Byggahus.se

Nya element påkopplat i äldre vattensystem

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Vi har ett vattenburet värmesystem i huset och skall värma upp ett nytt rum på ovanvåningen. Vi vet inte om det är värt besväret att koppla på sig på det gamla vattenburna systemet eller bara sätta in ett el-element.
  Rummet ligger på andra våning och är nyrenoverat med nya fönster och ca 10 kvm stort. Det kommer vara uppvärmt året om.
  Det vattenburna systemet har järnrör och är sedan 60 talet, kanske. Det fungerar bra i dagsläget och då vill man ju inte in och pilla i det egentligen. Hälsningar tommetomme
   
 2. Jaarmanen
  Renoverare Nivå 4
  Jag skulle inte peta i det befintliga, det brukar kunna bli obalanser om man inte får flödena att stämma med varandra, sen är det ganska myket jobb med att få till anslutningar och annat och dra nya rör. Ligger rummet intill andra rum som är uppvärmda och du sätter in ett modernt el-element med pulsstyrning så blir det inte mycket el som kommer att gå åt då rummet får viss värme från resten av huset.
   
 3. A
  Medlem · Nivå 19
  Har kompletterat med ett extra element, golvvärme i ett badrum och ett duschrum och även en bergvärmepump i ett hus byggt -60. Har dock haft en rörfirma som gjort jobbet. Så det kan nog fungera för dig. Tror att våra gamla hus med tvårörsystem klarar kompletteringar utan större problem då de inte är lika känsliga som nyare värmesystem.
   
 4. Staffan2000
  Medlem · Nivå 16

  Lönar sig i längden.

  Visst, för tusan!
  Koppla på det befintliga värmesystemet. Svetsa på två muffar och drag rören till ditt nya rum - Smack smack klart.
  Det är inte ett komplicerat och kostsamt jobb. Ingalunda föreligger det risk för störningar i det övriga systemet.

  Staffan
   
 5. R
  Medlem Nivå 4
  Rent spontant känns det lite misslyckat att inte använda vattenburet när det finns. Du behöver nog inte svetsa om du inte kan det, du kan även kapa rören och gänga, känner du dig skrämd av att gänga så finns det stålrörskopplingar, dyra dock. Och har du värmepump vore det direkt dumt att inte hänga på en radiator till. I och med att rummet ligger på andra våningen behöver du inte ens tömma ur så värst mycket vatten ur systemet.
   
 6. G
  Medlem · Nivå 14
  Är det den första radiator på ovanvåningen eller finns det redan fler? Om andra redan finns så kan du bara koppla på det du vill ha. Det blir då enklast, tror jag

  Tjocka järnrör? Mer komplicerat om det är självcirkulerande radiatorsystem ( utan pump) med öppen expansionskärl och inga radiatorer på ovanvåningen. Kolla detta : på vilken nivå finns din expansionskärl och hur drogs stamrör som levererar varm vatten från panna till radiatorer ) och gör en utökning av systemmet efter samma princip ( om du har självcirkulerande).
  gaia
   
 7. T
  Medlem Nivå 1

  Det kopplas nog på ändå...

  Jo, det känns lite dumt att inte utnyttja det system som huset har. Det element som jag skall gå på ligger sist i sin slinga och det ligger ett innan på nedanvåningen.
  Det är inga tjocka rör utan med cirkulationspump och trycktank i källaren eftersom den gamla hade rostat sönder på vinden.
  Det känns som jag är övertygad om att koppla på nu blir funderingen på vilken storlek det skall vara på radiatorn.
  Finns det något bra mått att gå efter?
   
 8. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Ungefär lika stora som i resten av huset, det måste bli balans mellan de olika rummen.
  Är det nya rummet bättre eller sämre isolerat, är det kallväggar runt om?

  Protte
   
 9. T
  Medlem Nivå 1
  Det nya rummet är ca 10 kvm och det som det nuvarande radiatorn sitter i kommer vara ca 17 kvm men det är inte ett rumm ännu då vinden står inför en totalförändring. Det nya rummet är mycket bra isolerat och det kommer det andra bli med men som sagt det är inte där ännu ens i storlek.
  De radiatorer som finns på över våningen är lika stora men de rummen är större.
   
 10. L
  Medlem · Nivå 14
  På 60-talet var de ingen som brydde sig om flöden och injustering i en villa på samma sätt som idag, så troligtvis är systemet överdimensionerat iaf. Så koppla du lugnt på radiatorer på det befintliga systemet. Se bara till att du har fungerande termostater överallt.
   
 11. S
  Medlem Nivå 1
  På vårt hus, ursprungligen 60m2 + källare från -59, har vi byggt till 125m2 fördelat på två plan. Oljepannan i källaren försåg tidigare 6 radiatorer med varmt vatten nu efter ett vågat ingrepp från min sida sitter sedan 2 1/2 år ytterligare 6 radiatorer och snart även två golvvärmeslingor. Så här långt har det fungerat hur bra som helst. Lite pill med installationen men väl värt besväret. Stor hjälp av detta forum (samt denna länk http://www.lenhovdaradiatorfabrik.se/se/display.asp?apid=8).

  Rörisen som av en annan anledning var här och pillade var mäkta imponerad!