Byggahus.se

Någon som byggt i Gbg regionen med OM - bygg som entreprenör?

 1. Nissens
  Medlem · 3 157 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Konstigt, jag ser inte en enda mening som är formulerad likadant....
   
 2. J
  Medlem · 25 inlägg

  John*5

  Medlem
  Eller hur? Har du skrivit dem själv?
  Lilka väl kamouflerar som vilken köpt Tripp advisor omdöme som helst.
   
 3. stefancrs
  Medlem · Västra Götaland · 1 927 inlägg

  stefancrs

  Medlem
  Va? Hela slutet är ju exakt likadant.
   
 4. Nissens
  Medlem · 3 157 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Vad snackar du om??? Jag har absolut inte gjort något av detta.... ser du spöken överallt?
   
 5. Nissens
  Medlem · 3 157 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Verkar som att texten är borttagen, så jag kan inte dubbelkolla...
   
 6. DixiePixie
  Medlem · 92 inlägg

  DixiePixie

  Medlem
  Nu verkar inlägget, skumt bara att flera inlägg försvann - både den som Linda och den som John*5 skrev.
  Undrar om det förs nån kontroll på Eniro om att det är äkta personer och inte troll som skriver? Eller är det som med trip advisor
  När vi var klara med markarbete (med en annan entreprenör) så fick jag på mejl en inbjudan från firman att lämna omdöme på reco.se. Passade på och läste omdömen om andra företag och det kändes ganska seriöst och trovärdigt det som folk skrev på den sidan. (Kan säga att vi var otroligt nöjda med grävfirman som gjorde markarbete)
   
  Redigerat 25 apr 21:20
 7. DixiePixie
  Medlem · 92 inlägg

  DixiePixie

  Medlem
  Hej,
  när vi byggde med så fanns inte totalentreprenad som alternativ, vi var inte så intresserade av det heller för den delen. Ska ni ha delad entreprenad: ett avtal med Anebyhus och ett annat med Om bygg eller ska ni ha ytterligare hantverkare för en del av arbeten? Jag har sett att om man bara har Anebyhus för materielleverans och Om bygg för entreprenad så fungerar det ungefär som totalentreprenad - de samordnar leveranser, sköter kontakt med Anebyhus om det är fellevererat osv. sånt som i vanliga fall vid delad entreprenad hade behövt att hanteras av byggherre.
  Även vid felavhjälpning hade Om bygg kontakt med Anebyhus. Det kan bli problematiskt ibland när man har två avtal och upptäcker fel i senare skede så har man två motparter som i värsta fall skyller på varandra och husägaren är den som blir lidande. När det väl lossnade i våra samtal med OM bygg angående felavhjälpning så har vi förstått att de har fått kämpa en del för att få hustillverkaren/trapptillverkaren att vara tydligare med hur deras produkter ska monteras för att undvika de fel som vi har fått i huset.
  Nåväl, lycka till med ert bygge, tveka inte att kontakta mig om ni har ytterligare frågor
   
  Redigerat 27 apr 05:51
  • Laddar…
 8. DixiePixie
  Medlem · 92 inlägg

  DixiePixie

  Medlem
  Jag har fått mejl ang inlägget här som blev borttaget - vet inte hur det fungerar, om inlägget blev anmält eller vad som hände... personen som skrev inlägget blev rätt så besviken över behandlingen för hon skrev det med bästa intentioner och ville dela med sig egna erfarenheter av deras husbygge.

  Jag välkomnar även positiva omdömen om Om bygg i den här tråden, det hjälper både nuvarande och presumtiva nya kunder att ta ställning till hur man ska tänka vid val av entreprenör. Hade vi vetat alla fallgropar man kan råka ut för så hade vi kanske inte kunnat undvika alla, men då hade man haft en annan inställning när man väl ställdes inför dem. Till exempel - vi hade problem med sviktade bjälklag. Anebyhus projekterar bjälklag och även beskriver hur det ska monteras ihop. Där står inget om att mellanbjälklag ska fästas i träbalken med vinkeljärn. Då gör entreprenören så som det föreskrivs och det funkar väl i de flesta fall. Inte hos oss dock.

  Som sagt, håll god ton vid tangentbordet och låt mångfalden i åsikter synas här.
   
  • Laddar…
 9. DixiePixie
  Medlem · 92 inlägg

  DixiePixie

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  vägg.jpg


  Det här är en bild på vår vägg på allrummet på övervåning. Jag tänkte på den imorse när jag skrev inlägg här och insåg att jag har inget behov av den här tråden längre - som Robert Gustafsson sade nån gång - "Ja ä inte bitter ..." - inte längre och inte lika mycket i alla fall. Sedan vi tog över huset har vi verkligen gått igenom allt i det och letat efter avvikelser /fel eftersom vi hade sånt dåligt avslut på entreprenaden och oroade oss över kvaliten på bygget. Så OM bygg fick sitt jobb gransakad av två par mycket kritiska ögon och starka nävar som ryckte i allt för att se om det verkligen satt fast som det skulle ...
  Jag har nog gått med spik i vartenda rum och kännt om det verkligen är spånskiva bakom - på den nivå var det. Och vattenpass var min bästa vän i ett halvår. OM bygg fick verkligen sitt jobb granskad. Jag läste här på forumet, läste på om lagstiftning, besiktingsmannaboken och underlag till den etc. Vi hade ett otroligt jobbigt år med oro över om huset håller i längden, klarar huset blåst och tunga möbler...

  Vi ledsnade rätt så rejält på varandra OM bygg och vi. Till slut tog OM bygg en tredje part för medling så vi kunde åtminstone prata med varandra och komma fram till hur man ska åtgärda anmärkningar och få ett avslut. Den där väggen på övervåningen blev en vändpunkt - i flera veckor diskuterade vi fram och tillbaka hur bland annat den ska åtgärdas (den buktade ut) utan att nå resultat . Till slut kom vi fram till att vi vill att man gör om hela väggen med extra spånskiva och nytt gips. Alla åtta meter vägg. Jag vet inte vad VD tänkte just då i andra änden av telefonen när jag framförde det, men svaret var direkt: javisst, vill ni det så gör vi så.

  Sen dess har det fortsätt ungefär så de sista veckorna - trappan är åtgärdat, golvet i hallen blev inte helt bra första gången, så nu är det omlagt på nytt. Vi diskuterar lösning för ytterväggar med. Det betyder väldigt mycket för en kund att till slut att få föra en dialog, få en förklaring till varför felen som hos oss kunde uppstå, byggfirmans tankar på hur man ska säkerställa att de inte upprepas i framtiden.
  Det är absolut inget roligt att bo i ständig byggkaos i två år, så det är inget jag rekomenderar att eftersträva. Att först montera ner gipskivor och sedan bygga nytt, måla allt och så, det tar tid, men för oss var det väl värt för att få känna att nu har vi äntligen fått en riktig vägg!

  Så, med det sagt så väljer jag att avsluta min insats i denna tråden, lycka till med era byggprojekt med Anebyhus, OM bygg eller vilka det nu som ni bygger med. Jag ska ägna mig åt forumtrådar som handlar om trädgård i fortsättningen. Den här processen med bygget har tagit så mycket tid och energi att min dröm om trädgårdsland och växthus har inte kommit så långt alls. Snarare så att det behövs ett nytt omtag med grävmaskin och någon som hjälper till att planera så man kommer nån vart. Så tips på en bra (och prisvärd) trädgårdsarkitekt eller en duktig grävmaskinist i GBG område önskas!
   
 10. Ostronmannen
  Medlem · 6 inlägg

  Ostronmannen

  Medlem
  Hejsan, vill bara meddela att vi nu har en dialog med OM-bygg igen och de har lovat oss att de ska komma till oss under vecka 24 och 25 för att åtgärda trappan (montera ner och upp igen) samt gå igenom bjälklaget på övervåningen och flytspackla osv samt avhjälpa alla övriga punkter från garantibesiktningen. Blir självfallet inte direkt jättekul att tvingas flytta ner allt från hela övervåningen men det finns ju inte mkt att välja på tyvärr om det ska kunna åtgärdas. Det verkar som viljan nu äntligen finns att åtgärda felen från OM-BYGG så vi håller tummarna för att det stämmer och att det kommer bli ett positivt slut på denna långdragna historia. Det är ju självklart positivt om allt blir åtgärdat till slut. Vi hoppas innerligt på det bästa och kul att OM-BYGG verkar vilja bättra sig. Bättre sent än aldrig heter det ju. Mvh Daniel
   
 11. Hawkan
  Medlem · 1 inlägg

  Hawkan

  Medlem
  Hittade den här tråden mitt under vårat bygge vilket gjorde att man förstås blir orolig. Ser ut som det börjar lösa sig för trådskaparen men jag förstår frustrationen. Det har varit mycket bra under bygget att kunna checka av sådant som andra haft problem med. Byggfirman tar förstås till sig detta också och förbättrar sig vilket har kommit oss till godo.

  Jag känner att vi har haft nytta av tråden och vill dela vår erfarenhet.

  Vi har nyligen fått nycklarna och kan bara beskriva vår erfarenhet så långt, det får bli en uppdatering om ett halvår/år när vi bott in oss.

  Vi har byggt ett Anebyhus Kungshus med delad entreprenad, OM-Bygg allt över grund. Förutsättningarna för oss var en otillgänglig tomt med hårda restriktioner på transporter. Huset var/är kraftigt modifierat externt p g a detaljplan bl a.

  Det klart dominerande problemet vi hade var att modifieringarna av huset visade sig mycket svåra att få till både till konstruktion och montering. Alltså en mardröm som kund vid delad entreprenad. För att göra en lång historia kort så löste snickarna på OM-Bygg problemen och Anebyhus tog fullt ansvar hela vägen, behövde faktiskt aldrig oroa oss för detta. Alltid trevliga och konstruktiva samtal med byggspecialisten på Anebyhus och försäljningschefen i väst.

  Köksväggarna mättes upp med laser inför köksmontering och allt låg inom ett par millimetern från ritningarna. Övriga mått som jag själv mätt upp ligger med samma noggrannhet. Snickarna har satt upp några sådana här hus förut så det kanske inte är så förvånande att det blir bra men i vårat fall var det även nya lösningar från Anebyhus och interiör från våra egna ritningar som vi är mycket nöjda med. Mycket nöjda med övriga hantverkare också - målning, kakel/klinker, VVS, el.

  Lärdomar vi haft är nog främst att vi skulle stridit mer mot kommunen för att slippa modifiera huset externt, spegla och flytta omkring rum har inte varit några problem.
  Logistiken var något vi planerade att ta själv från början men som vi lät OM-bygg ansvara för vilket vi efteråt är mycket tacksamma för, mycket proffsigt genomfört och mycket mer jobb än vi förutsåg.
  Utnyttja att det är ett kataloghus, mer jobb än man tror att lyfta ut saker och göra själv…
  Var medveten om att det kostar pengar att byta ut eller lägga till från grundstandarden i katalogen, detta gäller allt från färg/kakel/klinker/el/vitvaror mm. Ha med det från början i budgeten i o m att dessa kostnader kommer in sent och det blir trist om man missat dem från början.

  Vår egen bedömning av huset bekräftades av GARBO-besiktningen - "sällan sett ett så välbyggt hus"

  Det har hittills varit en mycket positiv upplevelse för oss att bygga hus vilket avspeglas ovan. Har vi haft för låga krav, inte koll? Vi har mycket höga krav, koll vet man ju sällan själv men har båda utbildning/erfarenhet/arbete inom området.

  Vi köpte huset av Niclas Wiliö på Anebyhus, Husknuten i Göteborg. Han har hjälpt till att göra detta till en trevlig resa och löst upp de knutar vi stött på med sitt breda kontaktnät.

  En sådan här tråd blir ju naturligt negativ i o m att man (med all rätt) lyfter fram problem och man kan anta att flertalet som bygger troligtvis inte går in här innan de stöter på problem. Jag kan rekommendera att åka omkring och titta på nyss byggda hus och be att få prata med byggherren, det gjorda att vi kände oss trygga med beslutet.
   
 12. T
  Medlem · 2 inlägg

  TEMH

  Medlem
  Hej Alla.
  Jag arbetar som Klass 1 kontrollant Betong.
  Jag rekommenderar alla att söka på Boverket gällande regler och utförande av byggnationer.
  Det finns specifika regler för alla olika områden inom bygg.

  När det gäller grunder och förarbetet. Om man schaktar ur en viss mängd/djup och återfyller ska materialet ha en viss packningsgrad. Det finns paddor (markvibratorer) i alla möjliga vikter och dess vikt avgör hur tjocka lager den slår ihop. Materialet måste ha en viss fukt för att sätta ihop bättre. Paddning ska således ske i omgångar beroende på djup.

  När det kommer till betong är de flesta som gjuter inte utbildade i kvalitet. Man är för dålig på att vibrera betongen. Man beställer gärna en blöt betong för det underlättar arbetet och är lätt att glätta.
  Gjuter man med en betong klass C28/35 så är det en klass1 gjutning och då krävs det att man har rätt behörighet. Nästa moment är att man jagar uttorkningstider. RF85% för att kunna lägga golv och mattor.
  Uttorkningstiden för en normal C28/35 Vct 0,55 är 90-120 dagar vid tätt hus.
  Jag rekommenderar mina kunder att göra fuktmätning av ytorna.
  En del byggare drar igång golvvärmen för att jaga ur fukten.
  Detta leder till fuktskador långt senare. En villaplatta har ensidig uttorkning (bara uppåt) Frigoliten i botten blir som en ångskapare värmen från betongen skapar kondensfukt på frigoliten. (Dålig vibrering vanligaste orsak)
  När golvvärmen står på torkar ytan snabbt men betongen under golvvärmen blir fuktigare.
  Swerock har tagit fram en betongsort som heter SWE Tork Vct 0,38, denna garanterar de RF 90% efter 7dygn.

  Nedan ett utdrag ur boverkets Betong Handboken.

  Betongarbeten hänförs till utförandeklass I om tillverkningen av den
  leds och övervakas av en person som har omfattande erfarenhet av
  och särskild utbildning i betongarbeten. Genomgången klass I-kurs
  med inriktning mot platsgjutning av betong som uppfyller kraven i
  Vidareutbildning inom betongområdet, Betongrapport nr 8, Svenska
  Betongföreningen kan anses uppfylla detta krav.
  För konstruktioner i utförandeklass I bör samråd äga rum mellan
  representanter för byggherre, projektör, entreprenör och betongleverantör
  beträffande val av betong med hänsyn till funktionskrav och
  produktionsmetod.


  Säkerställ med din gjutare att de har rätt kompetens samt att de genomför en Armeringsbesiktning för att säkerställa att det är utfört enligt Handling.

  Nedan ett skräckexempel som jag var ut till häromdagen.
  Arbetar nu med ett åtgärdsförslag på hur man ska kunna rädda Plan 2 utan att behöva bila ner hela bjälklaget.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC02497.JPG  Plastiska krympsprickor.
   
  • Laddar…
 13. DixiePixie
  Medlem · 92 inlägg

  DixiePixie

  Medlem
  Det verkar som att ditt inlägg hamnade i fel forum, tror det finns grupp som berör byggnadskonstruktion där sådant inlägg uppskattas
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem · 2 inlägg

  TEMH

  Medlem
  Förmodligen. Men oavsett så är det för få kontroller under pågående byggnationer därav många bygg fel.
   
  • Laddar…
 15. RedThunder
  Nybyggare · Göteborg · 8 inlägg

  RedThunder

  Nybyggare
  Hej igen,

  Jag undrar hur grunden ser ut under era hus? Har ni en höjd på 40cm med 30cm isolering eller har ni 30cm med 20cm isolering? Anebyhus har gjort sin energiberäkning på 40cm platta som standard och vi gick felaktigt ut med den konstruktionsritningen till tekniskt samråd eftersom det var det vi fick. Vi upptäckte sedan att OM-bygg kommer göra en 30cm hög grund, står i vårat avtal med. Den ritningen fick vi dock senare. Energiberäkningen fick göras om och vi fick skicka in uppdaterade dokument till kommunen. Det är 30cm med 20cm isolering som tydligen ingår i en generalentreprenad enligt säljaren från Anebyhus. Märkligt att vi inte fick välja vad vi själva vill ha. Säljaren var otydlig där. Våran KA var inte glad över det. Det verkar vara delade meningar om det på nätet och tydligen skall isoleringen vara minst 25cm cellplast. Hur ser det ut hos er? Någon som har bra koll/erfarenhet?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.