Byggahus.se

Novis(er) behöver hjälp. Tack

 1. H
  Bannad · Östergötaland · 223 inlägg

  Hopplunda

  Bannad
  Tänkte lägga lite klinkers i hallen, under spånskivan och plastmattan så ligger det någon slags betonggolv som ser ut som det är tjärat. (lite asfalts typ) Nu är frågan om det går att lägga klinkers direkt på det? Sen kommer jag att fortsätta med trägolv efter klinkersen, något att tänka på?

  Alla tips är välkomna för jag är en riktig novis. Ni får gärna förklara hela arbetsgången :) Har rivit ur det gamla golvet. Jag kommer att vilja måla trägolvet sen, funkar det bra att måla direkt på obehandlat låt oss säga furu eller granplank.
   
 2. H
  Bannad · Östergötaland · 223 inlägg

  Hopplunda

  Bannad

  Re: Novis(er) behöver hjälp. Tack

  Ingen här som vet?
   
 3. D
  Medlem · Västra Götalamd · 56 inlägg

  Dantotsu

  Medlem

  Re: Novis(er) behöver hjälp. Tack

  Krävs nog lite mer information. Men om jag förstått det rätt så låg plastmattan på ett flytande renoverings golv av spånskiva, kanske ca 7mm tjockt. Under detta spånskivegolv har du nu ett betong golv med ett gammalt asfaltslim? Är detta rätt uppfattat?

  Om det är ett betonggolv så är det stumt nog att lägga klinker på. Huruvida du skall ta bort asfaltslimmet är det att föredra. Detta eftersom det svarta i limmet kan "vandra" igenom fogen och om den är ljus så kan det slå igenom. Du kan också gardera dig genom att lägga på en migrationsspärr som hindrar detta genomslag. Du kan efter denna spärr lägga en tunn avjämningsmassa för att få ett jämnt underlag.

  Golvet går att måla, om du har kvist i golvet borde du kvistförsegla. Dvs. lägga på ett medel på varje kvist. Annars kan du få ett gult genomslag i färgen. Detta har färghandeln koll på. Det finns speciell golvfärg du bör använda.

  Lycka till!
   
 4. H
  Bannad · Östergötaland · 223 inlägg

  Hopplunda

  Bannad

  Re: Novis(er) behöver hjälp. Tack

  Ok, tack för svaret! Om det är någon slags lim kan jag inte svara på. Spånskivan var inte limmad iaf. Betonggolvet ser ut som klinkers med fog i första anblicket, men känner man och tittar noga så ser man att det är nån asfaltstyp betong med "fake" fogar. Det är rutigt.

  Skarv mellan trägolvet och klinkers, skall det oxå vara stumt? Inga risksr att det släpper? om klinkers är stumt och trägolvet är lite rörligt.
   
 5. D
  Medlem · Västra Götalamd · 56 inlägg

  Dantotsu

  Medlem

  Re: Novis(er) behöver hjälp. Tack

  Det låter som om spångolvet låg flytande. Vad det är som ligger under spångolvet vet jag inte, blev inte så mycket klokare av ditt inlägg. "fake" fogar låter lite intressant?! Du är helt säker på att det inte är gamla vinylplattor från 40- eller 50-talet? Hursomhelst, när du är helt 100 på att det är ett stumt underlag så kan du lägga klinkers. Lägg på en migrationsspärr för säkerhets skull!

  Mellan klinkers och trägolvet skall det vara en rörelsefog så att trägolvet kan röra på sig. Detta eftersom det på sommaren ofta sväller och på vinter drar ihop sig pga. värmeväxlingar och skillnader i luftfuktigheten. Rörelsefogen bör vara 1mm per meter golvbredd, så är golvet 5m brett skall rörelsefogen vara 5mm. Ändträet rör sig i mindre utsträckning men använd samma regel ändå så är du säker.

  Övergång mellan klinker och trä kan du tex. använda en skena (aluminium, mässing, finns i olika nivåer och modeller). Du kan även lägga en mjukfog i rörelsefogen, nackdelen med detta är att fogen kan bli tråkig efter en tid. Men fördelen är att skarven nästan kan bli osynlig.
   
 6. C
  Medlem · 190 inlägg

  Cockaby

  Medlem

  Re: Novis(er) behöver hjälp. Tack

  Så där såg det ut under vårt köksgolv nu när vi skulle lägga klinkers i köket. Med skillnaden att detta asfaltslim hade använts för att limma fast lummpapp ovanpå så det var helt hopplöst att få bort.

  Vi frågade flera olika lekmän som experter vad som gällde vad gällde borttagning. Hälften tittade på oss och hade aldrig hört talas om något liknande och andra hälften sa att man var tvungen att ta bort det för tjäran är oljebaserad och då skulle inte fixen fastna ordentligt utan lossna efterhand. Så vi hyrde en slipmaskin och slipade bort det, vilket som sagt var smått plågsamt.

  Vår granne renoverade sitt kök samtidigt och hade samma konstruktion i sitt kök. När han var hos golvfirman och frågade om det så svarade de att det borde räcka med att lägga på en primer på tjäran och sen bara lägga klinkersen. nu var det visserligen bara 3 månader sen men det har inte lossnat för honom än... Men får erkänna att när han berättade det två dagar efter att vi hade slitit med att slipa golvet så var man lite småkluven i huvudet om man önskade att det skulel hålla för honom eller inte...
   
 7. K
  Medlem · Kronoberg · 9 inlägg

  klrz

  Medlem

  ett par år senare...

  Undrar hur det håller för din granne? står inför samma dilemma nämligen....fräsa bort skiten eller inte inför klinkers i källaren.....
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.