägget, men från Norr till Söder enligt bild så är måtten:

  Uppe: 0,00cm
  Mitten: 0,05cm
  Nere: 0,02cm
  +-2cm

  Bild 7

  Stödmuren har fått stå ett tag och planing & gräsrullning på tomten blev utfört.
  Grannen valde även att plantera tujor på sin sida med avstånd till muren.
  [​IMG]

  Situationen nu

  Givetvis var vår granne inte särskilt nöjd av att bli avvisad från projektet trots att det är vårt bygglov helt och hållet.
  Så denna avvikelse godtas inte och vi har/är i diskussion med grannens BRF.

  -Vi har hävdat att grannen varit likaväl engagerad i projektet med markarbetet som vi har varit. Detta kan egentligen spela mindre roll, för tas ärendet vidare så är det vi som är ansvariga för hela bygglovet och upprättelsen.
  Men en sak som vi inte hade räknat med var att när den extra dräneringskanalen täpptes igen på grannens vattensjuka mark (därför vi upprättade en stödmur från första början) så har trycket av våra jordmassor gjort att muren inte haft något underlag att stötta sig emot utan har därav vandrat in på granntomten enligt de avvikelser som Bild 6 visar.

  Vi har försökt att diskutera detta och finna en lösning med BRF:en men dessvärre utan någon framgång.
  -Vi la fram förslaget att vi kunde köpa denna ynka bit mark och stå för alla kostnader därtill. Men det blev avvisat.

  BRF:en tog sen fram sitt förslag, då vi låg på med att vi inte får något godkänt slutbesked på bygglovet förens båda parter är överens, om att de skulle göra två utmätningar på avvikelserna. En efter ett år och en efter två år.
  -Givetvis tyckte vi att detta lät konstigt, eftersom att grannens klagomål handlade om att han förlorat en bit av sin tomt, och den dagen han skulle köpa sig loss från BRF:en så ville han kunna utnyttja och ha rätt till all mark. Vårt förslag här var att man kunde gjuta en "klack" intill muren för att förhindra att muren skulle vandra mer pga. den vattensjuka grannmarken. Även dräneringen som vi har satt har avhjälpt en hel del, men med tanke på granntomtens utformning/nedgrävning så fick grannen förslaget att lägga en ytterligare dränering som skulle bekostas av husleverantören, men som vi via en lite fågel fått höra att man nekat och skyller allting på stödmuren.
  (Medans grannen 8:72 som vi också har en bit stödmur mot tog detta erbjudande)
  -ett signalement på att tomterna pga. urgrävning/nedgrävning är vattensjuka, och har detta påverkat att vår mur förflyttat sig? Vi kan inte gå in och gräva och utföra ett markarbete på granntomten, dock har grannen själv varit med och utfört en stor del av arbetet och inte tagit hänsyn till sitt problem.

  Vi blev givetvis oroliga då vi stod ovetandes om vad som komma skall, då det är första gången vi äger ett hus.
  Så vi tog kontakt med en professor på ett Universitet inom detta ämnet, vilket gav oss mycket mer kött på benen.
  Efter en ca: 40 mailväxlingar med frågor och svar så blev det enkla direktivet "Sitt lugnt i båten".
  Professorn konstaterade nämligen efter att ha läst en del prejudikat och rannsakat lagarna kring ämnet så finns där många exemplariska fall av liknande händelser där man beslutat att inte riva upp en konstruktion som denna, då det skulle medföra stora ekonomiska förluster -kontra vinning för granntomten med dessa mindre avvikelser.

  Så förslaget var att sitta lugnt i båten och låta tiden för bygglovet ticka. När denna tid i princip är ute så får man ansöka om ett nytt bygglov, och enligt professorns mening så är sannolikheten att man inte godkänner ett redan godkänt bygglov en promilles chans. Och därefter återigen sitta lugnt i båten och invänta den 10års period för att bygglovet ska bli preskriberat. Vi har sedan dess inte gjort någonting eller forskat vidare i ärendet, utan har mer eller mindre förlitat oss på professorns kunskap inom ämnet. Värt att tillägga är att detta inte har kostat en krona, utan har skett på professorns privata tid.

  Vi kommer att sitta lugnt i båten och invänta det som komma skall.
   
  Redigerat av moderator 17 jan 19:59
 15. M
  Medlem · 401 inlägg
  är det bara som det ser ut på bilderna eller ligger grannens tomt lägre än omgivningen?

  Vägen ser ut att ligga högre än tomten exempelvis.
   
  • Laddar…