Byggahus.se

Nationalromantisk stil, behöver inspiration

 1. K
  Medlem Nivå 6
  Skall bygga fritidshus med möjlighet till fast boende i framtiden. Tomten finns redan, men jag har inte speciellt bråttom och vill bygga ett hus som jag verkligen blir nöjd med. I första hand är det den utvändiga designen jag funderar på.

  Jag vill bygga i jugend/nationalromantisk sekelskiftesstil, men med moderna detaljer. Svårt att förklara, men ännu svårare att få ner på papper. Det skall synas att det är helt nytt, men samtidigt ha klar vinkling mot de gamla villor som man kan se runt Stockholm tex. Det gäller att få det att fungera ihop, se modernt ut, men samtidigt gammaldags välkomnande. Den sterila, rätvinkliga byggnadsstil med sten, glas och rostfritt stål som är så vanlig på arkitektritade hus nu för tiden passar mig inte riktigt.

  Det hela försvåras av att jag tänker mig ett ganska litet hus, kanske 60m2 eller lite mer. Denna stil kommer annars mer till sin rätt på större hus anser jag. Jag skulle till och med kunna tänka mig ett litet torn, om det hade gått att få till utan att det tar över hela huset.

  Som en mindre variant av Villa Högudden ( http://www.lansmuseum.a.se/bild/1998/s98/l98008903s.jpg )skulle man kunna säga, men med mindre ornament och utsmyckningar, mindre storlek samt gärna mörkare färg. Kanske blågrå eller brun, gärna liggande träpanel. Det skall också smälta in i miljön, placerat på en bergknalle med stora lövträd nära inpå, ängsmark runt om och skogen längre bort.

  Jag behöver inspriation, är det någon som har bilder eller tips?
   
 2. T
  Medlem · Nivå 7
  Ett mycket tufft hus du länkar till.

  Tyvärr tror jag att det blir svårt att få till det på 60m2
  Mitt bästa tips blir i stället att titta på lusthus till sekelskiftesvillorna.
  Kanske ett åttakantigt hus med spetsigt tak och fönster från golv till tak i det kombinerade köket/vardagsrummet som vetter mot grinden/garaget?
  "Baksidan" kan vara mer normal, med fönster i träfasad.
  60m2 skulle ge en sida på ca 3m.
  Du skulle kunna ha en "övervåning", dvs en stege upp till ett "tornrum", där bara fönstren syns i det branta taket.
  Galen ide?

  / Fredrik
   
 3. K
  Medlem Nivå 6
  Ja, som sagt så är 60m2 inte tillräckligt för att göra ett hus av denna typ rättvisa. Men tanken på ett åttakantigt hus är inte dum, det tål helt klart att tänkas på. Skall leta efter bilder på liknande byggnader.
   
 4. B
  Medlem · Nivå 15
  Tänk trädgård! Prata med en duktig landskapsarkitekt, och berätta om miljön där du tänker dig ditt hus. Om du börjar i den ändan kommer du att anpassa ditt hus efter trädgården istället för tvärtom, och just detta är fundament i både jugend och nationalromantik. Ovalen och rektangeln är grundformer i jugend. Branta tak, höga skorstenar och vertikal hävd kännetecknar ofta "stilens" representanter. Och du ska veta att jugend i sitt historiska sammanhang var en politisk utmaning.

  http://www.antikvarlden.se/index.aspx?article=6307
  http://www.lansmuseum.a.se/byggnadsvard/visabild.cfm?in_bildnr=LD98-0178&in_idnr=205
   
 5. M
  Medlem Nivå 7
 6. Myrlejon
  Medlem Nivå 5