Byggahus.se

När ska det betalas?

 1. H
  Medlem · Skåne · 5 inlägg

  hattapytta

  Medlem
  Hej,

  Vi har total entreprenad hos en hustillverkare.
  Betalningsplanen är:
  10 % vid kontraktsskrivning
  15 % vid leverans av platta
  35 % vid leverans av husmaterialsats
  15 % vid stomresning
  15 % klart för besiktning
  10 % efter slutbesiktning

  Vi har betalt kontraktsskrivning och platta. Så kommer vi till husmaterialsatsen där vi får problem med vår husleverantör. Han har fakturerat oss för husmaterialsatsen trots att det bara är väggelementen som blivit levererade till plats, ej färdig monterade. Värdet för väggelementen har vi fått uppskattat till ca 65 000kr, de 35 % innebär 658 000kr.
  Är detta rimligt?

  I kontraktet står det följande:
  I faktura angivna arbeten skall vara utförda när fakturering sker.
  När är leverans av husmaterialsatsen utförd?

  Husleverantören hotar med att inte fortsätta bygget om denna inte får betalt samt indikerar att om de inte får betalt kommer de att gå i konkurs.

  Hur ska/kan vi agera?

  Ps. Husmaterialsats innebär inte detta allt som t ex takstolar, badrum, kök, dörrar, kakel, takpannor mm? Ska inte allt detta levereras innan vi betalar?

  Vi har haft fler problem med husleverantören men detta är ett av de största.

  Ser framemot förklaringar och svar.
   
 2. ornet
  Hobbysnickare · 233 inlägg

  ornet

  Hobbysnickare

  Re: När ska det betalas?

  Låter trist detta.
  Bara att nämna risken för konkurs :(
  Min första tanke är att han har likviditetsproblem och kan inte få materialet levererat innan ni betalar då han inte kan betala sina leverantörer. Han kanske inte har någon kredit längre.
  En kompis till mig råkade ut för något liknande inför slutfasen på bygget.
  De fick till en uppgörelse men den kostade på. De hade också en del varningssignaler tidigt men som vanligt vill man ju inte tro illa om nån.

  Håller dock med dig om att allt mtr skall finnas på plats. Vad händer om han kursar innan ni fått mtr i ert ägo?
  Skulle det värsta ske så kan ni ju alltid bygga nån annans leverantörs hus på plattan. Om pengarna finns kvar vill säga. Sen är det väl lite osäkert om en konkurs kan leda till betalningssäkring av till er levererat mtr från hans leverantörer.

  Begär ett möte först och främst och tillåt inte hot från honom. Ni verkar ju ha ett hållbart kontrakt till er fördel. Det är väl knappast han som lider mest skada vid kunkurs utan det blir ni.

  Hoppas allt löser sig för er skull.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 951 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: När ska det betalas?

  Som jag förstår det så skall ni inte betala för materialsatsen förrän den är levererad (kan kanske vara Ok om något mindre som skall monteras sent inte är med direkt).

  Nu låter det som husleverantören vill att ni skall agera bank för att han skall undvika konkurs. Det skall ni givetvis inte göra.

  MEN, om det är så att han talar sanning, dvs konkursen är nära, så har troligen även ni en del att vinna på att undvika en konkurs. Försök ta reda på hur allvarligt det skulle vara för er om han faktiskt gör kk. Och undersök om det finns något sätt för er att hjälpa till att undvika en konkurs, ev. mot något högre kostnader för er, begär i så fall något i gengälld, helst i form av garantier (ev. mot säkerhet i ex. hans personliga villa eller liknande). Kontrollera med er bank hur läget är, vad ni kan göra utan att öka er riskexponering. Kontrollera även att ni inte har samma bank, för då bör ni kontrollera bankens uppgifter med någon annan ex. advokat. Banken kanske riskerar att förlora mycket mer om han går i konkurs, då kan man inte lita på banker.
   
 4. sandhall
  Medlem · 1 615 inlägg

  sandhall

  Medlem

  Re: När ska det betalas?

  Har inte vår betalningsplan i minnet, men att kräva 75% betalt vid stomresning känns definitivt framtungt. Inte en chans att ni kan färdigställa huset med de 25% som återstår. Så redan där har ni i.s.f. satt er i en svår sits. Jag skulle m.a.o. inte betala mer innan hela byggsatsen levererats. Allt för att minimera eventuell skada vid en konkurs.

  Kan ett alternativ månne vara att i samråd med hustillverkaren verka för att ni själva betalar utomstående leverantörer för det de levererar och inte går via hustillverkaren. För att säkerställa att inte pengarna försvinner in i konkursboet om entreprenören konkar innan materialet levererats. För det ligger väl i alla parters intresse att huset färdigställs, antar jag?
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 43 951 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: När ska det betalas?

  Fast då gäller det ju att det är material som levereras direkt utan att gp via husfirman, för annars är det ju risk att materialet hamnar i konkursboet.
   
 6. B
  Bannad · 52 inlägg

  Beo

  Bannad

  Re: När ska det betalas?

  En tråkig situation som ni har hamnat i.

  Enligt konsumenttjänstlagen för småhusentreprenader behöver en konsument inte betala mera för vad som motsvarar utfört arbete. I ert fall gäller det i första hand leverans av husmaterialsatsen och vid en analogvis tolkning torde detta också gälla för husmaterialsatsen. Om ni har fått en beskrivning av husmaterialsatsen SKALL detta material levereras till er arbetsplats. Husleverantören har ingen rätt att förskottsfakturera er.  I normala fall brukar byggnadsmaterial till ett husbygge levereras successivt och detta brukar inte föranleda problem. Eftersom husleverantören har indikerat för er ett likviditetsproblem skulle jag i ert ställe göra en formell skrivning där ni uttrycker era farhågor.

  En tänkbar formulering:
  "Med andledning av ert uttalande om att det finns en överhängande risk att företaget går i konkurs om vi inte erlägger förskottsbetalning för husmaterialsatsen nödgas vi att begära säkerhet från er sida. Enligt konsumenttjänst- och konsumentköplagen har vi ingen skyldighet att betala mer än vad som har utförts eller levererats. "

  Det ni kan begära från företaget är en oåterkallelig bankgaranti utställd till er eller om ni betalar värdet på det som är levererat.
  Om ni stöter på motstånd- anlita en jurist!

  Rent sporadiskt låter det inte så smart från husleverantörens sida att hota med konkurs för att ni inte betalar i förskott.  Tur för er att de har agerat klantigt annars hade ni kanske betalat in summan utan betänkligheter.  ;)

   
 7. T
  Medlem · 122 inlägg

  Thewhitehouse

  Medlem

  Re: När ska det betalas?

  Läs detta...

  http://juslin.holseng.se/

  Klicka på "byggdagbok"

  Bara ett av många exempel på hur det kan gå!

  LYCKA TILL!
   
 8. H
  Medlem · Skåne · 5 inlägg

  hattapytta

  Medlem

  Re: När ska det betalas?

  Tack för alla svar och förklaringar!

  Vi har tagit kontakt med en jurist som ska hjälpa oss att bena ut alla märkligheter.
  Det fortsätter dimpa ner felaktiga fakturor mm. I början av januari fick vi en faktura som hade förfallodatum i början av november. ”Faktura” var överstruket och istället var det skrivet med penna ”Kravbevakning”. Fakturan var helt ny för oss.Kan inte tänka mig att det får lov att gå till på detta viset.

  Har även fått reda på att det är fler än vi som har problem med dem. Verkar som om samma personer har ett annat företag lite sidan om också.
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 43 951 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: När ska det betalas?

  Fanns det överhuvudtaget någon substans i den fakturan då? Motsvarade den någon del av betalningsplanen, eller andra tillägssbeställningar?

  Det är troligen viktigt att skriftligen bestrida fakturorna som ni inte vill betala nu.

  En vanlig anledning till att firmor sätter falska datum på fakturor som är mer eller mindre helfel, är inför en konkurs. Då har ofta ägarna på olika sätt fifflat ut tillgångar ur sitt bolag genom luftfakturor eller liknande. Men om detta sker alltför nära inpå en konkurs eller det datum som det konstateras att bolaget är på obestånd så återgår pengarna till konkursboet. Därför genereras det då ofta mer eller mindre falska fakturor med ibland falska datum som de kan skicka in i bokföringen för att visa att bolaget inte var på obestånd den dag som deras uttag skedde. När senare fakturan måste avskrivas så hamnar visserligen bolaget på obestånd, men då (ofta) först den dag som fakturan skrivs av. Bolaget driver ofta indrivningen av sagda fakturor ganska långt, för annars kan det bli uppenbart att fakturan borde skrivas av tidigare, och nyttan med den falska fakturan uteblir.

   
 10. V
  Medlem · 13 inlägg

  Villaguden

  Medlem

  Re: När ska det betalas?

  Gud vilken soppa det här verkar vara! Verkar ju inte finnas någon rim och reson överhuvudtaget! Trist när man investerar pengar i sin dröm, och så ska det gå till på detta viset. Vad heter företaget i fråga ni råkat ut för?
  Kan ju vara bra att veta så folk inte går på samma mina.

  Hoppas verkligen att allt löser sig för er!
  Men bara stå på er och tappa inte modet!

  Mvh Villaguden
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.