Nybygge, lösvirke 1-plan i vinkel

13k läst  53 svar

 1. M
  Medlem Nivå 8
  Dag 3

  Som ni såg på förra inlägget var det snöblandat regn hela dag 2, avtagande på kvällen. Dagen efter skulle det bli soligt men minusgrader, så jag åkte ut på kvällen när det nederbörden avtagit och skottade samt dammsög hela plattan. Hemma vid midnatt. Sonen (5 månader) väckte oss som vanligt 05:30. Känner mig lite mör

  Fortsatt att resa det sista samt fälla in limträbalkar där det ska vara öppningar för skjutglidparti samt garageportar.
  Vi riktade även upp hela stommen och ställde den på rätt ställe, så nu är den klar för takstolar. Återstår bara att resa 2 gavlar till, men det hinner vi innan takstolarna lyfts upp på måndag.
  I helgen ska jag resa ställning runt om samt ställa ut gipsen och OSB så den kan lyftas in på plattan.

  Färdig stomme
  DSC_0815.JPG

  DSC_0816.JPG

  DSC_0817.JPG

  Skjutglidparti.

  DSC_0818.JPG

  DSC_0821.JPG
  DSC_0822.JPG
  DSC_0823.JPG
   
 2. S
  Medlem · Nivå 16
  Jag syftade på bilden med handklingan och det påritade urtaget i regeln...
   
 3. M
  Medlem Nivå 8
  Aha då är jag med. Näe, vi använde en bit av en 195 regel och ritade på med hela tiden som du säger.
  Klöv höjden med cirkelsåg genom att lägga 4-5 reglar bredvid varandra, sen klöv vi längsgående i klyvsågen (inställd på 45mm totalt) så det gick rätt snabbt.
   
 4. M
  Medlem Nivå 8
  Dag 4, takstolsdags

  Hyrde in kranbil för att lyfta takstolarna på plats, tog ca 5h och då lyfte vi in lite osb och gips med. Kunde gått snabbare om vi hunnit förbereda lite mer, men men.

  Tyvärr upptäckte jag att en innervägg blivit inritad på fel ställe, så det saknades en saxtakstol och fanns en standard-stol för mycket. Blev att kopiera och tillverka en likadan som vi lyfte upp för hand dagen efter.

  Gaveln sattes i lod och sedan gick vi bara vidare med exakt CC1200 mellan följande takstolar.
  DSC_0832.JPG
  DSC_0834.JPG
  DSC_0835.JPG
  DSC_0836.JPG
  DSC_0838.JPG
  DSC_0840.JPG


  Den undre takstolen är felaktig, skulle ha varit som den övre. Men det löste sig bra.
  DSC_0843.JPG

  Alla takstolar på plats! De små som går upp på mötande tak sätts dit efter råsponten
  DSC_0846.JPG
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem Nivå 8
  Dag 4-7

  Efter att alla vinklar och lod kontrollerats och stommen var helt perfekt började vi spika råspont.


  DSC_0852.JPG
  DSC_0853.JPG  Här har vi ett klurigt möte på framsidan av huset (södra fasaden, se bilder i första inlägget).
  Vi ville ha en gavel på framsidan av huset för att bryta av långsidan lite (24,5 meter ytterkant fasad). För att markera gaveln så ville vi att den skulle gå ut utanför resten av långsidansprång.
  Problemet med att ha en gavel på en låndsida är att råsponten längst ner inte har någon takstol att vila på.
  Dessutom har vi öppen takfot, så vi kunde inte bara skruva upp lite reglar etc som löst problemet ganska lätt.
  Så vi löst det såhär:

  Bild på del som inte har något underlag:
  DSC_0858.JPG
  DSC_0857.JPG

  Detta löses dels med 2x2 samt kilreglen som löper upp längs taksprånget på gaveln. Dels fick jag skruva en 28x70 under både långsidans språng och gavelns språng, och sy ihop dessa.

  Som grädde på moset kör vi med diagonalklyvd kilplanka längs hela takfoten som sista takpannan vilar på, detta binder också ihop. Blev riktigt stadigt!

  DSC_0860.JPG
  DSC_0871.JPG
  DSC_0869.JPG
  DSC_0870.JPG
  DSC_0873.JPG
  DSC_0874.JPG
  DSC_0875.JPG

  Överiga innerhörn (har bara innerhörn) gjordes på så sätt att vi lät ena långsidans råspont gå hela vägen in mot huset där vi kommer skruva en 28x70 (hamnar tillsammans med övriga 28x70 bakom panelen) som håller upp råsponten. Kanske bygger ihop en liten låda.

  Här är den råspont som ska hamna över grovt tillkapad så vi kan skjuta in den mötande råsponten under
  DSC_0861.JPG

  Här har vi skjutit in nedersta råsponten under (detta är på andra sidan utbyggnaden, så det kanske förvillar mot föregående bild)
  DSC_0862.JPG

  Därefter använde vi murarlina på 3 ställen längs takstolarna som ska möta taket för att få ut punker att sätta en 145x45 som råsponten ska vila på. Här har vi tom hunnit börja spika lite råspont, som vilar på regeln som ni ser.
  DSC_0863.JPG
  DSC_0864.JPG

  Ena sidan färdig:
  DSC_0866.JPG
  Saknades 10 plank! Men ska även lägga en språng av råspont uppe ovanför lösullen, så blir en liten komplettering till imorgon.
  DSC_0872.JPG

  Bild innifrån där man börjar ana hur rymden i huset blir. Väldigt nöjd so far!
  DSC_0876.JPG
  DSC_0878.JPG

  Som ni ser har vi så otroligt tur med vädret så man blir nästan rörd. Till helgen blir det dock regn, så imorgon måste vi få på all papp, och sen börja gipsa för stommen är snustorr :)
   
 6. R
  Medlem Nivå 10
  Snyggt jobbat och grattis till det perfekta vädret:ok:
   
 7. X
  Medlem Nivå 7
  Ser ut att bli ventilerad nock :)
  Ser bra ut, men angående de liggande 145x45, varför sågade ni inte längs med i den vinklen råsponten fick så den låg an bättre?
  Behövdes kanske inte?`Är den bara fäst i råsponten eller satte nå någon regel på högkant, mellan facken under råsponten också?
   
 8. R
  Medlem · Nivå 11
  Det är inte tillåtet att använda en sådan krok att lyfta takstolar med.
   
 9. M
  Medlem Nivå 8
  Råsponten ligger an både mot regeln och underliggande råspont, så det behövs inte. Spikas extra noga i taket med så den sitter som berget.
   
 10. M
  Medlem Nivå 8

  Jo det stämmer bra, men det är väldigt smidigt och med en bra kranförare känns det väldigt säkert med. Och tyvärr är det rätt svårt att vara 100% laglydig oavsett vad det handlar om, det blir i många fall för omständigt och krångligt.
   
  • Laddar…
 11. R
  Medlem · Nivå 11
  Kan bli dryga böter. För information.
   
 12. villeg
  Lösvirkesbyggare Nivå 15
  Ser riktigt bra ut! Och fort går det också.
   
 13. M
  Medlem Nivå 8
  Oavsett närvaro här så har närvaron på bygget varit 100% sedan senaste inlägget, så här kommer en rejäl update, nästan ända fram till nutid.


  Efter råspont kom papp och ströläkt, inga konstigheter direkt. Ränndalarna blev 200mm breda åt respektive håll och enligt följande princip:
  DSC_0886.JPG
  DSC_0889.JPG

  Sen har vi även behandlat all ytterpanel med järnvitriol. Blandade bara järnsulfat inhandlat från granngården för typ 200:- med vatten och doppade sedan brädorna i ca 1 minut i ett egenkonstruerat badkar, och lät dem sedan stå och rinna av i en hink för att sedan staplas igen. La strö var 5 lager ungefär. Funkade mycket bra och tog totalt ca 10h att behandla 820 st brädor á 3m långa. Total kostnad: 200:- :)
  DSC_0890.JPG
  DSC_0891.JPG
  DSC_0892.JPG

  Efter pappen och läkt var på så kom regnet. Som tur väl var så hann vi precis få på utegipsen runt hela huset, så stommen blev aldrig blöt. Kul att se när huset får lite mer rymd och man kan få lite uppfattning om storleken med.
  DSC_0895.JPG
  DSC_0897.JPG
  DSC_0898.JPG
  DSC_0899.JPG

  En sak som jag reflekterat mycket över är hur mycket saker det blir på en arbetsplats, det är ett ganska stort jobb att se till att allt finns på plats, och att man får plats på byggarbetsplatsen också. Det har varit guld värt att kunna få låna en ca 4t hjullastare under byggtiden, då kan man flytta runt allt som man vill.

  DSC_0917.JPG
  DSC_0919.JPG

  Sen fick vi in lite fönster i huset med, ännu ett lyft!
  Eftersom vi ska ha stående panel, blir glesen liggande. För att få till en luftning så klöv vi 28/70 och la bakom glesen som syns på bilderna. Tycker det blev helt ok, och lagom smalt utrymme för att inte få upp gnagare. Eftersom vi har utegips är det ingen risk att isoleringen buktar ut (som det kan göra när man kör med windy).

  DSC_0925.JPG
  DSC_0926.JPG
  DSC_0927.JPG
  DSC_0928.JPG
  DSC_0949.JPG

  Här har vi fått upp lite panel. Eftersom den redan är behandlad innan den sattes upp så är den färdig så att säga, ingen mer behandling ska göras på plats. Skönt! Hoppas det funkar :)
  Vi körde på 3m bitar, så vi kunde bara spika upp dem och rensågade sedan bort ca 40-50mm från botten av panelen. Smidigt!

  DSC_0951.JPG
  DSC_0952.JPG
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem Nivå 8
  Fortsättning föregående inlägg pga max 20 bilder/inlägg:

  I sann lösvirkesanda i egen regi så gjorde jag ventilationen själv, inköpt från soliduct. Mycket bra service från dem. Köpte ritningen från en annan firma sen som var omöjliga att få tag på, de svarade inte ens på min offertförfrågan på ventilationsmaterialet.. Hmm

  Som sagt, det underlättar med hjullastare när man ska lyfta tunga saker (aggregatet väger ca 100kg).

  DSC_0953.JPG
  DSC_0954.JPG
  DSC_0955.JPG

  Jag kapade alla delar med vinkelslip (1mm skiva på), funkade kanon. Ingen direkt brandrisk, endast reglar på plattan. Jag hade köpt fler muffar till installationen om jag vetat hur smidigt det var att använda dem, men det får bli till nästa gång.

  DSC_0960.JPG
  DSC_0961.JPG
  DSC_0962.JPG
  DSC_0963.JPG
  DSC_0964.JPG
  DSC_0968.JPG

  Här har det börjat ta plats. Det mesta hamnar under lösullen, allt annat isoleras.
  Man skymtar även kylbatteriet för frikylan från bergvärmen till vänster i bild. Förväntar mig typ 2-3 grader svalare luft samt lite torrare. Detta kommer göra ganska stor skillnad invändigt tänker jag mig.

  DSC_0969.JPG  Så var det kaminen. Tyvärr ritades den in i en ränndal, så här fick vi göra en specialare med bandtäckning kring skorsten. Detta har jag inte fotat ännu, återkommer med bilder på detta. Blev bra iallafall.
  Hög blev den med pga det är en innerhörna på taket, så skorstenen var tvungen att komma över taket. Men tack vare att vi valt en plåt som matchar takpannorna, så syns den inte så mycket som den gjorde i endast plywood. Själva skrotstenen blir premodul inne i plywoodlådan.

  DSC_0980.JPG

  Sen är det detta med alla val, det är alldeles för många och man ligger alltid efter med dem. Till entren och uterummet ska vi köra på öländsk kalksten från Mysinge stenhuggeri. Kommer bli kanon!

  DSC_0986.JPG

  Lite kvällsfix: Högtalarlådor! Vi kommer ha infällda takhögtalare i alla gemensamma utrymmen samt stora sovrummet, stora badrummet.

  DSC_0989.JPG
  DSC_0994.JPG
  DSC_0996.JPG

  Lovar att försöka uppdatera lite oftare i framtiden. I dagens datum så är huset i stort sett färdigt utvändigt (småsaker kvar) samt invändigt är vvs klart, el nästan klart och vi har börjat sätta osb/gips!

  Over and out.
   
  • Laddar…
 15. K
  Medlem Nivå 10
  Ingen ventilerad taknock?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: