Byggahus.se

Ny Smeg induktionsspis låter ngt fruktansvärt

 1. R
  Medlem · Stockholm · 37 inlägg

  Rutilus

  Medlem
  Som rubriken antyder: vi kopplade precis in vår nya Smeg SSK92IMX8, och testade med några olika kastruller (alla anpassade för induktionsuppvärmning). Men, det ljud som ljuder kan omöjligt vara acceptabelt, eller? Såhär låter det:

  Vi har ännu inte kunnat kontakta smegs kundtjänst pga stängd support, men jag tänkte slänga ut frågan till någon som ev kan säga bu eller bä. Fel på spisen? Ngt fel i husets elförsörjning generellt? Eftersom jag inte kan ett jota om just el kan jag inte bedöma om vi har något övergripande vi borde kolla.
   
 2. [SH]
  Elektroniktokig · Uppsala · 388 inlägg

  [SH]

  Elektroniktokig
  Vad är det för kokkärl? Att det funkar på induktion är inte samma sak som att det är tyst på en induktionshäll? Testa en gjutjärnspanna och se om den låter likadant. Skulle tro att det som orsakar ljudet är hur det magnetiska skiktet är konstruerat i kärlet, det har troligen inte alls med spisen att göra.
   
  • Laddar…
 3. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 2 175 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Eller så provar man kärlen på en annan spis helt enkelt.
   
 4. R
  Medlem · Stockholm · 37 inlägg

  Rutilus

  Medlem
  Den större kastrullen (som lät värst) är en Anders Petter-historia med induktionsmärkning i botten. Provade nu med en gjutjärnsgryta, och ljudet var märkbart tystare. Vi kan ju inte byta ut alla kärl till gjutjärnshistorier, och om det nu *är* skillnad i fabrikat, så vill man ju veta om något märke funkar bättre med just vår spis.
   
 5. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 2 175 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Gjutjärn är ju inte alltid optimal att tex steka på om man har induktionsvärme.
  Ojämn värme är ett vanligt fenomen.
   
 6. [SH]
  Elektroniktokig · Uppsala · 388 inlägg

  [SH]

  Elektroniktokig
  Gjutjärn funkar hur bra som helst på en induktionshäll. Får du ojämn värme har du antingen en dålig häll eller också gör du helt enkelt fel.

  Värm stekpannan på medelvärme i 5-10 minuter innan du ska steka så att den är genomvarm och sedan drar du eventuellt på lite extra i samband med att du lägger i det du ska steka. Har stekt med gjujärn på induktionshäll i 15 år och det funkar riktigt bra.
   
 7. [SH]
  Elektroniktokig · Uppsala · 388 inlägg

  [SH]

  Elektroniktokig
  Kolla med någon butik om det är öppet köp på kokkärlet även om du ställt dem tomma på hällen och värmt upp lite grann..? Har själv rostfria kärl från Tefals första serie med Jamie Oliver och de är bra men säljs inte längre... Culimat har en serie rostfria kärl i samarbete med Mathias Dahlgren och de har jag ett par av som presterar fint och inte surrar en massa.
  Har läst en del som säger att Ikeas finaste kokkärl är riktigt bra men har ingen egen erfarenhet av dem.
   
 8. R
  Medlem · Stockholm · 37 inlägg

  Rutilus

  Medlem
  Ja, tack. Får kolla runt. Alla kärl jag testat hittills är ju kärl vi haft på vår förra, vanliga spis. Vore onekligen bra om man 1.) kunde hitta någon trovärdig listning på induktionssäkrade kärl och 2.) bringa klarhet i om det är skillnad på ett kärl på induktionsspis X vs induktionsspis Y. (Märkningen undertill på kärlen verkar ju vara missvisande, to say the least)
   
 9. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 12 457 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Öppet köp eller inte men är de nya skulle jag bara reklamera dem som trasiga då de "avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta.".
   
 10. A
  Husägare · Kalmar Län · 13 250 inlägg

  AndersS

  Husägare
  Vid vilken effekt låter den?
  Full effekt ev. "boost" läge låter många hällar med vissa kastruller.
   
 11. R
  Medlem · Stockholm · 37 inlägg

  Rutilus

  Medlem
  Med Anders-Petter-traktörpannan börjar den tjuta direkt vid nivå 1 (av 9). Boost-läget låter lika illa. Vet inte vilken effekt mätt i Watt som de olika lägena markerar, men det är alltså direkt. Den mindre (helt nya) kastrullen, också Anders Petter, låter som man hör lite mindre, men börjar också tjuta direkt.
   
 12. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 2 175 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Gjutjärn är sjukt bra på att absorbera de induktiva "strömmarna", kanske lite för bra.
  Gjutjärn är ett knepigt material som inte är lika homogent i sin sammansättning, det är oftast mer eller mindre kristalint.
  Det är många som rapporterar om att de får ojämn värme när de steker tex pannkakor på gammla klassisla gjutjärnspannor på sin nya dyra ineuktionsspis.

  En vän jobbar med service/rep på Siemens/Bosch och i de kurser de går på regelbundet undervisas att gjutjärn inte alltid fungerar bra ihop med induktion. Trots att det har mycket goda magnetiska egenskapwr.

  https://www.testfakta.se/sv/article/gjutjarnspannorna-steker-ojamnt-pa-induktionshallen
   
 13. [SH]
  Elektroniktokig · Uppsala · 388 inlägg

  [SH]

  Elektroniktokig
  Den berättar enbart att kärlet blir varmt, inte hu
  Har 15 års erfarenhet av att sälja (och supporta köpare av) induktionshällar och vill fortfarande hävda att gjutjärn funkar utmärkt om man gör rätt. Lite som Testfakta skriver, pannorna ska värmas långsamt på lägre temperatur. Har en Siemens-häll nu och steker pannkakor och plättar med riktigt gamla laggar och har nyare stekpanna och grillpanna i gjutjärn som funkar utmärkt bara man ger dem tid.

  När någon har problem med att pannkakor blir fläckvis brända beror på induktionshällen beror det på att de stressar. Värmer pannan på max (förhoppningsvis inte booster) eller 70-80% av max så värmen hinner aldrig fördelas jämnt. Lär känna dina kokkärl och försök förstå lite av hur din häll funkar - om folk gjorde det skulle de ha trevligare stunder vid spisen.

  Måste få dela med mig av ett citat från testfaktas test angående varma handtag:
  "Lägst temperatur på handtaget uppmättes på Ronneby bruks panna i gummi." - undrar mest hur bra man steker i panna av gummi... :thinking::)
   
 14. R
  Medlem · Stockholm · 37 inlägg

  Rutilus

  Medlem
  Fattar. Men, kan ändå inte låta bli att tänka att det ju är att skarva rejält gentemot slutkonsument. Om t ex kastrullen skulle vara märkt med en stämpel som indikerar att "du kan använda denna tingest att slå i en spik med", så _funkar_ det ju, men det är rätt omständligt.

  Om du sålt induktionshällar i 15 år så sitter du säkert inne med information om vilka pannor & kastruller som faktiskt funkar. Kan du lotsa mig rätt i märkesdjungeln? Och följdfrågan blir naturligtvis: är det så att en kastrull låter mindre på en spis av märke X jämfört med märke Y? (dvs, även om någon säger att "BrandMaster2000-kastrullen är snortyst" så kanske samma kastrull skär sönder trumhinnorna på mig vid min Smeg?)
   
 15. electroluxaren
  Medlem · - · 10 624 inlägg
  ofta beror det på att gamla gjutjärnskärl inte är jämntjocka i botten
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.