Byggahus.se

När är vi färdiga för anmälan?

 1. F
  Medlem · 494 inlägg

  fialottabus

  Medlem
  Hej!
  I bygglovet står det att när huset är färdigbyggt så ska detta anmälas till byggnadsinspektören. Men när är vi färdiga? Huset är byggt och står på plats, men på fasaden saknas fönster som finns med i bygglovet (och som ligger och väntar på den oinredda vinden). Garage har vi också bygglov för, men det lär inte hända än på ett par år .... Strax är köket klart.
  Dessutom visade det sig att den KA vi betalt för via husfirman inte tyckte sig ha någon skyldighet att vara KA för någon annan del av bygget än den del som husfirman byggt. (En normal villa med oinredd vind.) Mao inte för köket eller för badrummet. Behöver vi en till KA?
  mvh fialottabus
   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: När är vi färdiga för anmälan?

  Detta är ett ganska märkligt agerande tycker jag.
  En KA är ansvarig tills byggnaderna är färdigställda i enlighet med bygglovet, om inte annat angivits när anmälan om KA gjordes till kommunen.
  Ingick inte att skicka in signerad kontrollplan och begära slutbevis i kontrollplanen?
  Fanns inte garaget med i kontrollplanen eller i diskussionerna på samrådsmötet med kommunen?

  Har den förste KA anmält till kommunen att hans uppdrag är slutfört? OCh vad säger isåfall byggnadsinspektören om detta?
  Om inte den förste KA vill fullfölja uppdraget så måste ni ta in en ny för resten samt anmäla detta till kommunen.
   
 3. F
  Medlem · 494 inlägg

  fialottabus

  Medlem

  Re: När är vi färdiga för anmälan?

  Just garaget har vi efter påstötning från bygginspektören ritat in som en revidering i efterhand - efter byggsamrådet. Betyder det att vi inte ska anmäla huset som färdigt innan garaget är färdigt? Det betyder i så fall minst två år fram i tiden.
  Jo, vi var välkomna att anlita honom som privatpersoner, mao inte som husfirmans kunder - men eftersom han satt på byggsamrådet och sa att vi hade en deal med honom och att hans åttagande gällde allt känns det mest bara kymigt att anlita honom.

  (Han är inte den vi kunnat luta oss mot direkt utan har fler gånger utttryckt att han arbetar för vår husfirma. Vi på ... tycker såhär, såhär brukar vi göra på ....
  Det känns som att vår hussäljare har varit mer kritisk och haft större engagemang för vår sak än KAn. (självklart, han är egenföretagare och vill ha nöjda kunder ...))


  mvh fiddeli
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 705 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: När är vi färdiga för anmälan?

  För mig låter det som ett avtalsbrott från husfirmans sida. Ingår det en KA i priset så gäller ju hans uppdrag allt som finns i kontrollplanen, vilket normalt är allt som finns i bygglovet. Jag tror iofs att det går att etappindela ett bygglov, då behöver man inte ha hela kontrollplanen med från början, i gengälld så behövs det nytt byggsamråd för de efterföljande etapperna, då kanske KA kan vara KA för bara en etapp.

  En KA har ju en certifiering för att få vara KA, den borde kunna sitta löst i ert fall.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.