Byggahus.se

Någon som bytt inre fönsterbågens glas till energiglas, eller monterat extra ruta?

 1. Ludwig
  Medlem · Västra Götaland · 895 inlägg

  Ludwig

  Medlem
  Det beror lite på hur man räknar. Vi gjorde alla utom källarfönstren dvs 19 tvåglasfönster på två veckor som jag minns det, men då hade vi barnvakt som även servade med mat och fika! Bra med mor/farföräldrar. Vi hade lite av löpande band, så fort vi glasat ur fönstret slipades det ner, och levererades till "målningsstationen" vi byggde av bockar och stegar i vår gamla gödselstad under tak. Ja, den var tömd och rengjord sedan länge.. Sedan oljade och målades det där vilket var fint eftersom det också var bra tork så att säga. Vi kunde stryka en gång per dag. Glöm inte shellacken innan du kittar. Shellacken blandar du själv och det ska vara mycket shellack i spriten för att det ska bli bäst.

  Troligen hade det gått fortare i dag, vi lossade kittet med varmluftspistol (obs blöt trasa på glaset så det inte spricker när du värmer) eller ir-lampa vilken är mildare och värmer lite mer av sig själv när man ställt den på plats.

  Annars gäller bra skrapor, kittkniv och vi använde excenterslip med 80-kornspapper för att få det trärent. Våra bågar var dock bara oljade sedan 74.. Tämligen torra, men oljan gjorde susen. Vi blandade 50%färg, 25% rå linolja och 25% balsamterpentin som grundoljning för att vinna lite tid när de två slutstrykningarna skulle på. Ottossons kittvit på alla sidor utom utsidan där det är engelskt röd.
   
  • Laddar…
 2. M
  Medlem · 126 inlägg

  mhoglund

  Medlem
  Hade ni båda semester då? Grymt jobbat. Får se hur det blir i sommar. Någon långvarig barnvakt lär det ju inte bli med tanke på Covid
   
 3. Ludwig
  Medlem · Västra Götaland · 895 inlägg

  Ludwig

  Medlem
  Japp, semester eller föräldraledig.. Minns inte riktigt är väl sisådär 10-11 år sedan.. Men en fin sak vi fick prova på för några år sedan och det är hur najs det är att fräscha upp linoljefärg. Den röda hade blivit lite kritande efter kanske 8 år. Så, vad gör man då? Jo fram med en trasa och lite kokt linolja och gnid på så blir de som nya! Det tog väl max 2tim för frun att göra alla fönster med engelskt rött (dvs alla exkl källaren som ju är vita ) inkl fram- och bortplockning!
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.