Nybygge - Tomtgräns

4k läst  86 svar

 1. Nomis90
  Medlem Nivå 4
  Uppdatering:

  Vi skickade vårt mail till områdesansvarige, som tydligen valt en annan väg i yrkeslivet.
  Bra start på det hela!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.jpg


  Vi kommer istället att skicka ett mail till byggledaren, som dessvärre brukar vara väldigt ignorant eller är en mästare på att undvika konflikter/problem. Så vi kommer att CC:a Trivselhus VD för att få igång processen ordentligt.

  Vi har tidigare försökt att få fatt i byggledaren utan vidare framgång när jag en dag gick ner i trappan från ovanvåningen, halkade och tog tag i trappräcket, och trappräcket lossnade. Inga större personskador, men tänk om jag haft vår lilla knodd i famnen. Det visade sig att där ej var uppreglat bakom trappräckesinfästningarna. Och då byggledaren försökt skämta bort hela scenariot efter en tids jagande, så kontaktade vi VD:n direkt och fick direktrespons och man såg på situationen mycket allvarligt. Därav kontaktar vi honom i detta ärende, och för att få den nya kontaktpersonen som är ansvarig.
   
 2. Nomis90
  Medlem Nivå 4
  Absolut Daniel, det är fullt förståeligt att vi ansvarar för planingen/höjningen utav vår del. Dock blir det näst intill en oväsentlig slänt jämfört med nuvarande slänt. Jag skall ha detta i åtanke när vi får ett svar utan Trivselhus!

  Tack!
   
 3. D
  Medlem · Nivå 17
  Justera gärna texten lite först.
   
  • Laddar…
 4. Nomis90
  Medlem Nivå 4
  Uppdatering:

  Vi hade en mark&trädgårdsentreprenör som var förbi för att lämna en offert. Även han konstaterade att tomtgränsen såg förjävlig ut och att vi definitivt skulle ta detta vidare. Han påpekade att vi förlorar 36m2 av tomten (om inte detta ordnas av Trivselhus), av ett värde på 50.000:- med hänsyn till inköpskostnaden.

  Känns bra att driva denna fråga mot Trivselhus med så mycket support & bekräftelse.
   
  Redigerat 1 mar 14:00
  • Laddar…
 5. Nomis90
  Medlem Nivå 4
  Uppdatering - 2019.03.12

  Vi har nu haft ett möte med Trivselhus, med byggledare samt den nya projektansvarige. Vi berättade allting som har varit problem med vårt husköp, och att vårt förtroende för Trivselhus är lika med noll. Ska försöka att hålla mig kort så att det inte blir en väldans massa text.

  Huvuddiskussionen var såklart tomtgräsen, precis som tråden här på forumet. Den projektansvarige var väldigt snabb med att lägga fram "Vi kommer ej att bekosta en stödmur vid tomtgränsen, det är för stora summor".
  Jag berättade att vi vill ha förslag ifrån Trivselhus, på hur tomtgränsen löses på ett juridiskt sätt, och att vi får tillbaks "släntbiten" på ca: 39m3, sen hur det löses är upp till Trivselhus att presentera. Vi vill ej ha några konsekvenser ifall BRF:en om låt oss säga ett år skulle klaga på att det dagliga vattnet ansamlas på granntomten.

  Trivselhus var väldigt snabba med att försöka avleda oss i frågan och började ifrågasätta om övrig kompensation, så som om vi var intresserade i frågan om plattsättning, trädgård och dylikt. Jag berättade återigen att vi vill säkerställa att tomtgränsen löses på ett juridiskt sätt och att vår relation med Trivselhus sen skulle avslutas.

  Trivselhus la fram att enligt någon byggnadsnorm eller regel, så är det den högsta tomten som ansvarar för tomtgränsen, precis som tidigare. I detta fall var det den nya ansvariga som berättade det. Vi kontrade eller motsade att det inte framgår i någon juridisk köpehandling som vi blivit tilldelade, inte heller muntligt. Han sa dock att det finns på situationsplanen, att man på husplattorna kan tyda att där skulle framgå en viss nivåskillnad, och att man därigenom kunde räkna ut att tomterna skulle få en slänt. Jag berättade återigen att det är ingenting som vi blivit tilldelade, eller att någon berättat det för oss, utan att vi fått söka upp det via kommunen i efterhand när detta väl kom på tal och blev en diskussion.

  Nu ska Trivselhus efter en överenskommelse på två veckor, ta fram förslag på huruvida detta kan lösas/kompenseras då dem erkänner sin dåliga återkoppling och kundhantering.

  Kan det verkligen vara juridiskt hållbart från Trivselhus sida att man enligt situationsplanen berättat nivåskillnaderna på fastighetsplattorna, utan att på något juridiskt sätt meddela konsumenten?
  Vi förstår givetvis att vi har undersökningsplikt, och därav hittat informationen i efterhand. Men den har aldrig presenterats för oss varken muntligt eller skriftligt, och under byggnadsprocessen har där ej funnits några avsevärda skillnader, inte förens tomterna blev anlagda så har de stora nivåskillnaderna uppkommit.

  Situationsplan - Vår tomt (51) - Granntomten (52)

  Bilaga.pdf - Vår tomt.
  Bilaga 1.pdf - Granntomten
   
  Redigerat 12 mar 11:44
 6. D
  Medlem · Nivå 17
  Där framgår ju att plattorna ör i olika höjd. Men varje fastighet ska ju ta hand om sin höjdförändring om inget annat avtalats. Dvs. Du kan inte kräva att de tar hand om din höjning.
   
 7. harry73
  Allvetare · Nivå 21
  Och även om höjdskillnaden skulle vara ditt ansvar, får man inte gräva på din fastighet utan ditt tillstånd
   
 8. Nomis90
  Medlem Nivå 4
  Vi har väl delvis gett dem tillåtelse att beträda vår tomt för att korrigera grannens häck. Dock förflyttades hela slänten in på vår tomt när detta arbete utfördes, utan att meddela oss om vad som utfördes. Detta kan tydas på tidigare bilder där häcken satt en bit in på granntomten, men senare förflyttades 20cm från tomtgränsen. Men återigen diskuterades/godkändes aldrig någon slänt-förflyttning.
   
 9. Nomis90
  Medlem Nivå 4
  Absolut, men är inte detta något som bör presenteras vid försäljning, slutbesiktning osv. Kan man bara i efterhand komma och säga, att det framgår i situationsplanen, som aldrig presenterades för oss konsumenter, sen överlåta hela ansvaret till oss?
  Är väldigt skeptisk till det...
   
 10. harry73
  Allvetare · Nivå 21
  Det är en skillnad mellan att ge tillträde för att utföra åtgärdar på granntomten och att ge tillträde för att gräva en slänt på din tomt
   
  • Laddar…
 11. Nomis90
  Medlem Nivå 4
  Självfallet, ville bara få det bekräftat utifrån någon annans perspektiv på det hela. Får helt enkelt invänta förslagen ifrån Trivselhus, och kanske överse en kompensation angående trädgård/plattsättning, om dem kan skriftligt & juridiskt avskriva mitt ansvar ifrån vatten avrinning/dränering till granntomten/BRF:en.
   
 12. D
  Medlem · Nivå 17
  Du har en tämligen långtgående undersökningsplikt. Men höjd på platta säger ju inget om hur gränsen ska ordnas.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: