Byggahus.se

Ny tjänst ska minska elolyckor

 1. H
  Medlem · Nivå 9
  Jag menar att det är vettigt att personal på ex Jula, Biltema mfl inte ger råd om hur kunden kan göra för att koppla el just för att det kan gå väldigt illa om det görs fel. Det tycker jag att de ska hålla sig ifrån även om de har tillräcklig kunskap för att kunna svara på kundens frågor och det är för att som säljare så kan man aldrig veta om kunden verkligen förstår hur de ska göra. Men att de ska få sälja elmaterial och till viss del hjälpa kunden att välja rätt material tycker jag att de ska få fortsätta göra.
  Precis som du säger så tror inte jag att de kunniga hemmapularna är ett problem då de är noggranna och tar reda på hur saker ska göras. Så de vet redan vad de får och inte får göra så koppla säkert kommer inte få dem att sluta koppla. De hemmapulare som kan vara ett problem är de som inte kan, men tror att de kan och inte bryr sig om att ta reda på hur saker sk kopplas. Men jag skulle tro att det är en förhållandevis liten del av alla hemmapulare och inte heller de kommer bry sig om vad koppla säkert-guiden säger. Så guiden känns verkligen bara som ett försök att få folk att tro att ELSV jobbar för att minska antalet elolyckor när de egentligen bara försöker säkra sitt skrå
   
  • Laddar…
 2. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 21
  Och som ett brev på posten verkar IN lanserat detta idag:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-6-9_11-5-51.png

  https://www.in-eltest.se/sjalvtest/

  Alla annonser på byggahus är denna för mig just nu :crysmile:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-6-9_11-10-51.png

  0-2: Grattis! Du har troligtvis en säker elanläggning.
  3-8: Ganska bra, men du bör överväga ett IN Eltest
  9-13:OBS! Du bör snarast genomföra ett IN Eltest. Kontakta din elinstallatör.

  Jag noterar att det är tre poäng om man pillat med elen själv, men ingen fråga om någon annan pillat på elen. Detta är också den högst poängdrivande faktorn.
   
 3. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Självtest_IN_ELTEST.png

  Så fyllde jag i testet. men jag ser redan att du fyllde i fel i sista frågan, för som riktig hemmapulare kontrollerar man sitt el-system hela tiden.
  Det blir såklart inte en certifierad kontroll, men det var inte frågan :)
   
 4. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 21
  Det var bara för att illustera viktningen av poängen. ;)
   
 5. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  "OBS! Du bör snarast genomföra ett IN Eltest. Kontakta din elinstallatör."

  Enligt en skylt på elanläggningen ska jag ringa nummer 37 till Barkhyttans Eltjänst, men det verkar inte funka...
   
 6. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 21
  Men det är en väldigt spretig hemsida:
  Det är liksom en blandning av "El är livsfarligt!" och "titta vi kan hjälpa dig få bättre elkomfort" (vad är elkomfort egentligen?!)

  Sedan är där lite beskrivning över "Produkter" där vi blandar förhålladevis djupgående info om Jordfelsbrytare för att sedan gå in på någon konstig detalj om potentiella ESD-skador på integrerade kretsar.

  Andra saker man kan notera är att man bör se över dimensioneringen av sin anläggning om man skaffar larm. :thinking:
   
 7. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Att det inte sticks i fingrarna när man vill tända ljuset?
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Nivå 9
  Med tanke på att en elanläggning som är äldre än 10 år ger 2 poäng och ett enda poäng till ger resultatet "ganska bra" så låter det nästan som att de tycker att man ska göra om hela sin anläggning med 10 års mellanrum... :thinking:
   
 9. T
  Medlem · Nivå 11
  Det är tydligen ganska vanligt med fulel på flygplatser enligt elsäkerhetsverkets reklamkampanj på Instagram.. Eller hur ska man tolka det?
  Logga in för att se filmer.
   
 10. L
  Medlem Nivå 2
  Jag har precis samma tanke. Det jag dessutom kan tycka är lite lustigt med nuvarande system är att en lekman t.ex får byta ett befintligt uttag men inte installera ett nytt uttag tre meter längre bort. Då menar de som försvarar systemet att lekmannen inte kan bedöma ifall kretsen blir för lång. Resultatet blir då att lekmannen förlänger kretsen med en tre meter lång skarvsladd istället och kretsen borde därmed bli lika mycket för lång som om en fast installation gjordes...
  En annan lustig grej med nuvarande system är ju att den som står för behörigheten på en firma egentligen aldrig behöver ha varit yrkesverksam som elektriker...