Hej

Lång historia kort (nåja):
Vi bilade upp vår tvättstuga för att låta en rörmokare ansluta en toalett till stammen och byta ut gjutjärnsbrunnen mot en av dagens standard. Nu drar det ut på tiden och rörmokaren kan inte komma på ett tag. Vi behöver samtidigt tvättmaskinen och behöver kasta ut vattnet. För närvarande dras slangen direkt in i det frambilade cementröret (tidigare var gjutjärnsröret direkt instucket i cementröret).

Nämnas bör också att det är två separata uppbilningar. Se den eminenta paint-bilden. ;) Tvättmaskinens slang kastar ut vattnet rakt i cementröret. Eftersom det inte finns några vattenlås eller liknande så börjar det nu lukta ganska mycket på nedervåningen (där vi också sover). Anslutningen av toalett gör jag inte själv men jag tänkte att det kan inte vara så svårt. Det är alltså ny brunn och nytt plaströr som är rödmarkerade som jag vill dra och gjuta in.

Tyckte att detta kunde bli en lagom nybörjarnivå för mig, och dessutom spara in lite debiterbara rörmokartimmar. ;) Men jag har ändå några frågor. Är det bara att skjuta in ett plaströr i cementröret? Hur långt ska det skjuta in? Eftersom det blir lite glapp mellan plaströrets ytterdiameter och cementrörets innerdiameter, måste jag täta det på något sätt innan jag häller på betong (så att inte betong rinner in och lägger sig i rören)?

Tacksam för svar
 
  • Picture1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Läste i en tråd att någon tänkte sticka in plaströret i cementröret och sedan täta med fogskum för att hindra att betong tar sig in där den inte ska. Däremot framgick det inte om trådskaparen gjorde så till slut, eller om det var en metod som var lämplig.

Någon som har en bättre idé? Avloppsbrunnen kommer ta hand om vatten från tvättmaskin samt vatten från ett handfat.
 
Satsa också på att sticka in plaströret så långt du kan i cementröret om du i framtiden vill byta även på utsidan.
Sedan så gjorde jag samma operation för ett par veckor sedan. Fick tipset att det finns fina övergångar imellan cementrör/plaströr. Men då det inte var så fint avslut på cementröret körde jag på lösningen att sticka i plaströret så långt det bara gick sedan "täta" och fixera med betong. Jag såg till att blanda en sådan koncistens att det inte rinner in i cementröret. Och pga att jag stack in det så långt så hade det inte spelat någon roll heller.
 
Jag puttade in plaströret så långt jag kunde, fixerade med fogskum, lämnade ~10cm av cementröret öppet och gjöt fast plasten med cement.
Fogskumet användes för att slippa bygga fixtur till plaströret under tiden cementen härdade
 
Tack för ditt svar!

Nej, efter min bilning kan man nog inte kalla avslutningen på cementröret fint. ;) Däremot har jag nog en meter cementrör innan det grenar av så det går att sticka in plaströr rätt långt. Det verkar som att jag satsar på din metod, vill få detta gjort i helgen.

Hur gjorde du med dimensioner på plaströren? Gick du med 75mm hela vägen från brunn till cementrör eller gick du upp i dimension för att få så lite glapp som möjligt mellan plast och cement innan du tätade?
 
corre:

Hur är det med hållbarheten för fogskum? Finns det risk att det efter några år vittrar sönder och sätter någonstans i avloppet?
 
Ingen aning faktiskt. jag har 30m cementrör med ~150mm innerdiameter så jag är inte så orolig.
dessutom håller det länge i andra implementationer.

Jag hade kört med 110 om det går, och sätta en reducerare senare i kedjan, och du har längden för det.


btw, lite IRL bilder är inte fel heller ;)
 
Jag körde med 110mm huvudstam sedan grenade jag av med 75mm resp. 50mm där det behövdes.
 
corre: Hehe. Satt dock på lunchrasten på jobbet och knåpade inlägget. Insåg att det fick bli en powerpointbild eller ingenting alls. =)

Tack båda för era svar!
 
Tänk på att 110 röret ska sticka 40mm ut från färdigt väggskikt, samt ha bra höjd (lättare att kapa efteråt). (Om du ny fixar toan själv)

När du gjuter igen golvet vid brunnen så måste höjden passa ytskiktet med, och ev behöver du fästa patentband eller avsedd hållare så den inte flyter upp.
 
  • Gilla
Aquactive
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.