Byggahus.se

Nockbräda

 1. S
  Medlem · 80 inlägg

  Sven2

  Medlem
  Jag håller på med takläggning och skall montera en ny nockbräda vilken bör vara 32mm tjock (enligt Mjöbäckspannan), samt 170mm hög.

  1. Spelar det någon roll om brädan är 45mm tjock?

  2. Taket är råspontat och från nocken ser man spetsarna på takstolarna i en c:a 50mm bred springa mellan råspontens övre brädor. Förslag önskas på metod för stadig infästning.
   
 2. H
  Medlem · 1 106 inlägg

  Re: Nockbräda

  Är väl inget fel med 45 mm istället för 32, dock så borde den tjockare behöva vara aningen lägre för att nockpannorna ska ligga rätt.

  Jag sågade av översta toppen på takstolarna så att nockbrädan stod stadigare och skråspikade nock"brädan" (i detta fallet 41 mm tjock),
  borde väl bli jättebra om springan i nock är 50 mm.

  Jag spikade upp några stumpar strö och bärläkt och provlade ett par pannor inklusive nockpannor direkt råsponten var på för att kunna mäta hur hög nockbrädan ska vara, ett tips kanske ? (.......speciellt kanske om man sågar bort en liten spets från takstolarna)
   
 3. S
  Medlem · Skåne · 428 inlägg

  sville

  Medlem

  Re: Nockbräda

  Verkar inte bra att takstolarna syns i nock. Där ska man ha råspont hela vägen upp samt papp som täcker.
  Angående nockbrädan så har jag ofta satt en 1" bräda där.
   
 4. H
  Medlem · 1 106 inlägg

  Re: Nockbräda

  Jag monterade nockbräda före papp och drog upp pappen på nockbrädan, tror t.o.m att jag vek över pappen från bägge håll.
   
 5. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 27 909 inlägg

  MathiasS

  Medlem

  Re: Nockbräda


  Så gjorde jag med - nockbrädan spikades direkt på takstolar/råspont (för så såg det ut tidigare) och sedan vek jag upp pappen 15cm på var sida om nockb. Sist la jag en våd över nock.
   
 6. lastkaj
  Medlem · 1 395 inlägg

  lastkaj

  Medlem

  Re: Nockbräda

  Jag har råspont hela vägen upp så att takstolarna täcks helt. Det blev en del hyvlande innan jag fick till det. Därefter har jag papp, på pappen har 45x70 som nockbräda som jag har fräst ett spetsigt spår i botten på. Därför passar den på nocken. Därefter har jag skråspikat nockbrädan
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem · 119 inlägg

  SittinDuck

  Medlem

  Re: Nockbräda

  Hej!

  Det blir ju ingen belastning så någon superstabil infästning behövs ju inte. Det viktiga är att du får nockpannan att liga an mot nockbrädan OCH de vanliga pannorna.
  Duger gott med att skråspika nockbrädan direkt uppe på "nockspetsen". Lite planing med såg/hyvel på nockspetsen gör det lättare att balansera brädan.

  Gör sedan som ovan sagda, täck med papp.
   
 8. S
  Medlem · 80 inlägg

  Sven2

  Medlem

  Re: Nockbräda

  Kikade lite på Mjöbäckspannans infästningsbeslag för nocken. Benders har något liknande. Det är en u-profil som brädan ligger i och plattjärn som går ner på varje sida om råsponten. Enligt läggningsanvisningarna kan man använda en vanlig bärläkt som nockbräda om man använder detta beslag. På Mjöbäckspannans beslag sitter u-profilen gängad på en skruv så att man kan finjustera den 1 cm. Priset är c:a 20:-/st.

  Synpunkter på detta???
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.