Byggahus.se

Nya regler för badrum

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Tänkte kolla hur ni har tänkt att lösa tätskickten i badrummen f.o.m 1 juli då det vanliga tätskicktet för kakel inte är godkännt? Vet ni hur mycket dyrare den nya lösningen kommer att bli?
  Mvh
  Stefan
   
 2. J
  Medlem Nivå 15
  Tänkte bara flika in att du nog har missförstått lite. Jag vet inte vad du menar med "det vanliga tätskiktet". Vissa tätskikt som finna på marknaden nu kommer inte längre vara godkända, andra kommer vara det. Jag gissar att Myresjöhus, precis som resten av byggbranschen kommer använda ett av de godkända tätskikten helt enkelt.
   
 3. S
  Medlem Nivå 1

  Tätskickt

  Vad det gäller tätskicktet för kakel, det som är vanligast just nu är primer + en gummimassa som rollas ut i 2 eller 3 skickt. Inget av de förkommande lösningarna på marknaden idag klarar värdena Boverket ställer vad det gäller ångtryck. Så i dagläget finns inget godkännt tätskickt för badrum med träkonstruktion i väggarna och kakel. Dessutom kommer även vanlig gips inte vara godkänd heller i badrum.
   
 4. J
  Medlem Nivå 15
  Ojdå, här får man lära sig. :rolleyes:

  Hur vet du att ingen idag förekommande lösning klarar de kommande kraven? Deitermann säger själva att de gör det med sitt system. Schönox säger att de har tagit fram ett system som kommer klara de nya kraven, men de har inte börjat sälja det. Leverantörerna har vetat om det här länge, och alla de stora på svenska marknaden har tagit fram lösningar som överstiger 1 000 000 s/m, mig veterligen. Annars kommer de naturligtvis inte säljas i fortsättningen.

  Kartonggips kommer totalförbjudas i badrum, ja. Från 1/7 2008, inte i år alltså. Däremot får man redan från i sommar inte ha gips i yttervägg mot diffusionsplast, men på alla andra ställen i ett år till.
   
 5. P
  Medlem Nivå 2
  Kiilto och Casco har idag lösningar som klarar de nya kraven. De består av en typ av fiberduk(samma material som manchetter å remsor) som kombineras med speciella lim och den tätningsmssan som man tidiagre endast behövde. det blir dyrare med denna lösning men å andra sidan blir det ju också ett bättre skydd... Jag vet att flera fabrikat kämpar föbrilt med att ta fram ett godkänt tätskikt som är rollbart men än så länge är det inget av de rollbara som kommer i närheten av fuktmotståndigheten som duken gör...
  Som sagt så är det heller inte godkänt med "vanliga"gipsskivor. Det finns en speciell gipsskiva med våtrumsbeklädnad som är godkänd. det är det billigaste alternativet. Sen finns det även andra typer av skivor som är godkända. Aquapanel, masterboard å så finns det ngr till som jag ust nu inte kommer på...
   
 6. Myresjohus
  Medlem Nivå 3
  - BBVs regler säger att alla våtrumsarbeten som påbörjas efter 080701 ska utföras på skiva som inte är kartongklädd.
  - GVKs nya regler säger att vi kan använda kartongklädd gips åtminstone tills de nya skivorna är utprovade av GVK.

  Inom kort kommer Myresjöhus leverera Danogips Aquapanel indoor som våtrumsskiva till samtliga väggar i våtrum.


  Magnus Brusefält
  Myresjöhus, marknadsstöd
   
 7. H
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Har GVK provat ut de nya skivorna?
  Är Danogips Aquapanel indoor standard i alla era våtrum nu, oavsett när kontrakt skrevs?
   
 8. Myresjohus
  Medlem Nivå 3
  Fr.o.m vecka 24 2008 har vi levererat våtrumsgips på våra leveranser.


  Magnus Brusefält
  Myresjöhus marknadsavdelning
   
 9. H
  Medlem Nivå 1
  Ok, och vad innebär detta? Vad exakt menar du med våtrumsgips, har du någon beteckning på det ni sätter upp så att man kan kolla vad det är för något?

  Har du något svar på frågorna i mitt tidigare inlägg?
   
 10. Myresjohus
  Medlem Nivå 3
  Det är Aquapanel från Danogips.


  Magnus Brusefält
  Myresjöhus marknadsavdelning
   
 11. H
  Medlem Nivå 1
  Ok, och de 2 andra frågorna, dvs:
  - Har GVK godkänt dessa?
  - Levererar ni detta oavsett när kontrakt skrevs?
   
 12. Myresjohus
  Medlem Nivå 3
  GVK har inte redovisat vilka skivor dom godkänner. Dom rekommenderar att man skall använda en cementbaserad skiva, dvs inte en gipsskiva. Dom accepterar även vanlig gipsskiva om tätskiktet utföres på speciellt sätt.

  Fr.o.m vecka 24 2008 har vi levererat våtrumsgips (Aquapanel) på våra leveranser.
  Alltså; har du leverans efter detta datum får du Aquapanel.


  Magnus Brusefält
  Myresjöhus marknadsavdelning
   
 13. T
  Medlem Nivå 1
  Ni levererar, men man monterar inte på byggplatsena eftersomn GVK inte godkänt några skivor ännu och de seriösa golvföretagen kaklar inte på dessa skivor., se nedan text från GVK.se saxat idag 2008-11-04

  Våtrumsskivor – kompatibilitetsprovade konstruktioner

  · I syfte att bygga för säkrare innemiljö har GVK tagit beslut om att påbörja en övergång från kartongklädd gips till mer fukttåliga skivor i våtrum.

  · För att säkerställa, kompatibiliteten, funktionen mellan nya skivor, lim och tätskikt
  bildades i januari 2008 en skivgrupp med experter från försäkringsbolag,
  produktleverantörer och branscher, där GVK ingår.

  · Skivgruppen har sedan givit i uppdrag åt SITAC att dels föreslå en metod med hjälp av vilken man skall testa kompatibiliteten, dels föreslå en nedre gräns för vad som skall kunna benämnas som fukttålig skiva uttryckt som procent RF, relativ fuktighet.

  · Utöver SITACs uppdrag krävs en granskning av de arbetsmiljöaspekter som följer med yrkesmässig hantering av de alternativa, mer fukttåliga skivorna.

  · GVK kommer under denna rubrik löpande meddela vilka alternativa skivor som kommer att kunna rekommenderas.

  . Tills vidare kan som hittills, plastmatta på kartongklädd gips eller motsvarande tätskikt av folie med ånggenomgångsmotstånd ≥ 1 000 000 s/m användas, tills kompatibla system och godkända skivor listas här.

  Inga kompatibilitetsprovade konstruktioner finns ännu redovisade.
   
 14. H
  Medlem Nivå 1
  Thepe, intressant! Kan du utveckla vad du menar med "Ni levererar, men man monterar inte på byggplatsena...."?
  Jag uppfattar det som att Myresjöhus levererar materialet men att byggentreprenören inte monterar det?

  Myresjöhus, är det olika beroende på om det är totalentreprenad eller delad entreprenad?
   
 15. T
  Medlem Nivå 1
  Överlåter till Myresjö att svara, men ser Aquapanel i leveranspaket, men det monteras kartongklädd gips med plastmatta som tätskikt under kakel/klinker som man gjort i flera år för att GVK inte godkänt annat ännu.