Byggahus.se

Myresjöhus Entreprenadkontrakt

 1. P
  Medlem · 27 inlägg

  peter_d

  Medlem
  Vi diskuterar med Myresjöhus kring en totalentreprenad på deras tomt. Jag har haft massor av synpunkter på deras specifikationer i kontraktet men inte kunnat ändra på en enda punkt. Två saker stör mig mest av allt:

  1. Säljaren har lovat att yttertrappor ingår men han vägrar ändra i leveransspecifikationen eller skriva det i en bilaga. Det måste väl anses som tjänstefel när det i Entreprenadkontraktet står att "...detta avtal ersätter alla andra, inklusive muntliga, avtal..."?

  2. MS har rätt till indexhöjning av priset om de inte kan leverera stommen inom 8 månader. Samtidigt finns det inte någonstans angivet en tidplan. Den upprättas först vid "slutgilitg beställning". Detta innebär ju att om MS fabrik brinner upp och de inte kan leverera ett hus på 2 år är vi ändå bundna av detta avtal. Ända utvägarna ur avtalet är om vi inte får kredit eller om vi inte beviljas bygglov.

  Ska man verkligen acceptera detta i en affär på 2,9 M SEK?

  Hur går man vidare?

   
 2. U
  Medlem · 206 inlägg

  Ullisojonas

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  1. Är inte trapporna med på fabriksritningarna?
  Eftersom jag förutsätter att avtalet ändå grundar sig på utformning av hus i enlighet med fabriksritningarna (där vi på våra har trappor inritade, iofs bara en betongplatta...) så har jag tänkt att det kan räcka med det.
  Är ännu inte riktigt framme vid avtalskrivnig så jag inte ngt eget avtal att kontrollera skrivningen i...

  2. Vad menar MH med "slutlig beställning"... när är det tänkt att den ska ske? När huset redan står på plats?
   
 3. P
  Medlem · 27 inlägg

  peter_d

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  I dokumentet "Leveransdeklaration" står det under punkten "Utvändiga trappor" att de INTE ingår. På ritningen finns några "streck" utanför entréerna. Om det betyder betongtrapp anser jag inte går att avgöra. Något av dokumenten är sannolikt fel.

  Slutgilitg beställning skall göras senast 12 v (?) före leverans av stommen.

   
 4. L
  Medlem · 2 inlägg

  Linus_n

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Vad har säljaren för förklaring till vägran att föra in yttertrapporna i avtalet?

  Jag har själv funderat på indexklausulen. Skulle man inte kunna komplettera med något liknande; "Indexhöjning av köpeskilling utgår inte om orsaken till leveransförsening beror på husleverantörens eller dennes underleverantörers leveransförmåga"

  "Leveransförmåga" borde inkludera brand och annat som inte ligger direkt under leverantörens ansvar - ta hjälp av en advokat. Avtal som blir lidande skall ju leverantören i sin tur få ersättning för från försäkringsbolag eller regleras via avtal med underleverantörer.

  Det är så ofta man förväntas att skriva på avtal som uppenbart skyddar en part ensidigt.
  Se till att avtalet även skyddar dig. Ge dig inte!
   
 5. M
  Medlem · 332 inlägg

  Mulan

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Läs bifogade avtalet (hoppas du fick det)...indexregleringen gäller inte om orsaken är just det du nämner dvs förseningar som köparen ej kan styra över. Den är mer till för ifall du har hus/lägenhet som skall säljas & det drar ut på tiden eller om man är såpass velig så man inte kan bestämma något.
  Annars är det leverans inom 4 månader efter att alla handlingar är inne. exkl.semester.

  Med andra ord så har du ca 2-3 månader på dig att bestämma hur köket/badrummen skall se ut.
  El & annat tar man med elektrikern & bestämmer på plats när det är dags. Då får man peka var man vill ha uttag :)

  När allt är inne så får du ett exakt datum för inflyttning.
  Allt efter detta har du rätt till ersättning.

  Gällande trapporna så är det mig veterligen ritningen som gäller.
  Men troliga är att det bara är fula sådana :)
   
 6. P
  Medlem · 27 inlägg

  peter_d

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Efter en vecka flitigt ringande fick jag tag på aktuell säljares chef. Här var det helt annat ljud:
  - "Klart att trapporna ska vara med i avtalet. Vi ska också ange deras värde och utförande".

  När det gällde leveranstiden har jag tagit reda på att Konsumenttjänstlagen ger ett skydd i detta avseende: Man är inte bunden av avtalet om leverans inte kan ske inom vad som får anses vara skälig tid för den typen av vara.

  Tyvärr blev ju inte vårt förtroende för säljaren stärkt av detta. Allt mer känns det ju som han inte är ärlig. Så nu ska vi ta en fajt till om priset. Som tur är har ett mycket intressant bättre begagnat hus dykt upp som en joker. Hoppas att han veknar av detta. Vi är åtminstonne beredda att satsa på det istället.
   
 7. O
  Medlem · 1 061 inlägg

  OLHA

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Jag har byggt med Myresjö och både ändrat i avtalen och gjort bilagor.

  Det är deras regionchef som måste skriva på dom.

  Ta med allt i avtalen. Men framförallt, då det gäller Myresjö, kolla deras eldragningar. Helt värdelösa om Du vill ha in rör för larm, musik, etc i ytterväggarna som levereras färdiga för ytterväggarna.

  Dom kör kulo nivå. I vårt fall fick det läggas på en 25 mm plyfa skiva där plats för elrör gjordes. Sen på med en gipsskiva. Hade viss effekt... på fönsterbänkar och fönsterfoder..... Nej. Aldrig Myresjöhus mer. Deras leveransdeklaration är också så allmänt hållen att det inte framgår. Vi fick till och med mail från säljaren som bekräftade att det gick att dra rör i ytterväggarna.

  Advokater och massa problem samt att det blev mkt dyrt för oss.
   
 8. B
  Medlem · 481 inlägg

  birgi

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Apropå myresjöhus - ngn som vet om isolerade innerväggar är standard hos dem?
   
 9. M
  Medlem · 332 inlägg

  Mulan

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  inte vad jag kan se..men det går att få.

  Olha...tråkigt att höra. Men jag har bara bra erfarenheter hittils av Myresjöhus. Vad gäller eldragning mm så förstår jag inte riktigt vad du menar.
  Är det att de inte drar dom i vägg utan utanpå så de syns?
   
 10. O
  Medlem · 1 061 inlägg

  OLHA

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Ja. Det är ett problem. Fördelen är att det kostar cirka 200:- att stoppa dit ett extra eluttag.

  Nackdelen är att OM du vill dölja högtalarkablar, larmkablar, nätverkskablar, styrningar, etc och det blir lite kablar finns det inte en chans att få in det på Myresjöhus vis. OM Du inte lägger dom i dom oisolerade inner-/mellanväggarna.

  Vi hade två oberoende tekniska besiktningsmän som ansåg att deras byggsystem var helsjukt. I alla fall inte lämpligt för mitt hus, vilket Myresjöhus definitivt borde förstått och informerat om. Det gör dom inte....

  En annan sak dom inte godkänner är golvvärme på övervåning. Och inte bergvärme. Nä, det var sanslöst...

  Ytterligare grejor som är skämt med Myrsjöhus är deras innedörrar (avs standardval) som är pressad formfaner. Ser bra ut men dörren är mer insynsskydd än någonting annat. Ljud hörs rätt igenom och det är lite störande med två döttrar som kör karaoke var för sig när man själv vill kolla på TV eller liknande. Lägger man därtill innerväggarna som inte är isolerade, så är husen lyhörda.

  Det kan i och för sig vara ok, om man blir informerad om det.
   
 11. M
  Medlem · 332 inlägg

  Mulan

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Dörrarna vi har som standard är av träd som skall vara bra (tydligen tillval normalt). Men ljudproblemet löser de ju inte då det är mycket mer än det som måste till.

  Sen så drar firman kablarna för oss så som vi vill.
  Kommer vara olika rör för tele & tv.
  Data har jag inte ens tänkt på då jag kommer köra trådlöst. Kommer få mina kablar dragna dit jag vill ha TV.
  Ljud skall jag tänka på (det var ett bra tips).

  Värmegolv på övervåningen vill jag inte ha, känns onödigt. Nere är ok då jag har en hel del klinkers.

  Men som sagt..än så länge så är allt ok för oss. Har pratat med säljaren & han informerade oss om ljud & att isolering är meningslöst men att om vi vill så kan de sätta upp extra gipsskiva för det hjälper mot ljud.

   
 12. O
  Medlem · 1 061 inlägg

  OLHA

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Bra val att köra riktiga trädörrar. Vi gick på designen i katalogen då, vilket inte var smart... Kombinera det med dubbla gipsskivor på båda sidor av väggen samt isolering så får Ni nog som det skall vara.

  Vänta och se hur elfirman drar kablarna. Känner dom till systemet. Vill Ni ha ett standardhus elmässigt så löser Myresjöhus det. Vill Ni gömma undan rör för larm eller IHC lär dom få problem. Tycker Ni skall avtala in att rör skall dras i väggarna på fabrik. Vill också kommentera att det är klart bättre att dra rör för larm och data när Ni bygger nytt. Min känsla är att bo i en microugn ;-) Bygg ett lexcom home för data och telefoni. Kostar så lite mer. Ljud är suveränt att dra i väggar och tak då man blir av med kabeltrasslet. Även om det kommer trådlöst mer och mer. Dra allt kablage utifrån till ett "teknikrum" och därifrån som stjärna till respektive punkt. Glöm inte till värmepump, kylskåp samt ev väderstationer.

  Värmegolv är ju en smaksak. Finns ju snygga element också. Personligen tycker jag det är snyggt med rena rum utan element och gillar varma golv oavsett underlag. Blir dock trögare med golvvärme men skulle aldrig byta ut det.

  Ljudgenomslag går att hantera. Frågan är om Myresjöhus kan det med sitt byggsystem. Sen spelar planlösningen roll också. OM man åtgärdar med olika typer av ljuddämpande material.
   
 13. P
  Medlem · 27 inlägg

  peter_d

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Nu har vi kommit till den punkt att säljaren går med på att lägga in de utvändiga trapporna i avtalet (vilket naturligtvis var en självklarhet). Vi kommer inte en millimeter på priset så vi kommer att tacka nej.

  Kommentarerna kring elen tycker jag är intressanta. Jag tog upp med vår säljare att jag ville ha tomma rör till alla rum för att själv kunna dra in tele/data/tv. Då svarade han bara: "ta det med elektrikern när han kommer". Men tydligen är det inte helt okommplicerat.

  Nu satsar vi på ett begagnat hus. Ska vi bygga nytt kommer det att bli lösvirkeshus.
   
 14. M
  Medlem · 332 inlägg

  Mulan

  Medlem

  Re: Myresjöhus Entreprenadkontrakt

  Ja, det är tufft att bygga nytt. Som en del säger..tar några hus innan man kan det :)

  Jag har tittat på 2st hus från myresjöhus där elfirman som vi skall ha varit..man ser inga kablar så de verkar kunna detta.

  Jag kommer inte lägga mycket kraft på isolering annat än dubbla gispskivor. Isoleringen i väggarna är jag inte intresserad av då det inte hjälper till mycket (kanske därför det var svårare att dra kabel?).

  Kul att det löste sig med trappan & att ni väljer ett annat hus. Det finns många fördelar med äldre hus med..kanske färdig tomt, färdigt garage, läget :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.