Byggahus.se

Ny ugn perilex

 1. D
  Medlem · E · 26 421 inlägg
  Ja.
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 602 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Nej det gör det inte då vi inte vet något om inkopplingen mot spisen. Är den fabriksgjord så är det ok att gissa. Och varför vill du använda denna treledare? Du kan inte nyttja spisen full ut med den och riskerar bränna säkringen.
   
  • Laddar…
 3. D
  Medlem · E · 26 421 inlägg
  Med ”nya kontakten resp sladd” förutsatte jag att det syftades på en ny sladd. Inte den befintliga.
   
 4. M
  Medlem · 35 inlägg
  Men det är ju en fabriksny spis och model
   
 5. D
  Medlem · E · 26 421 inlägg
  Ja, men som vi har sagt så har du fel sladd på den.
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · Stockholm · 2 486 inlägg

  sunqan

  Medlem
  har du köpt spisen på elgiganten? De brukade tidigare leverera spisar med "norwesco"-kontakter, och de fick problem med det (norsk standard om jag minns rätt). De köper de modeller som är billiogast, och inte de som funkar bäst i sverige :) Hade du beställt spisen med installation, då hade elektrikern muttrat över idiotin med en sladd samtidigt som han bytt till ett sladdställ med perilex (som ingår i installationsarbetet). han hade även kontrollmätt ditt uttag för att kontrollera att det är korrekt inkopplat.
  att koppla den för enfas 230V (som din sladd är avsedd för) gör att du behöver ha en betydligt högre säkring än vad du nog har, och det "funkar" bara i lägenheter i sverige (där är det inte ovanligt med enfas).
   
 7. M
  Medlem · 35 inlägg
  Netonnet. Ja norwesco. Bor i lägenhet. Kan det fungera givet att säkringen klarar det?
   
 8. L
  Husägare · Skåne · 4 452 inlägg
  Redigerat 22 okt 2022 16:54
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · Stockholm · 2 486 inlägg

  sunqan

  Medlem
  Har du enfas eller trefas? (Det ser du förmodligen enklast på din elnätsfaktura.)

  Som Bo konstaterade tidigare kan man inte lita fullt ut på kopplingen i perilex-kontakten. Om du har enfas 230V till lägenheten, då är Perilex-kontakten helt fel kopplad - antingen är bara en av ledarna inkopplad, eller så är det samma fas till alla tre stiften
  så - mät eller se till att få dit nån som kan installera spisen åt dig (aka ring en elektriker)

  om du har trefas, då måste du fortfarande kontrollmäta i kontakten så att det är tre faser dit. det finns ingen som helst anledning att inte ha ett fullmatat perilex-sladdställ. Ditt gamla gröna sladdställ kan du inte använda eftersom det saknar nolla, och din nya fina spis kräver en nolla. kopplar du in spisen mha den är den hög sannolikhet på att spisen pajar. åk och köp ett nytt sladdställ med fem ledare och en perilex, det kostar normalt inte mer än 200-250 (249 på mediamarkt).
   
 10. M
  Medlem · 35 inlägg
  Tack. Så knäckande att de inte kan skicka rätt saker.
   
 11. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 941 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Vad har du för säkringar till spisen?
  Det räcker inte med 16 A som är det vanligaste.
   
 12. M
  Medlem · 35 inlägg
 13. P
  Medlem · Stockholms län · 91 inlägg

  Peken

  Medlem
  Kolla att nollan är inkopplad som andra sagt också, nya spisar med trefas MÅSTE i princip alltid ha nollan, se installationsanvisningen.

  Gamla spisar krävde inte det, så bereoende på när (och vem) det kopplades fram i uttaget i väggen så är nollan på plats.

  I mitt hus saknades nollan vid kontroll och elektriker tillkallades. Som även konstaterade att det gamla kablaget var för klent så man drog nytt kablage (alla ledare) från elcentralen.
   
 14. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 941 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Precis som förväntat och då behöver du en kabel med 5 ledare i (inte 3) för att inte få problem med att säkringen löser ut.
   
 15. P
  Medlem · Stockholms län · 91 inlägg

  Peken

  Medlem
  Ursäkta, nu läste jag hela tråden från start och såg dina bilder på sladden till spisen.

  Du har fått en version av spisen där sladden monterats för 220v (eg 230v) inkoppling i väggen. Och nollan finns i din vägg. (Någon nämnde tidigare att en kontrollmätning är bra i vägguttaget så att det är korrekta färger där, kan vara fel ibland)

  Det brukar skillja nån bokstav i slutet av artikelnamnet för att visa vilken inkoppling den kommer med, tex lös sladd, perilex, osv.

  220v inkoppling drar inte mera ström, däremot ger den lägre effekt, dvs lite långsammare plattor. Der är skräp att man måste fundera på detta när man beställer spis.

  Två alternativ att välja mellan:
  1. Returnera spisen och byt till samma model men med perilex stickkontakt monterad från fabrik. Då får du trefas 400v drift av plattorna, dvs lite snabbare plattor.

  2. Tillkalla en elektriker som kontrollmäter uttaget och monterar en perilex Stickpropp på den lösa sladden från spisen. Då riskerar du inte skador/brand. Men får något långsammare plattor.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.