Nässjöhus/Norrlandshus

5k läst  24 svar

 1. K
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Hur löste ni det med järnstängerna genom bjälklaget då ni tog upp för takkuporna? Är de bara avkapade då ni öppnade upp på båda sidorna taket, eller har ni förstärkt upp något?

  Är också nyfiken på hur ni löst ventilationen i era hus. Är takfläkten fortfarande kvar eller har ni löst det på annat vis? Vi kommer nämligen flytta köket i vårt hus vilket kommer leda till att köksfläkten med styrningen till takfläkten kommer försvinna.

  /Jesper
   
 2. Millgram
  Husägare Nivå 2
  Så vitt jag vet är takstolarna kapade och avväxlade med 45*195

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20181031_105549.jpg


  Ventilationen är mekanisk frånluft, takfläkten syns på bilden ovan. På övervåningen är det frånluft i badrummet, endast 1 utsåg. Bottenvåningen har frånluft i kök, hallgarderob, bastu, badrum nere samt tvättstuga. Samtliga är kopplade till takfläkten som alltid går (motorn byttes för cirka 7 år sedan) och styrs från fläktkåpan i köket. Tilluft i fönsterventiler. Hade ventilationsfirma här efter tillbyggnad. Frånluften i nya badrummet på övervåningen var lite i underkant, främst då ventilationsröret till just den har ganska många krökar. Eventuellt blir det att sätta en separat fläkt enbart från badrummet på övervåningen i egen ventilationskanal men inte just nu.
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Ja, järnstängerna och limträbalkarna måste ligga kvar när man gör en takkupa för att hålla emot taket på motstående sida. Men eftersom dessa ligger i nivå med golvet på övervåningen så kommer de inte behöva tas bort.

  Som tidigare beskrivet så sköter köksfläkten all frånluft. Flyttar man köket så skulle jag montera en konventionell köksfläkt men låta den gamla fläktmotorn på taket vara kvar. Den gamla motorn kan man då styra från en separat motorstyrning med varvtalsreglering (man vill inte köra den på fullt flås) som monteras i kattvinden.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem Nivå 1
  Angående att jag vill ha koll på mina ”tvingar” är nog mest pga mitt kontrollbehov ;)
  Lite som att man vill ha en lucka till krypgrunden så man kan titta in å se att inget oförutsett har inträffat där nångång per år.

  Det är oxå ett väldigt behändigt utrymme att
  komma åt ovanifrån om man t.ex. vill stoppa dit fasadbelysning eller dra el till markiser osv. Tog även in fibern till bredbandet den vägen, in på kattvinden på övervåningen.
   
  • Laddar…
 5. K
  Medlem Nivå 1
  Jo det är nog smart att ha kvar fläkten, eller byta ut den mot en ny i vårt fall. Men hur löser man det om man vill kunna öka flödet tillfälligt vid exempelvis en längre dusch?

  Det blir råspont samt papp på vårt tak också. Råspont troligen hela vägen ned. Järnstängerna samt balken kommer ju fortsatt nås från under takfoten (med ett mindre ingrepp).
   
 6. K
  Medlem Nivå 1
  Ja då vet ni ju att det funkar. Vår konstruktör ”vågar” bara plocka bort en takbjälke när vi ska öppna upp för vårt utbygge. Då öppnar vi ju i och för sig bara ena sidan av taket så den andra sidan ska ju ”hänga” kvar. Kanske är han väl försiktig..

  Ja där var fläkten! Den gömde sig bakom takkupan.

  Vet du hur man löste luftningen under råsponten när taket lades om?
   
 7. M
  Medlem Nivå 1
  Klokt att inte göra ingrepp på för många av takblocken (takbjälkarna). Vårat hus är tre moduler långt och takkupan är gjord på en av dem i mitten. Har hållt ihop i 30år iaf.

  Jag är oxå nyfiken på hur man bäst löser luftspalten om man lägger råspont. Vindduk ist för masonit och nån form av ventilerad taknock?

  Gällande extra drag på fläkten när man t.ex. duschar så har vi en lösning med ett arbetsrelä som kan koppla förbi styrningen från köksfläkten. Arbetsrelät är i sin tur kopplat på en smart hem lösning så den kör igång full fart automatiskt när luftfuktigheten i badrummet går över 80% :)
   
 8. Millgram
  Husägare Nivå 2
  Vet inte hur luftningen under råsponten är löst, förmodligen som MagnusH2 skriver ovan man har inte så bra koll på det.
   
 9. M
  Medlem Nivå 1
  • Laddar…
 10. K
  Medlem Nivå 1
  Någon fuktstyrd reglering till badrummet får det bli

  Ja det ger verkligen mycket att få bort delar av snedtaket uppe. Du har alltså vad du kan se idag inga större förstärkningar av taket kring takkupan eller på taket på andra sidan? Stolpar eller liknande? För du hade kupa bara på ena sidan?

  Kul förresten att denna tråd skapades så erfarenheter mm. om dessa hus kan delas. Tack till den som skapade tråden!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: