Byggahus.se

Myresjöhus- Götene hus tillval?

 1. K
  Medlem Nivå 1
  Ni som har byggt eller är på väg att bygga med Myresjöhus eller Götenehus. Vilka tillval har Ni gjort ? Nödvändiga och tyck & smak!! Vi vill inte gärna missa något som bör vara med i offerten. Gulp ! :surprised: HELP ! Please!
   
 2. lbg
  Medlem Nivå 6

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Är det något ni särskilt funderar över?

  Här kommer några saker ni kan uppgradera eller ändra på som jag tycker är viktiga(jag antar att ni är klara med planritning och fönstersättning m.m):

  Uppgradera vitvaror och köksinredning
  270 i takhöjd istället för 240
  Släta innertak istället för "Tak ess"
  Välj bort skugglisterna (taklisterna), välj hålkälslister istället!
  Trappan! Ek/vitmålad. Gärna stålståndare
  Annan bastudörr
  Värmegolv även i övre plan
  Inred tvättstugan med deras köksleverantör Vedum
  Inbyggda garderober
  Andra innerdörrar på vissa ställen, kanske frostad glasdörr till badrum?

  Lycka till!
  :)   
 3. lbg
  Medlem Nivå 6

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Oj, jag såg nu att ni inte verkar ha kommit så långt i processen. Jag trodde att ni höll på med avropet (husbeställningen)!

  Står ni och väljer mellan dessa två leverantörer och vill jämföra priser?
   
 4. K
  Medlem Nivå 1

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Tack !! :) Det är precis sådan här saker som Du har skrivit jag (vi)är intresserade av. Vi vill inte gärna missa något. Tanken är att vi ska välja någon av dessa leverantörer. Är det något som Du tycker man kan hoppa över och göra själva??? Vi har tänkt att bygga garage i ett senare skede då tydligen de tar ut en rejäl peng för detta. Tack !
   
 5. lbg
  Medlem Nivå 6

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Garage tar de bra betalt för, vi låter vår byggledare (snickaren) bygga åt oss utanför entreprenaden.

  Vi gör inte något i vårt bygge, förutom att engagera oss till 100%, lägga oss i allting, ändra, fixa och dona samt vara allmänt besvärliga ;). Det tar tid ändå allting med alla val; alltifrån kakel, bad, köksritning, ytfinish m.m. Detta förutom all den tid som krävs för att rita huset... (vi ritade mycket själva).

  Har man träfasad kanske man tycker att man kan/vill måla själv? (vi har puts, så det är ju inte aktuellt). Måla invändigt kan man ju också kanske göra, om man har tid och lust.

  En annan detalj; MH har träskivor i fönstren medan GH har stenskivor (kalksten). GH det är en liten detalj som är mycket trevlig, det ser ju mer gediget och mycket flottare ut med sten... tycker jag  :cool:

  Vi valde bort MH för att de kändes lite mer "stelbenta" och tråkigt "standardiserade". Deras leverantörer kändes inte alltför upphetsande och det går ju inte att komma ifrån att det är lättare och enklare att hålla sig till husleverantörens leverantörer. Av den anledningen är det värt att titta lite på vad de har för leverantörer. Vi valde visserligen en annan leverantör i ett av badrummen, där köpte vi Svedbergs stället. Inga problem alls, men det är ju vi som ansvarar för varorna och att de levereras på rätt dag, så att de kan installera dem (mot en extra peng förstås, då de inte ingår i entrprenaden).
   
 6. K
  Medlem Nivå 1

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Tid och lust har vi inte ;) I slutändan vill vi att de ska göra ALLT.
   
 7. HM
  Medlem Nivå 4

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Innan vi bestämde oss (för Myresjöhus) stod det just mellan MH och GH.
  (Vi valde MH för att vi tröttnade på säljaren hos GH + att MH hade en husmodell som passade vår detaljplan utan en massa omritning som vi aldrig fick riktigt ordning på).

  Lite redigare innerdörrar (Addera) ingår som standard i GH, men är tillval hos MH. Skivor i väggarna (OSB) bakom gipsen ingår inte hos någon av dem, men är viktigt tillval tycker vi (liksom isolering i innerväggarna). Här tog GH lite mer än MH för att få skivor i väggarna.

  Marmorfönsterskivor är standard hos MH (trä är tillval) och kalkstensskivorna hos GH ÄR mycket snyggare... :p

  Men badrumsinredningen var densamma (Vedum) hos bägge i våras i alla fall.

  Vi har i vårt MH valt till:
  - OSB-skivor + isolering i alla innerväggar
  - stegljudsisolering
  - c-dammsugare
  - Addera innerdörrar
  - annat trappräcke (med metallribbor)
  - spröjsade fönster + en hel del extra fönster
  - golvvärme nedervåning (räknas som tillval hos MH) + vattenradiatorer övervåning
  - extra kökstillval (blir ganska mkt pengar - kan vara värt att kolla innan ni bestämmer er vad skillnaden blir för att ni ska få det kök ni vill ha)
  - målat i stället för tapeter
  - obehandlad panel på fasaden (så att vi kan måla med slamfärg, kostar extra att välja bort grundmålningen hos MH!)

  Vi har valt "målningsförberedd övervåning" (dvs gör ytskikten själva i "torra utrymmen", golvmaterial ingår)
   
 8. K
  Medlem Nivå 1

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Hejsan och Tack för ditt svar. !! Vi är också mer nöjda med MH´s säljare men huset är passar oss bättre på GH men säljaren känns inte helt seriös tyvärr. Tack Tack ! :)
   
 9. lbg
  Medlem Nivå 6

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Men byt säljare då!! Låt inte en dålig säljare styra val av husleverantör.

  Lycka till!

   
 10. HM
  Medlem Nivå 4

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Ja precis. Det kan/ska man också göra. Vi mötte två säljare hos MH som vi verkligen inte fick förtroende för. Sedan kollade vi på bilderna på webben och ringde upp den "piggaste" och berättade som det var, att vi var intresserade av MH men trötta på trötta säljare... då blev det fart!

   
 11. K
  Medlem Nivå 1

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Hej,

  Tack för alla svar ! Något som jag undrar över kring tillval som Ni har gjort är golv värmen. Har förstått att det är tillval på MH och inte på GH. Har läst på en del när det gäller golvvärme och det finns de som är specialister inom området bl.a husdoktorn att det inte lönar sig inte utan tvärtom blir dyrare i längden. Bl.a risk för sk kallras från fönster då man har golvvärme. Själv är jag en frusen person och skulle förmodligen ha golvvärmen på året runt ;D Varför golvvärme?
   
 12. S
  Medlem Nivå 2

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Hej på Er GH och MH byggare, Jag har varit i kontakt med bägge leverantörer och fastnat för GH, suverän arkitekt och säljare som hjälpt oss massor, nu har jag dock ett hus från Mjöbäcksvillan som pockar på min uppmärksamhet, de är nämligen väldigt prisvärda enligt min mening, dock är standarden lägre än hos GH, ungefär som MH kan man säga. Frågan är om GH håller sina kalkyler,det känns som flera på Byggahus forum har erfarenheter från GH med spruckna kalkyler, kanske det är ett allmänt problem. Fördelen Med Mjöbäcksvillan är att de har egen entrepenad på mark och snickeri. Lycka till, Jag måste bestämma mig i veckan!

  Jonas ;)

   
 13. lbg
  Medlem Nivå 6

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Kan det kanske vara så att de som bygger med GH har möjligheten att kosta på sig att spräcka den första kalkylen man gör?  ::) Själva hade vi inte behövt spräcka kalKylen för att få det hus som det först räknades på, det var vi själva som ändrade förutsättningarna efter hand (ändringar, mer tillval m.m).

  Bara en tanke?
   
 14. team31
  Medlem Nivå 3

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Jag instämmer i ovanstående talares resonemang. Och har även valt GH.

  Själv skulle jag säga att fördelen med Götenehus är att de har denna höga standard. Överraskningarna kan istället bli större med andra leverantörer då man efterhand kommer på att man måste uppgradera sina tillval.

  Plötsligt har man kanske med en billigare leverantör kommit upp i priserna för GH's, som ändå har dessa saker som standard.

  Golvvärme var en av sakerna vi föll för. Tänk vad skönt att slippa dessa fula element. Testa att gå på visning i ett nytt hus MED element och ett utan. Tänk på skillnaden om de tex har golv-fönster (som vi har). Ett element skulle helt sabba denna känsla. Tillvalet golvvärme hos andra leverantörer än GH är vad jag hört rätt dyrt. GH är ju frånluftsvärmepump (som säkert även andra har), så ett utmärkt alternativ om man är frusen är att även installera en kamin. Värmen från denna pumpas ju sedan runt i huset och återanvänds, värmer upp badvatten och sådant. Så lite stödeldning kommer sänka våra elkostnader räknar vi med + att det ger skön värme i finrummet där vi har de stora fönstrena (som ev ger kallras).

  Ett annat tillval på tal om kallras är att uppgradera fönstrena till en högre klass som inte släpper in lika mycket kyla. Visst, stora fönster släpper alltid igenom kyla... I vårt finrum tex där vi har stoooora fönster vart vi ändå tvungna att uppgradera flönstrena till en typ som är mer tålig (för att du inte ska kunna ramla igenom dem) och fick då på köpet att de vart energisnålare.

  • Andra tillval vi gjort är eklister istället för vitmålade lister, var dock rätt billigt vill jag minnas. Även smalare lister både ute (runt fönster, kanter och tak) och inne har vi valt.
  • Har även aluminiumfärgade stuprännor, fönsterbleck och tackbleck... BLEV MYCKET SNYGGT; REKOMMENDERAS STARK!!  :cool:
  • Har även lite extra uttag (eluttag samt lamputtag) både inne och på utsidan av huset.
  • Specialytterdörrar är tillval. GH har BorDörren som leverantör så vi har från dem valt till snygga röda dörrar. Har dock blivit varnade om att dessa (samt alla andra målade dörrar) måste skötas mycket noggrant och typ vaxas 2ggr/år för att inte tappa förgen nu när leverantörerna måste måla dem med miljöfärger... Grrrr... Ev kan de alltså mattas av och bli blekta. Vi tog dock chansen!  :-[
  • Vad gäller garage gör även vi så att en egen snickare får bygga det. Dock lät vi GH rita ritningen som skulle skickas med bygglovet. Har även till garaget beställt samma "platta" träpanel från GH som vi har på huset.
  Spröjsade fönster, är vad jag minns, inget tillval hos GH. De sitter redan på fönstrena, påklickade. Vi fick dem på köpet men kommer slita bort dem såfort huset är klart. Än sitter de på som skydd mot ev prylar som kan skada fönstret, hehehe...  :surprised:
   
 15. lbg
  Medlem Nivå 6

  Re: Myresjöhus- Götene hus tillval?

  Hur stora fönster har ni? Vi har 8 st 11/23 och tre helglasade balkongdörrar (10/23) som sitter längs hela söderfasaden på övre plan (ingen insyn alls, bara utsikt ;)). Vi var också inne på att ta förstärkt glas, men efter att ha talat direkt med Elitfönster skippade vi det. De tyckte själva inte att det var så nödvändigt i privat miljö. Hoppas att vi inte får ångra oss när ungarna trillar ut genom ett av fönstrena... :-/

  Vi lät vårt hus levereras utan spröjs, då vi inte skulle ha det.

  Håller i vilket fall med andra skribenter om att golvvärme är oslagbart! Vi har det på båda planen, vi bygger ett sluttningshus där entrèplan är övre plan med alla sällskapsytor. Vi kommer att ha blankpolerat, svart granitgolv i alla entrè, hall, sällskapsytor samt kök. Härligt med golvvärme då... :cool:. Skulle inte vilja ha synliga radiatorer, men visst är det en kostnadsfråga tyvärr. Kallras, tja, vi får väl se när vi flyttat in... :D. Skämt osidå, så har de sagt att det inte ska vara några problem i vårt fall (kanske p.g.a av stengolvet??).

  :)