Byggahus.se

Nedgrävd ovanmarkpool - någon som misslyckats med grunden?

 1. M
  Hobbysnickare Nivå 3
  Håller som bäst på att gräva ut för en ovanmarkspool. 6,1*3,7 ca blir poolen. Ska få ned den i backen ca 50 cm.

  Finns så många lösningar på underlag. Makadam, bergskross, stenmjöl, markdukar, isolering, konstgräs o s v. Kollat en del Youtubeklipp från pooltillverkare. Där har de bara packad jord med en underlagspresenning.

  Jag ska inte ha isolering under poolen. Poolen ligger i vindstilla söderläge på Öland och kommer ha överdimensionerad värmepump. Jag värderar att få ned den 5 cm mer i backen högre.

  Har grävt för ca halva poolen och det är lera/jord med mycket grus/kross i. Hårt som fasen att gå på. Inget vatten även när jag tar bort större stenar ytterligare 20 cm ned. Är det torrt nu så är det torrt typ alltid.

  Finns det någon som misslyckats med grunden? Nån ni hört om? Vad var felet då?

  Vill göra det bra nog. Inte överarbeta.

  Skulle det räcka med stenmjöl och en konstgräsmatta över? Eller ska man ha nåt mer under om det blir vatten i gropen tillfälligt vid skyfall? Jag har inte dränerat.
   
 2. S
  Medlem Nivå 8
  Finns ju hur många sätt som helst. En bekant lät en granne med traktorgrävare gräva ut gropen, 1,5 meter djup den fylldes sen med ca 1,5 dm makadam och på detta ställdes en typ av bjälklag i tryckt virke med inplastade skivor av något slag på, och högsdt upp grön altanmatta. På detta ställdes en ribbpool typ intex. De tyckte det var snabbast och enklast, vet inte ens om de paddade nämnvärt eller om de bara tryckte till makadamen med skopan.

  Oavsett vilket har den där poolen stått där nu i 4 år utan att ha satt sig alls. Märk väl att poolen kostade 12000 kr, men den är inbyggd i ett trädäck och ser ut precis som en "riktig" pool.

  Hade det varit en dyrare pool hade jag nog gjutit en platta med xps-isolering under. Men bjälklaget funkar förvånansvärt bra, tog dem ca 1 dag att bygga av 45x90-reglar (jag hjälpte till lite).

  /S
   
 3. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Det vanliga problemet, förutom att allt blir skevt och faller ihop, är nog att underlaget är för mjukt och man därför får hälavtryck i botten. Det är inte så roligt.