Byggahus.se

Nya förslag om kontrollsystem för husbyggen

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 694 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 840 inlägg

  huggan

  Medlem
  Kanonförslag!
   
 3. A
  Medlem · Halland · 506 inlägg

  Alias_Olle

  Medlem
  Jag tycker man är på fel sida och stökar.

  Har jobbat mycket med dessa frågor och efter att certifieringen för sakkunniga för tillgänglighet kom så blev det i vår kommun ett sätta att "komma runt" kraven utifrån Plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler (BBR) på ett sätt som inte var möjligt som handläggare. Vi tipsade till och med byggherrar om att lägga en slant på en certifierad om de ville få komma runt krav som vi ställde... Detta eftersom det finns utrymme för certifierade att göra mer godtyckliga, eller om man vill kalla det rimliga, bedömningar som kan stå i strid med vad lagstiftaren säger om utformning i detta fall. Såklart till en viss nivå då man kan bli av med certifiering om man missköter sig, men det är relativt fria tyglar...

  Och om problemen är att det är spretiga tolkningar hos kommunerna, så säger min erfarenhet att det inte blir mindre spretigt om man lägger ansvaret på konsulterna... Det enda som händer är att man flyttar problemet tidigare i kedjan så att det inte går att skälla på kommunerna att det är så krångligt att bygga och att det tar tid. Samt att min erfarenhet från att ha haft kontakt med en stor mängd arkitekter, hustillverkare och konsulter är att det faktiskt är en skrämmande stor del av dem som jobbar med dessa frågor som inte har en aning om hur PBL och BBR är uppbyggda. Detta kan då medföra att man urholkar lagstiftningen och gör att det blir mer massa fina intentioner än något som faktiskt efterlevs.

  Syftet med PBL är enligt lagstiftningen:
  "1 § I denna lag finns bestämmelser om planläggning av mark och vatten och om byggande. Bestämmelserna syftar till att, med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer."

  Alltså kort och gott ett samhälle som fungerar för, och inkluderar, så stor del av befolkningen som möjligt över tid. Följden blir att

  Och lägger man det ansvaret på branschen tror jag tyvärr inte det kommer efterlevas i samma utsträckning som idag, och det genas VÄLDIGT mycket idag, oavsett hur krångligt det målas upp... Det knorrades och gnälldes varenda gång det ställdes krav på en byggherre, och då kpontrollerade man enbart det absolut mest grundläggande för att underlätta så mycket som möjligt. Detta var ju aldrig uttalat eftersom
   
 4. findus42
  Fornlämning · stockholm · 2 319 inlägg

  findus42

  Fornlämning
  Ännu ett konsultled. Efter några valperioder och några urspårningar så får vi en till kontrollmyndighet. Är det någon som tror att det kommer underlätta?
  Är det något försök hittills att lägga ut myndighetsutövning på konsulter som gjort byggprocessen billigare och enklare.
  Mvh Findus
   
 5. Mikael_L
  Medlem · 42 001 inlägg
  Ooo jaa.

  Men inte bättre för alla, utan fördelar för en del, och nackdelar för andra.

  Ta Kvalitets/kontroll-ansvarig.
  En riktig hit för de stora byggbolagen.
  Istället för att måsta ha att göra med någon bråkig krånglig regelryttare ifrån kommunen, som dessutom måste bokas i god tid, och svårt att ändra tid hos om byggets tidplan inte följs. En riktig rackare som faktiskt kontrollerar att byggregler följts osv.
  Ja jobbigt, jobbigt.

  Sen fick de plötsligt möjligheten att ta in en kvalitetsansvarig istället.
  Mycket trevligt, ofta är denne ifrån en dotterbolag till själva byggjätten, och har som väldigt hög prio att inte störa byggprocessen. Enkelt och fint, bara låta mannarna på bygget klottra i en massa egenkontrollplaner, ingen behöver egentligen kontrollera något.
  Snabbt och enkelt, bara sammanställa lite papper.

  Älvsbyhus hade sin Jens Sundström som kvalitetsansvarig, han var KA för i princip varenda ÄH-bygge runt om i Sverige, många hundra om året, självklart kunde han inte kontrollera något, allt blev en ren pappersprodukt.
  Men visst var det bra för ÄH. Kostade nästan inget jämfört med att kommuners tjänstemän skulle åka ut som förut. Och framförallt, inget bygge någonstans stannade upp det minsta i väntan på någon kontroll, eller att åtgärdande av funna brister.
  En riktig hit för Älvsbyhus.  De som inte fick det så bra var alla som bygger på annat vis, bygger själv eller låter någon lokal byggfirma bygga.
  De får punga ut med 20-40.000:- för att någon ska skriva en autograf på några papper och skicka in till kommunen. För dessa pengar får de flesta absolut ingen som helst kontroll av sitt bygge. När det var Kvalitetsansvarig enligt förra PBL så var KA många gånger aldrig ut på bygget en enda gång.
  Av de 4 jag vet som byggde så och frågat om deras KA så såg ingen av dessa till sin KA en enda gång. En faktura var den enda kontakten.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.