Byggahus.se

Nu blir det en mer byggvänlig bostadspolitik

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 3 255 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Ulf Kristerssons regering har bred majoritet i den nya riksdagen för att förenkla byggreglerna, underlätta snabbare tillstånd och öka byggandet av strandnära bostäder. Oense är de fyra partierna bara om ränteavdraget och marknadshyror.

  Du kan läsa artikeln här: Nu blir det en mer byggvänlig bostadspolitik
   
  • Laddar…
 2. F
  Medlem · 1 inlägg

  Freddie Åkerblom

  Medlem
  När man läser din artikel, kan man ganska enkelt fastslå att ” den nya regeringen ” ser till att klyftorna ökar, de som har möjlighet får bättre enklare regler, medans hyresgästerna inte får så mkt. Traditionell konservativ politik i en blå regeringen. Man vet man har dem i alla fall. Undertecknad tror inte på ett ökat byggande, tyvärr det leder till ett minskande av byggandet, men som sagt gynnar de som har råd. Grattis !
   
 3. es.suhaggyB
  Lösvirkesbyggare · Västmanland · 273 inlägg

  es.suhaggyB

  Lösvirkesbyggare
  På vilket vis gynnas de som har råd, utveckla gärna?
   
 4. A
  Medlem · stockholm · 1 400 inlägg

  atomlab

  Medlem
  Och framförallt vad är det som hyresgäster fått dom är så extravagant nu under de senaste 8 åren?
   
 5. V
  Medlem · 12 inlägg

  Visorna

  Medlem
  ”Förenkla byggreglerna” är så jäkla bortkastat. Som någon som arbetar med byggreglerna varje dag: de är inte så himla komplicerade och de finns i mångt och mycket för att skydda konsumenterna mot dåliga lägenhet och hus. De flesta lägenheter som byggs byggs på minimumkraven ändå, så sänks kraven kommer lägenheterna direkt bli sämre. Att det är bostadsbrist i 200 av 240 kommuner gör att priserna för lägenheterna kommer att hållas uppe oavsett kvalitet på lägenheten. Alltså, mer vinst för lägenhetsförsäljarna, lika höga priser för oss.

  Att förenklade byggregler skulle skynda på byggandet är också ljug, DN gjorde en undersökning för några år sedan om hur lång tid det tog mellan att en byggherre fick tillgång till mark tills att det stod ett färdigt hus, surprise surprise så vad 1/3-del av tiden att byggherren bara satt på tomten och väntade, för att det inte ska komma ut för många lägenheter samtidigt och öka utbudet. Ökat utbud leder till större konkurrens och helt plötsligt skulle det straffa sig att ha dåliga lägenheter.

  Förenklade byggregler kommer inte skapa ”byggvänlig bostadspolitik”. Det kommer bara skapa större vinstmarginaler för entreprenörerna i byggbranschen.
   
 6. es.suhaggyB
  Lösvirkesbyggare · Västmanland · 273 inlägg

  es.suhaggyB

  Lösvirkesbyggare
  Alltså det finns ju en hel del som blivit överkurs i BBR den du sta tiden, bl.a klimatdeklarationen som känns jäkligt överdrivet. Nu gäller ju inte klimatdeklarationen villabyggare och det är nog inte dom man riktar sig till heller med med förenkling av BBR men faktum är att det är ganska invecklat att byggs en villa också i dag och mer eller mindre omöjligt om du inte anlitar en husleverantör eller ett knippe konsulter.
   
 7. V
  Medlem · 12 inlägg

  Visorna

  Medlem
  Att det skulle vara överdrivet är inte min bild. Klimatdeklarationer är kanske det enskilt viktigaste byggbranschen kan göra för hållbarhetsomställningen. I princip alla av aktörerna i branchen ställde sig positiva till införandet. Kolla på remisssvaren här. Idag finns finns enkla verktyg för att göra det, typ OneClickLCA och boverket står för klimatdatabasen. Och enklare kommer det att bli när efterfrågan ökar.

  Dessutom finns det mängder av undantag när man slipper göra det, kanske främst alla byggnader man bygger som privatperson. Så individer behöver inte ta tag i detta. Även ekonomibyggnader och industribyggnader är undantagna. Så i princip är det stora lägenhetsprojekt, kontor, offentliga byggnader, handelsbyggnader etc etc. som påverkas, och de har inga problem att genomföra detta. Det är en minimal kostnad i sammanhanget.
   
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 089 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Men det är ju den etablerade byggbranschen som är del av det korporativistiska eländet.

  Det som behövs är helt nya konkurrerande företag som kan slå ut de gamla ineffektiva byggföretagen. Troligen byggföretag från andra länder. Nya företag hindras av regelverk och administrativa rutiner eftersom de saknar den kompetensen (för att de är nya och utlänningar). Den etablerade byggbranschen kan regelverk och administrativa rutiner och skyddas därmed mot de nya konkurrenterna.
   
 9. S
  Medlem · 44 inlägg

  Söderslätt

  Medlem
  Det kanske inte är ett större moment sett för sig, men när man lägger i hop alla små delar så blir det plötsligt en mängd olika rapporteringsskyldigheter och pålagor. Generellt sett.

  Jag ser inga problem i att en nya regering tar ett föredömligt samlat grepp och översyn över reglerna. Det är behövligt med jämna mellanrum. En mängd olika regeringar lägger under många år till olika regler och pålagor som speglar dagspolitiken eller olika partiers favoritfrågor. Många år senare står man med ett lapptäcke av regler som ofta får oväntade effekter ingen övervägt när de instiftades.

  Men ännu vet vi ju inte vad een eventuell ny regering kommer presentera för bo och byggpolitik.
   
 10. S
  Medlem · Stockholm · 911 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Byggreglerna är oftast bra och skyddar konsumenter mot företag vars enda mål är maximal vinst och därigenom tar genvägar. Däremot tycker jag att man borde kunna få "standardiserade" hus som godkänns på ett ställe och sen kan "rullas" ut i hela Sverige utan att varje hur måste detaljgranskas. Detta borde kunna sänka avgiften något. Sen tycker jag att man borde kunna göra något åt vissa avgifter. Idag kostar det som exempel ca 20000 i bygglovskostnad för att bygga ett garage eller carport på 30 m2 här i Nacka. Jag tycker det är svindyrt och kommer utgöra kanske 10-20% av hela garagets kostnad.

  Vad gäller ränteavdraget är det såklart lite märkligt, men jag tycker inte att man kan dra undan mattan för belånade husägare genom att sänka eller ta bort det. Däremot kanske man skulle kunna trappa ner det genom att sänka det för nya lån eller nått? och kompensera med höjt grundavdrag
   
  • Laddar…
 11. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 8 998 inlägg

  FairlanePremiumikon: Hand

  Medlem
  Nya regeringen är inte klar än och vad den kommer göra i praktiken återstår att se. Kanske ligger förändringar i bostadspolitiken i det som prioriteras först i nuvarande läge.

  Rubriken är helt enkelt lite tidigt ute tycker jag. Kanske borde bytas ut till "Med ny regering finns en viss sannolikhet för en en mer byggvänlig bostadspolitik inom några år", för "nu" vet jag inte om jag håller med om.
   
 12. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 7 185 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  På tal om regeringsbygget, är det någon som vet var/om listan med krav som SD ställde på M för att stödja en blå regering, finns tillgänglig att läsa?
   
 13. es.suhaggyB
  Lösvirkesbyggare · Västmanland · 273 inlägg

  es.suhaggyB

  Lösvirkesbyggare
  Jo visst ”som man frågar får man svar” brukar det ju så vacker heta, ingen av dom tillfrågade behöver ju bära kostnaden i slutänden.
  Vi har redan i dag i projekten allehanda specialistkonsulter som i mångt och mycket är kontenta av de krav som finns i BBR och jag tycker många gånger att man faktist missar målet. Ta en vanlig dörr t.ex. som många gånger både har skyddskrav, ljudkrav, brandkrav, tillgänglighetskrav, AFS-krav och gärna också larm och passer, någonstans kan man man ju tycka att det gått för långt när det blir så avancerat att regelverken knappt är tillämpliga med varandra. Miljödeklarationen må ha många undantag men för den som inte undantas så är min uppfattning att det tillför minimalt för miljön och slutänden vara blir en extra kostnader i projektet som slutkunden får bekosta.
   
 14. H
  Medlem · 373 inlägg

  Hullefar

  Medlem
  Ja alltså förenklade byggregler leder till sämre hus/lägenheter. Mer strandnära bebyggelse är kul för rika men mindre kul för oss andra som blir utestängda. Marknadshyror är inte kul för någon annan än rika som äger hyreshus.

  En moderatledd regering som endast prioriterar rika? Vilken chock! Varför kan de inte vara ärliga bara och säga "Vi vill prioritera rika människor, det är vårt mål och all vår politik strävar efter att förenkla och underlätta livet för bemedlade personer". De var ärligare förr när de hette Högerpartiet och uttryckligen värnade om "borgarna".
   
 15. es.suhaggyB
  Lösvirkesbyggare · Västmanland · 273 inlägg

  es.suhaggyB

  Lösvirkesbyggare
  Är är man ”rik” då?
  En förenkling av tegelverket behöver nödvändigtvis inte betyda försämring.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.