Byggahus.se

Nedgrävt betonggarage, hur bygga "tak"?

 1. S
  Medlem · 106 inlägg

  Savoy

  Medlem
  I vårt husprojekt planerar vi ha ett garage som är nedgrävt. Detta av både estetiska och praktiska skäl. Av de praktiska skälen är det viktigaste att vi kommer ha vår entré på taket av garaget. Vi vill skapa en miljö på taket som inte upplevs som ett tak, utan bara en förlängning av trädgården och på så sätt göra entrén naturlig. Detta innebär att vi kommer ha jordmassor på taket. Taket kommer bli ca 7.5x8.5m. Helst vill vi undvika stödpelare pga att garaget skall vara ett dubbelgarage (mer praktiskt utan pelare).

  Nu till mina frågor:

  1. Vi tittar på Peva profilplåt (liknande Plannjas lösning) att göra betonggolvbjälklag med. Med samma teknik tänkte vi oss göra taket. En del i den fuktsäkra takkonstruktion är att luta bjälklaget åt ena hållet. En undring är hur mycket man kan luta en yta som skall gjutas om man inte ska få problem med själva lutningen under gjutningen?

  2. Vi tänker givetvis klä in taket med någon fukttät massa, vad är lämpligt att använda här? Skall man även använda sig av t.ex. Platon för att få det ännu bättre?

  3. Vill ju givetvis ha en säker konstruktion när massorna ligger på taket. Självklart skall detta räknas på, men låter det orimligt att ha några decimeter (kanske ännu mer) sand/jord på taket?

  4. Är det någon som har erfarenhet av ett liknande projekt? Vad mer är viktigt att tänka på?
   
 2. D
  Medlem · 318 inlägg

  dymlingen

  Medlem

  Re: Nedgrävt betonggarage, hur bygga "tak"?

  Varför inte bara lägga trädgårdsplattor ovanpå taket så blir det som en uteplats.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.