Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Nyanslutningskostnad vid renovering av fjv-nät?!

 1. zarkov
  Husägare · Halland · 682 inlägg

  zarkov

  Husägare
  De hotas av en ny sorts avgift på uppåt 400 000 kronor – annars kopplas de bort från det kommunala värmesystemet.

  Så här inleds en artikel i gårdagens SvD om fjärrvärme i Södertörn och går vidare med att beskriva hur det kommunala fjärrvärmebolaget SFAB kräver befintliga kunder på hundratusentals kronor för att renovera det gamla fjärrvärmenätet, samma kostnad som för helt nya kunder, trots att man för bara några år sedan la om rör utan kostnad i andra områden i samma kommun.

  Efter 50 år anses rören var utslitna och i behov av utbyte, trots det har bolaget inte fondera pengar för detta. Kostnaden hamnar uppåt 400 000 kr per hushåll i det aktuella området men exakt summa går inte att ange då det beror på hur många som går med.

  Jag kan å ena sidan förstå att det kostar lika mycket att byta rör som att lägga nytt men det är ju helt barockt att kunderna skall behöva betala en nyanslutning med jämna mellanrum istället för att bolaget fonderar underhållsmedel löpande. SFAB går dessutom med stor vinst och skickar varje år mångmiljonbelopp till sina ägarkommuner, Botkyrka och Huddinge.
   
 2. Isakare
  Medlem · Stockholm · 4 871 inlägg

  Isakare

  Medlem
  Ja, det borde vara lag att fondera till många verksamheter, har man en bostadsrättsförening är man skyldig till det, och att ha en underhållsplan.
  Borde vara samma för sånt här, hade alla betalat några kronor extra varje månad i 50 år, skulle pengarna finnas.
  Utanför ämnet tycker jag samma sak om hyreshus, det skulle fonderas så renoveringar inte blir en chock, och folk måste flytta.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.