Byggahus.se

Ny övervåning synpunkter på planritning

 1. J
  Medlem Nivå 3
  Ska bygga en ny övervåning på huset, får bara bygga 1,5 plan så det blir 38 graders taklutning med två stora takkupor. Yttermåtten på huset blir 8,4 x 15 m (ska byggs ut 3,5 m i båda plan).

  Efter att ha gjort ett eget förslag på planritning har vi tagit hjälp av en arkitekt.

  Här är arkitektens första förslag samt det förslag jag gjorde som arkitekten har utgått lite ifrån.
  Vill gärna ha synpunkter?

  Tack på förhand!
  Jonas
   
 2. J
  Medlem Nivå 3
  • Laddar…
 3. J
  Medlem Nivå 3
  Eftersom det är dåligt med respons skriver jag lite av de tankar vi har själv sålänge..

  De tankar jag har med ritningarna/bilderna är dels att jag skulle vilja ändra om placeringen av saker i badrummet uppe. Tror inte det blir snyggt med Dusch, toa och badkar på en rad där man kommer in. Ett alternativ då skulle kunna vara att flytta tex badkar till utanför bastun och flytta ner toan lite nämre fönstret för att få lite mer luft.

  Sedan en annan tanke jag har är hur vi ska göra med fönstren på kuporna. Vilka fönster vi ska ha i badrummet, eftersom kupan är på mitten av huset och de blir mycket symmetri i en sådan undrar jag om det inte är snyggare att göra vanliga fönster där med så som på andra sidan, möjligen att man minskar ner till två fönster som är centrerade. Det vi får tänka på bara i så fall är så det inte blir för mycket insyn.
  Toa-fönstret på nedervåningen är runt också, de har arkitekten missat att rita ut på fasadritningen.

  I kupan in mot gården blir de ryggåstak och därför vill vi ha fönster i vinkelspetsen såsom fasadritningen visar. Det vi däremot funderar över är om vi ska ha ett halvmåne fönster istället för två vinkelfönster som ritningen visar.

  /Jonas
   
 4. Z
  Medlem Nivå 5
  Det enda jag reagerar på är att det känns som man kommer rätt in i badrumsdörröppningen när man kommer upp för trappan. Går det inte att flytta den dörren?
   
 5. J
  Medlem Nivå 3
  Ok, a tänkte på det jag också.
  Men tror den blir svår att flytta, för jag tror inte den får plats till höger om murstocken (den som är till vänster om dörren). För murstocken är egentligen bredare än vad bilden visar, den är 1 meter bred, vet inte varför den ritades in så liten.

  Men sålänge folk lär sig stänga toadörren bör det väl inte vara något problem att ha den precis vid trappan?
  /Jonas
   
 6. G
  Medlem · Nivå 14
  det är inte frågan om att stänga badrumsdörrar. Problem kan bli när man öppnar och någon annan är på väg upp och får en dörr i näsan och rullar nerför trappan....
  gaia
   
 7. Z
  Medlem Nivå 5
  Så murstocken är så bred så dörren får alltså inte plats på andra sidan? Där tvättställen är nu.
   
 8. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Kanske är en ide att ha en skjutdörr till badrummet?
   
  • Laddar…
 9. H
  Medlem Nivå 5
  Varför ha 2 handfat i badrummet? Flytta dörren längre bort från trappen och ta bort ett handfat. Det är onödigt lyx och dyrt att ha 2 handfat. Tyvärr så är man inte i badrummet så mycket under dygnets 24 timmar och det är opraktiskt i vardagens rutiner/beteende. man slösar dessutom mer vatten vilket inte är så bra för miljön att spola en massa vatten från 2 handfat. Satsa istället på de rum ni vistas mest i under dagtid och kvällstid. Blir det trångt i badrummet med ett handfat så får man väl planera och vänta på sin tur i familjen och lära sig att ta hänsyn. Nu kanske jag är dömande nu i ert beteende av badrummet då jag inte har en aning om hur era liv ser ut i badrummet ...

   
 10. H
  Medlem Nivå 5
  Ta bort bastun, onödigt lyx tycker jag och hur mycket tid kommer ni sitta i den egentligen när det finns andra viktigare saker i livet... nu är jag kanske hård igen....
   
 11. M
  Moderator · Nivå 18
  Som medlem av Bastuns Befrielsefront måste jag be att få protestera ;)
  Saknar Bastun från föräldrahemmet något fruktansvärt
   
 12. K
  Tillbyggare Nivå 10
  Usel lösning för att komma från en arkitekt.
  Om ni flyttar handfaten mot duschen så kan ju dörren komma i hörnet, öppnas inåt och nås från de två sovrummen längst till höger. Diskretare öppning relativt allrummet dessutom och ingen störande dörr just vid trappan som påpekats.
  Flyttar man sedan duschen eller badkaret till bastusidan så kan ni ju få en egen dörr till stora sovrummet via dressing room/klk. Många drömmer om en sådan lösning. ..
   
 13. Perk
  Medlem Nivå 4
  Ytterligare en aspekt på dörren vid trappan är att det är totalt livsfarligt om någon behöver gå på toan mitt i natten. Har själv toadörren placerad enligt er ritning och varit halvvägs nerför trappan ett par ggr när man har tröttmössan på sig...
   
 14. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Håller med om att det ser direkt olämpligt ut att ha dörren vid trappan sådär. Om den ändå ska vara där bör den gå in i badrummet för att minska riskerna. Vet inte om reglerna tillåter det? Försök få plats med den där tvättställen är istället.
  Tvättställ borde väl gå att ha framme vid fönstren/skåpraden? Vad gäller insyn funkar det jättebra att klistra på sån här halvgenomskinlig platsfolie, slät eller mönstrad, på nedre delen av fönstren.

  Ser också som du själv är inne på riktigt skumt ut att ha toan mellan dusch och badkar, vart ska man ha pappret?
  Toan bör vara i ett hörn, alternativt sätter man upp en mellanväg (helhög eller halvhög). tycker jag, så att det skiljer av lite.
   
 15. J
  Medlem Nivå 3
  Tack för synpunkter.
  Ursäkta jag inte svarat..men har en ganska bra anledning, då vi fått tillskott i familjen för en vecka sedan :)

  Jag har i alla fall kommit fram till att jag inte vill sätta arkitekten i mer jobb (pengar) just nu då jag är lite osäker vilka mått jag kommer att ha och jobba med. Varit rätt svårt att mäta in var murstock och trapp kommer att hamna, då mycket prylar och kanske framförallt snedtaket gör de svårt att mäta in.
  Därför kommer jag anlita byggfirma som bygger skalet och utvändigt på övervåningen, Eftersom jag sedan planerar göra allt invändigt själv så kan vi fila på detaljerna på planlösningen när skalet är färdigbyggt.

  Återkommer då med ett nytt förslag, då med omöblerat porslin och lite flyttad dörr.
  Kommer dock ta tid då bygget inte är tänkt att starta förrän om ett år.
  Måste bygga ett stort förråd att ha alla saker i under byggtiden först :)
  /Jonas
   
  • Laddar…