Byggahus.se

När går ett garantiärende över till att bli ett försäkringsärende?

 1. Snok
  Medlem · Stockholm · 24 inlägg

  Snok

  Medlem
  Hej
  Vi har köpt ett hus med våtrumsintyg för ett badrum. Nu har det dykt upp vatten som står under plattorna precis utanför duschen och har gjort att tröskel och foder svällt. Förutom att det ”plaskar” när man kliver på plattorna. Vi tog kontakt m försäkringsbolaget. De hänvisade till företaget som gjort jobbet 2012. Vi kontaktade dem. De kom och har nu försökt allt. Tätat med ny silikon mellan vägg och golv, tätat runt brunnen, VVS firman har bytt duschbladare och dragit åt ordentligt. Ingenting hjälper. Vi har torkat ut den med en avfuktare två gånger. Vattnet tränger fortfarande fram mellan plattorna och våtskiktet, så fort man vrider på vattnet. De provar efter varje åtgärd. Det är på övervåningen, så om det gått utanför våtskiktet hade vi sett det i taket. Vi vet att vatten rör sig under klinker, ja men inte i den här omfattningen. Det är rejält vått. Hur länge ska företaget hålla på och utreda och försöka hitta och laga, innan det går över och blir ett försäkringsärende hos vårt försäkringsbolag? Eller entreprenörens försäkringsbolag? Någon som vet? Badrummet är gjort 2012. Då bodde inte vi här. Tacksam för input.
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 081 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Kan bara gissa ang felet och det låter som bakfall från duschen mot dörren. Allt måste rivas ut och flytspacklas på nytt tyvärr :(
   
 3. E
  Hobbyelektriker · Värmland · 1 142 inlägg

  EyEr0n

  Hobbyelektriker
  Hur långt är det mellan dusch och tröskel egentligen?

  Lite bilder kanske vore bra.

  Vad skulle det hjälpa att täta runt brunnen och vid vägg/golv?

  Vattnet rinner ju under plattorna och till brunnen vid normalt fall...

  Plaskar det under plattorna så är det ju inte korrekt fall.

  Det där kommer endast att lösas med ett totalt nytt badrum.
   
 4. Snok
  Medlem · Stockholm · 24 inlägg

  Snok

  Medlem
  Det trodde vi också, men fallet är helt enligt boken. Det är outgrundligt. Men hur länge ska de få hålla på att åtgärda innan försäkringsbolaget skickar en kontrollant? Finns det en tidsaspekt eller annan dead line?
   
 5. C
  Medlem · 8 831 inlägg
  Jag tror @Jonatan79 menar fallet på golvet under plattorna. Man kan ha fuskat och byggt upp fallet med fixet.

  Tyvärr är väl svaret på din ursprungsfråga att det inte gör det. Försäkringen täcker inte byggfel. Om man inte pratar om entreprenörens ansvarsförsäkring då.
   
 6. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 081 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Precis, fallet i flytspacklet under klinkersfixet är fel. Vatten hittar dit och sen iväg. Det kan även hända att vatten rinner bakom kakel om det är nära dörröppningen från duschen. Om fixet är kammat vågrätt kan vatten rinna i sidled och sedan neråt.
   
 7. Snok
  Medlem · Stockholm · 24 inlägg

  Snok

  Medlem
  Funderar på om det finns ett bra sätt att få entreprenören att ”bevisa” att fallet är korrekt gjutet och inte ordnat med fixet. Som ni säger finns det inte fler förklaringar till vattnets väg och stopp där. Det är ca 50 cm från brunnen, utanför duschdörren. Har igen bild här och nu dessvärre. Sitter i bilen. Entreprenören kommer imogon igen. Ska bli intressant att se vad hans nästa förslag blir. Jag börjar bli lite lätt frustrerad och vill ha det fixat och klart. Snart jul. Mest troligtvis utan detta badrum i fungerande skick. Tack för input.
   
 8. Snok
  Medlem · Stockholm · 24 inlägg

  Snok

  Medlem
  Ja, det kanske är så illa. Frågan är - på vems ansvar och finansiering?
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 42 793 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Din försäkring täcker inte byggfel. Men entreprenörens ansvarsförsäkring täcker om du stämmer entreprenören. Det är baras en ansvarsförsäkring som kommer in i bilden här. Entreprenören har inte heller någon försäkring mot byggfel, men däremot en försäkring som skyddar firman om den döms att betala skadestånd. I normalfallet går försäkringsbolaget in "frivilligt" innan det blir ett domstolsärende av det. Firman har en saftig självrisk, så de är nog inte så pigga på att anmäla till sitt förs. bolag "i onödan".

  För att en stämmning skall lyckas så behöver du någon form av felanalys. Du borde nog börja med att låta en auktoriserad bes. man undersöka. Välj antingen någon från BKR (branschorganisationen för plattsättare) eller se om du kan få någon från tätskliktstillverkaren att komma ut (de ställer ibland upp gratis).

  De här åtgärderna du nämner låter som rent strunt. Det skall inte vara någon silikon vid tröskeln, och inte vid golvbrunnen. Det kan bara bli sämre av det.
   
 10. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 081 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Kan nya ägaren verkligen stämma firman som tidigare ägaren anlitade?
   
 11. Snok
  Medlem · Stockholm · 24 inlägg

  Snok

  Medlem
  Ouufff, låter som att det här kan bli jobbigt! En fundering: varför behöver man våtrumsintyg om de ändå klarar sig undan om man inte stämmer dem?? I vilket läge faller hemförsäkringen ut, eller in beroende på perspektiv?
   
 12. Snok
  Medlem · Stockholm · 24 inlägg

  Snok

  Medlem
  Förresten - argumenten MOT silikon tänkte jag var att det hindrar från att synliggöra om vatten hindras från att komma dit vi kan se det. Finns det fler argument mot? Jag menar, på vilket/vilka sätt kan det förvärra?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.